logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz samochodowy działa dobrze w domowych warunkach?

Danio17 13 Cze 2006 19:20 1556 8
REKLAMA
  • #1 2726125
    Danio17
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam mam pytanie

czy ktos z was używa wzmacniacza samochodowego w domu? jak tak czy on dobrze się "zachowuje'
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2726177
    Danio17
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Przepraszam jestem tu krotko i niezauważyłem :)
  • REKLAMA
  • #4 2726242
    JElo_masta
    Poziom 14  
    Ocena: 92
    ja mam wzmacniacz samochodowy w domu. zachowuje sie inaczej niz w samochodzie poniewaz jest zasilany trafem 12V (moje 35A) a jak wiadomo zasilanie z trafa jest inne(50Hz) niz w samochodzie co daje wyższe napiecie generowane przez przetwornice i wieksza moc wzmacniacza. Kondensatroy prostują napiecie i wzrasta z 12 do 12*1,44=17,28V poczym dociera do przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #6 2729297
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    JElo_masta napisał:
    ja mam wzmacniacz samochodowy w domu. zachowuje sie inaczej niz w samochodzie poniewaz jest zasilany trafem 12V (moje 35A) a jak wiadomo zasilanie z trafa jest inne(50Hz) niz w samochodzie co daje wyższe napiecie generowane przez przetwornice i wieksza moc wzmacniacza. Kondensatroy prostują napiecie i wzrasta z 12 do 12*1,44=17,28V poczym dociera do przetwornicy.

"Kondensatroy prostują napiecie" Od kiedy?

GM
  • #7 2729472
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    JElo_masta napisał:

Naprawdę niewiem skąd wziąłeś te mądrości ale polecam jakąś lekturkę dla początkujących bo co za problem uzyskać w domu równe 12V
  • #8 2731522
    JElo_masta
    Poziom 14  
    Ocena: 92
    wyrównuja skoki napiecia. o to mi chodziło.
  • #9 2731553
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Chodzi o to że wzmaki mają niestabilizowane przetwornice i podanie ponad 16 V może wysadzić kondki po pierwotnej, wystarczy dołączyć do zasilacza żarówke 21W12V ona zniży o te 2 volty napięcie a 21W to jest niewyczuwalne dla takiego zasilacza. Ja jak głośno gram to do akku podłączam prostownik rozruchowy i wtedy jest zauważalna poprawa basu . Moim zdaniem trzeba trafo 14V i mocy takiej jak wzmak bo wzmaki samochodowe ciągną znaczne ilości prądu.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy może działać w warunkach domowych, jednak jego zachowanie różni się ze względu na sposób zasilania. W samochodzie zasilanie pochodzi z akumulatora 12V, natomiast w domu stosuje się zasilacz transformatorowy 12V 35A, który generuje napięcie o częstotliwości 50 Hz. Kondensatory w układzie wyrównują skoki napięcia, co powoduje wzrost napięcia do około 17,28 V przed przetwornicą. Niestabilizowane przetwornice w wzmacniaczach samochodowych mogą ulec uszkodzeniu przy napięciu powyżej 16 V, dlatego zaleca się stosowanie zasilacza o napięciu około 14 V oraz odpowiedniej mocy, aby uniknąć przeciążenia. Dodatkowo, do zasilacza można dołączyć żarówkę 21W/12V, która obniży napięcie o około 2 V, co jest korzystne dla stabilności pracy wzmacniacza. Przy głośnym odtwarzaniu dźwięku poprawę jakości basu można uzyskać poprzez podłączenie prostownika rozruchowego do akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA