logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELIZABETH i końcówka mocy STK015.

StynkS 27 Cze 2002 13:41 7010 10
REKLAMA
  • #1 22384
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Mam problem z układem STK015 - muszę go wymienić a ceny 60 zł to przesada jak na starą dobrą ELIZABETH :cry: . Czym go można zastąpić bez większych przeróbek ?
  • REKLAMA
  • #2 22392
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Po niewielkich przeróbkach powinien pasować polski GML 026
  • #3 97209
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Mam orginał, mogę odstąpić.

Napisz murysz(_at_)poczta.onet.pl
    Dogadamy się.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #4 97349
    T.I.R.
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witam!!!

Pare miesięcy temu miałem w naprawie Elizabetkę ze spaloną końcówką były to GML026. Niestety nie mogłem znaleźć tych końcowek w żadnym sklepie w rozsądnej cenie :( więc znajomy podsunał mi pewien układ wzmacniacza na jakimś LA.... był to wzmacniacz bodajże 2x11W. Z tego co wiem ma lepsze parametry niż GML026 i może z powodzeniem zastąpić te koncówki w Elizabetce i Amatorze. Jeśli znajdę ten schemat to podrzucę skana na Forum.

Pozdrawiam T.I.R.

PS. Wzmacniacze te produkuje firma ZBULAN tak się chyba ona nazywa ??
  • #5 476692
    SunHill
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Jesli chodzi o GML 026 to montuje z powodzeniem zamiennik w jego obudowie. Koszt 20zl + wysylka. sunhill(_at_)o2.pl. Pozdrawiam
  • #6 477520
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Przecież GML026 to jest polski odpowiednik STK013 .... powinien byćtaki sam może ma nieco gorsze parametry, widziałem je ostatnio na giełdzie we wrocławiu po ok 25 za sztuke ...
  • #7 3704794
    colliber69
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam wielki problem z moją Elizabetką! W lewym kanale na końcówce mocy spalił mi się scalak STK015. Objechałem wszystkie sklepy,komisy i zakłady napraw RTV w Łodzi i wszędzie usłyszałem odpowiedź: "Element nie do zdobycia". Jeżeli jest ktoś, kto posiada do sprzedania tą część lub wie jak w prosty sposób wstawić zamiennik to proszę o kontakt na meila: misio15@autograf.pl
  • REKLAMA
  • #8 3704991
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Wklep do wyszukiwarki na głównej stronie Allegro frazę "STK015" , to znajdziesz cały (sprawny) wzmacniacz w wersji stereo .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3705348
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Chyba mam takiego nowego STK mogę go sprzedać, jak nadal cię interesuje to daj znać na pw poszukam go w moich gratach.
  • #10 18917096
    grafii1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Uwaga przestrzegam przed podróbkami STK 015 , u mnie został wstawiony z powodzeniem LM 1875 a do modyfikacji były tylko dwie nogi plus parę elementów dyskretnych
    Załączniki:
    • ELIZABETH i końcówka mocy STK015. stk015.jpg (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19297376
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    grafii1 napisał:
    Uwaga przestrzegam przed podróbkami STK 015 , u mnie został wstawiony z powodzeniem LM 1875 a do modyfikacji były tylko dwie nogi plus parę elementów dyskretnych

Po czym poznać podróbkę i jakie są skutki? Mam bardzo dziwny problem z STK-015. Kupiłem właśnie taki jak na zdjęciu (z kodem 8528) i wygląda jakby upalił się po wlutowaniu. Na wyjściu 2 ok 10 V zamiast 17V, a wyjście NA PEWNO nie było zwarte. Generalnie wszystko posprawdzałem przed wlutowaniem go i nic nie zwiastowało kłopotów. Mam drugi ale nie chcę go wlutowywać bez znalezienia przyczyny. Czy jest możliwe, że były różne wersje, z różnym schematem aplikacyjnymi i elementami "wokół"? A może były różne wersje z innym rozkładem wyprowadzeń? Zastanawiam się wręcz czy on nie ma wyprowadzeń "w drugą stronę". Liczę od tej wytłoczonej kropki w prawo, ale może ta wersja jest na odwrót/ oryginalnie był tam STK-015 jeszcze z napisem Sanyo, większy i w kształcie prostokąta (bez ściętych boków). ktoś ma jakieś doświadczenia z taka wersją?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany układu końcówki mocy STK015 stosowanego w wzmacniaczu ELIZABETH. Użytkownicy wskazują, że oryginalny STK015 jest trudno dostępny i drogi. Jako zamiennik bez większych przeróbek proponowany jest polski układ GML026, który jest odpowiednikiem STK013 i może wymagać niewielkich modyfikacji. Wspomniano także o alternatywnym wzmacniaczu na układzie LM1875, który po drobnych zmianach w układzie może zastąpić STK015. Pojawiły się ostrzeżenia przed podróbkami STK015, które mogą powodować uszkodzenia i różnice w wyprowadzeniach. Użytkownicy sugerują poszukiwanie oryginalnych lub sprawdzonych zamienników, a także korzystanie z ofert sprzedaży używanych lub nowych układów. Wzmiankowano również o firmie ZBULAN jako producencie alternatywnych wzmacniaczy oraz o problemach z dostępnością części w sklepach RTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA