logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa skrzyni do subwoofera GDN-30-300-4-AP w Astrze II 5d - pytania

chris1976a 02 Cze 2006 23:19 1803 11
REKLAMA
  • #1 2691915
    chris1976a
    Poziom 10  
    Witam i od razu przepraszam, bo wiem, że temat omawiany setki razy na forum.

Głośnik zamówiony (w sklepie) żeby uniknąć niespodzianek, i buduje skrzynię do AstryII 5d którą napędzę (jak wielu) CARPOWER`em HPB-602. I tu parę pytań do znawców tematu:

1. skrzynia na 40 litrów netto (głośnik + rura b-r 25-27cm wyszła mi na ok 7 litrów) czy dobrze policzyłem?
    2. nie wygłuszamy ściany na której jest b-r (u mnie frontowej tam gdzie głośnik) ?
    3. patrząć od przodu głośnik, nie jest on centralnie umieszczony, jest cetralnie w poziomie natomiast w pionie przesunięty na prawo a b-r jest w lewym dolnym rogu (dobrze czy nie?)
    4. b-r średnica 10 cm a długość cirka 25-27 cm do wystrojenia
    5. od frontu skrzyni (czyli głośnika i b-r) do klapy jest tylko 23 cm (czy to za mało i może dać b-r z boku skrzyni?)

i każde inne sugestie bardzo mile widziane

pozdro 4all
  • REKLAMA
  • #2 2691993
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    1 chyba tak
    2 a czemu??
    3 nie ma znaczenia
    4 ty stroisz ty dobierasz, srednica ok
    5 styknie
  • REKLAMA
  • #3 2692120
    chris1976a
    Poziom 10  
    siemka raveland

ad.2 bo tak z forum wyczytałem, że ścianka naktórej jest b-r nie powinna być wygłuszona, jeśli jest inaczej to mnie oświeć, poprzedni subwoofer wygłuszłem cały

pozdro 4 all
  • #4 2692125
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    br wogule sie nie wygłusze co najwyżej na ścianke przeciwną do głośnika można dać gąbke
  • REKLAMA
  • #5 2692141
    chris1976a
    Poziom 10  
    sorki

ale niestety różnie jest napisane, gdzieś nawet rysunki były żeby wygłuszać, więc pytanie jak to jest ostatecznie ( acha u mnie płyta czołowa to wiórowa 35 mm bo mam a reszto to 20 mm mdf lub wiórowa )

pozdro 4 all
  • #6 2692168
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    róznie piszą bo to zależy Br sie nie wygłusza wcale albo sie wygłusze alle lekko najcieńszą gombką, albo daje sie normalną gobkę tylko na tylnią ściane więc nie wiem o co ci chodzi zbytnio
  • REKLAMA
  • #7 2692176
    raveland
    Poziom 28  
    B-R mozna wcale nie wygluszac jednak powinno sie
    scianke z b-r tez nalezy
    jak robic to porzadnie
  • #8 2692404
    potencjalek
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    wg mnie powinno sie wygłuszyc róznica jest odczuwalna, wygluszonej skrzyni bas nie jest taki "tępy" daj na każdą ze scianek ok 1cm gąbke i bedzie ok jedynie za portem br zostaw neiwygłuszoną przestrzeń
  • #9 2692705
    raveland
    Poziom 28  
    za portem b-r tezsie wyglusza o ile pozwala na to przestrzen jezeli jest zbyt blisko scianki nalezy tak jak kolega wyzej zostawic pusta przestrzen
  • #10 2692785
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Co do wytlumiania to musisz sam poprobowac. Roznie z tym jest, najlepszy efekt osiagniesz metoda prob i bledow.
  • #11 2697485
    chris1976a
    Poziom 10  
    dzięki za rady, wygłuszę całość, miejsce jest, natomiast pojawił się problemik z b-r:cry:, czy warto "na siłę" port b-r umieszczać na ścianie frontowej z głośnikiem, czy umieszczenie go na bocznej ściance spowoduje "odczuwalne" pogorszenie dzwięku??

pozdro 4 all

https://obrazki.elektroda.pl/35_1149442531.JPG
  • #12 2697848
    rzoska
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam dołącze się do postu ponieważ jestem w trakcie prac nad subem o takim samym przetworniku parametry skrzyni mam podobne tzn skrzynia 50L (po odjęciu 7L na głośnik) teraz mam dwa pytanka
    1- Nie będe wygłuszał gąbką tylko tym http://allegro.pl/item105895528_wytlumienie_do_kolumn_w_supercenie.html z tym że nie wiem czy nie przesadziłem z grubością 35mm? Podobno wygłuszenie gąbką na dłuższą metę się nie sprawdza ponieważ gąbka trzyma wilgoć ... coś mi się o uszy obiło.
    2- Chodzi o długość tunelu br (Średnica 10cm) nie wiem czy WinISD przyjmuje jako objętość obudowy po odliczeniu głośnika bo wtedy wychodzi mi 20cm na 42Hz a jak wpiszę objętość całkowitą to 16cm więc której długości powinienem się trzymać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy skrzyni bas-refleks (B-R) o pojemności netto około 40 litrów dla głośnika GDN-30-300-4-AP montowanego w Astrze II 5d, napędzanego wzmacniaczem CARPOWER HPB-602. Potwierdzono, że objętość skrzyni po odjęciu objętości głośnika i rury B-R (ok. 7 litrów) jest prawidłowa. W kwestii wygłuszenia, panuje zgoda, że ściana z portem B-R nie powinna być wygłuszana lub ewentualnie tylko lekko, natomiast pozostałe ścianki skrzyni warto wyłożyć gąbką o grubości około 1 cm, co poprawia jakość basu i eliminuje efekt "tępego" dźwięku. Wygłuszenie całej skrzyni jest zalecane, z pozostawieniem przestrzeni za portem B-R, jeśli jest blisko ścianki. Umiejscowienie głośnika i portu B-R nie musi być symetryczne – przesunięcia w pionie i poziomie nie mają istotnego wpływu na brzmienie. Port B-R o średnicy 10 cm i długości 25-27 cm jest odpowiedni do strojenia. Odległość od frontu skrzyni do klapy wynosząca 23 cm jest wystarczająca, a ewentualne przeniesienie portu na boczną ściankę nie powinno znacząco pogorszyć dźwięku. Wątpliwości dotyczą także materiałów wygłuszających – zamiast gąbki można użyć specjalistycznych mat tłumiących, jednak grubość 35 mm może być przesadą. Przy projektowaniu portu B-R należy uwzględnić objętość netto skrzyni po odjęciu głośnika, co wpływa na długość tunelu i częstotliwość strojenia (np. 20 cm dla 42 Hz). Ostatecznie najlepsze efekty osiąga się metodą prób i błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA