logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Blisko rok temu zbudowałem sterownik MIDI oparty na procesorze pic16f877.Opis sterownika znajduje się na stronie www.ucapps.de.
    Jest tam wiele urządzeń MIDI. Sterownik wykonany przeze mnie jest jednym z prostszych urządzeń. Mimo to świetnie spełnia swoje zadanie.
    Posiada 16 programowalnych potencjometrów i 8 programowalnych przycisków chwilowych, 16 komórek pamięci na ustawienia, które można archiwizować i przesyłać w systemie sysex. Posiada interface MIDI standardowy i RS232 do wyboru ( chodzi ze serownikami yamahy CBX )
    wyświetlacz 2 x 16 i 4 przyciski nawigacji. Wykorzystuję go do sterowania softsyntezatorami i dzięki funkcji MIDI Lern i banku pamięci ustawień daje się szybko programować. Jako obudowę sterownika wykorzystałem starą klawiaturę pc.
    Następnym urządzeniem, które chcę zbudować jest programowalny sekwencer MIDI i syntezator SID. Poszukuję dystrybutora enkoderów obrotowych, które są wykorzystywane w tych urządzeniach.
    Załączniki:
    • Sterownik MIDI MIDIBOX16.GIF (99.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik MIDI 09200013.jpg (132.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik MIDI 09200009.JPG (120.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    zk12
    Poziom 12  
    zk12 napisał 94 postów o ocenie 38. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2632484
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Robi wrażenie;) Gdzie kupiłeś "gałki" na potencjometry suwakowe?
    Procek kupiłeś czy ściągnąłeś jako sample? Sam chce na nim wykonać sterownik do perkusji elektronicznej ale jak na mój budżet jest delikatnie przydrogi:(
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2632872
    zk12
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Gałki na suwaki kupiłem na giełdzie ale może tuhttp://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm mają
    Procesor sam programowałem. Opis programowania i programator jest na stronie sterownika. Ciekawy projekt MIDI drums jest nahttp://www.edrum.info/index.html
  • REKLAMA
  • #4 2633045
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Dokładnie o tym projekcie myślę;) Czyli procesor zakupiłeś w Polsce?
  • REKLAMA
  • #5 2633561
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    PIC-i polecam sciagac jako sample ze strony Microchipa, póki można jeszcze :).

A urządzonko rzeczywiście robi wrażenie. W czym pisałeś program?
  • #6 2634575
    zk12
    Poziom 12  
    Nie pisałem programu ( aż taki zdolny nie jestem ) Wsad do procka jest na stronie w/w. Zaprogramowałem go używając programatora zrobionego przeze mnie z opisu w prakt.el. Bardzo podobny do Willem-a
  • #7 2648848
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Moglbys podac jaki jest koszt takiego urzadzenia ?

Mozna je wykonac bez tego wyswietlacza ?
    Potrzebuje tylko kilka potków i moze pare przyciskow.

pozdro
  • #8 2650694
    zk12
    Poziom 12  
    Wyświetlacz jest nizbędny do programowania urządzenia.
    Na alegro można kupić za 15 zł.
    pic -40 zł
    pozostałe elementy ok 30zł
    potencjometry - cena zależy od jakości od 2zł do 20 zł za szt.
  • #9 3284669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Omówiono projekt sterownika MIDI opartego na procesorze PIC16F877, wyposażonego w 16 programowalnych potencjometrów suwakowych, 8 przycisków chwilowych, 16 komórek pamięci ustawień z możliwością archiwizacji i przesyłania przez system sysex oraz interfejsy MIDI i RS232 (kompatybilny z serownikami Yamaha CBX). Sterownik posiada wyświetlacz LCD 2x16 znaków i 4 przyciski nawigacyjne, co umożliwia łatwe programowanie, m.in. dzięki funkcji MIDI Learn i bankom pamięci. Autor wykorzystał obudowę ze starej klawiatury PC. Dyskutowano o źródłach zakupu gałek do potencjometrów (giełda, sklep Elmuz), programowaniu procesora (gotowy wsad dostępny online, programator własnej konstrukcji podobny do Willem-a), kosztach komponentów (wyświetlacz ~15 zł, PIC ~40 zł, potencjometry od 2 do 20 zł) oraz możliwościach modyfikacji projektu. Poruszono także plany budowy programowalnego sekwencera MIDI i syntezatora SID oraz poszukiwanie dystrybutora enkoderów obrotowych. Wspomniano o alternatywnych kontrolerach, np. ReTurn z 8 gałkami i pamięcią, oraz o zastosowaniach w sterowaniu softsyntezatorami i mikserami z obsługą MIDI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA