logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana elektrolitów i głowicy w wieży audio po 10 latach użytkowania

Jarol 15 Cze 2003 16:04 2363 14
REKLAMA
  • #1 250549
    Jarol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ma takie pytanie: po ilu latach użytkowania sprzętu trzeba by wymienić elektrolity (przynajmniej w końcówce mocy i zasilaczu).Mam taką wieżę i ma ona około 10 lat.Kiedy też przydałoby się wymienić głowicę w magnetofonie (bo one chyba też się zużywają). Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 250561
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Reguły na to nie ma ale po 10 latach napewno przyda się wymiana.
    Przy naprawie sprzętu który ma powyżej 5 lat naprzykład w przetwornicy
    wymieniam nie mierząc wszystkie po stronie pierwotnej. Ale to nie jest regułą.
    Natomiast jeśli chodzi o głowice to one wycierają się od taśmy co skutkuje ginięciem wysokich tonów więc zależy to od stopnia wytarcia głowicy. Jeśli potencjometrem od balansu będziesz wyciszał prawą potem lewą kolumnę zauważysz że dźwięk z nich jest różny z różnicą poziomu głośności i wysokich tonów. Jeśli brak wysokich tonów i różnice w kanałach są duże należy wymienić głowicę.
    pozdrawiam
  • #3 250565
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Czas życia elektrolitów ocenia się na około 10 do 15 lat ale z przykrością muszę stwierdzić że ten parametr w odniesieniu do większości obecnie produkowanych kondensatorów elektrolitycznych ma tendencję spadkową...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 250576
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    hm... od tego są chyba jakieś wzory :D
    nie bede ich tutaj przepisywał, bo za dużo tego, ale polecam ksiazke "Podstawy elektroniki i energoelektroniki" by: J. Jaczewski, A. Opolski & J. Stolz. Tam pod koniec jest opisane jak należy badać (wyliczać) niezawodność układu na podstawie, takze tam zamieszczonych, tabelek. Miłego liczenia 8)

ale tak na moje to i tak lepiej je wymień, bo nawet jesli działają i bedą działac przez najbliższe n lat to ich parametry mogą być dalekie od zamierzonych.
  • #5 254925
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    O kilkunastu dni eksperymentuję z Radmorem 5100 z 1978 roku.
    Wszystkie kondensatory elektrolityczne oryginalne i żadnych oznak zużycia
    8O
  • REKLAMA
  • #6 255080
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    bo wtedy byly niestety lepsze elki. jesli mialy zalozenie ze 10mikro , to mogly miec i 12spoko,nie jest to dobre, bo potem sie je dobiera od cholery, ale...
  • #7 255307
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja 2 tygodnie temu wymieniłem elka w moim AT9100 z roku 1988 w zasilaczu i całym torze m.cz., czyli w końcówce i płytce przedwzmacniacza. Sprzęt teraz gra dużo lepiej (czystszy dźwięk, mniejsze zniekształcenia).

Moim zdaniem, taki amplituner może grać dobrze na oryginalnych elkach nawet i 20 lat, ale mimo wszystko z biegiem czasu traci na jakości dźwięku. Polecam więc wymianę elek już po ok. 10 latach. Dodatkowo można uniknąć poważnych awarii sprzętu, bo wiadomo przecież, że stare elka mogą czasem dostać zwarcia, a wtedy... 8O :? :twisted:

Pozdrawiam,
    Piquś
  • #8 255371
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Tak szczerze mówiąc...ja uważam że nie ma sensu wymieniać.
    Mam do dzisiaj niemal 30 letnie kondensatory które nic nie straciły ze swoich parametrów.
    Nawet jak pisał Andre234...Radmory , i wszystkie inne unitry były robione na naprawde porządnych podzespołach , które de-facto były wtedy uważane za standard taki jak części dzisiejsze(które niestety są wprost tragicznej jakości)
    Osobiście miałem problemy raczej ze współczesnymi kondensatorami niż ze starymi. Tak jak ze spadkami pojemności sie nie spotkałem , to odchylenia parametrów w niektórcyh przypadkach były conajmniej nieakceptowalne.
    Wcale bym się nie zdziwił , gdyby po wymianie kondensatorów jakość twojego sprzętu by spadła. Wszystko dlatego że w ostatnich latach częsci robi się na "odpierdol". Poszukaj choćby przykładowego konkretnego typu tranzystora w tym samym sklepie , tego samego typu , ile będzie produkcji SGS-Thomson , a ile zagadkowych "no-name". I wszystkie po takich samych cenach.

Krótko mówiąc uważam że nie ma sensu wymieniać kondensatorów. Nie wiem jakie zastosowano u ciebie , ale tak jak typowy kondensator Elwa trzyma się do dzisiaj , tak nie wiem jak będzie wyglądać dzisiejszy kondensator po 10 latach...
  • #9 255520
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Koledzy podali dużo ciekawych porad i chwała im za to,niestety technika idzie naprzód. Mam dobre zdanie o Polskich wyrobach z tamtego okresu,
    niestety kondensatory wysychają i dobrze jest je wymienić na nowe /105*/ w pierwszej kolejności te z których folia złazi, wymiana kondesatorów napewno niezaszkodzi sprzętowia audio/gorzej w przetwornicach/
  • #10 255672
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Dobre są niektóre rosyjskie elektrolity uszczelnione lakiem - 20 lat i pojemność 110 % znamionowej. 8O
    Dużo zależy od hermetyczności obudowy
  • REKLAMA
  • #11 255778
    ranger
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    tak sa zeczywiscie swietne--jak pracowalem w servisie rtv, to wlasnie na 10 yunostow 9 mialo uszkodzenia zwiazane z lakowanymi elektrolitami--nnieraz tak sie rozeschly, ze po telewizoze latala aluminiowa obudowa, a niezawsze przyczyna bylo rozerwanie elektrolitu.
  • #12 255877
    lusio2
    Poziom 12  
    kiedy ja powiedziałem kolesiowi że chcę powymieniać wszystkie elki to on zapytał jak często używam sprzętu - ja powiedziałem że cały czas - a on że podczas używania elki się "konserwóją" - czy to prawda ??
  • #13 256058
    ranger
    Poziom 14  
    w pewnym sensie tak, poniewaz nieulegaja ""rozformowaniu""---firmy zajmujace sie budowa wzmacniaczy i innegi sprzetu wysokiej klasy--przewaznie manufaktury wkladaja do sprzetu wlasnie kondensatory przechowywane przec caly czas pod napieciem, przez co elementy po krotkim czasie pracy w danym urzadzeniu sa ""wygrane""
  • #14 256121
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    ranger :arrow:
    Przynajmniej nie wysychały. :) Ostatnio grzebałem w jakimś Rekordzie i lakowe elektrolity były dobre a wyschły wstawione przez jakiegoś "serwisanta". :sm24:
    Należy pamiętać o dopuszczalnej temperaturze pracy elektrolitów, zwłaszcza przy gorących elementach.
  • #15 256155
    ranger
    Poziom 14  
    no racja w takim rekordzie to niema sie za bardzo co grzac, a serwisant tez pewnie nielepszy, albo uczen i wsadzil z wylutu

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w sprzęcie audio po około 10 latach użytkowania jest zalecana, choć nie jest to regułą sztywno określoną. Elektrolity w końcówce mocy i zasilaczu mogą tracić swoje parametry, co wpływa na jakość dźwięku i może prowadzić do awarii. W starszych urządzeniach, zwłaszcza z lat 70. i 80., stosowano często kondensatory o wyższej jakości, które mogą działać nawet 20-30 lat bez widocznej degradacji. Jednak współczesne kondensatory mają tendencję do krótszej żywotności. Wymiana elektrolitów po dekadzie użytkowania jest więc często rekomendowana profilaktycznie, aby uniknąć pogorszenia brzmienia i uszkodzeń sprzętu.

Głowice magnetofonowe zużywają się mechanicznie w wyniku kontaktu z taśmą, co objawia się utratą wysokich tonów i różnicami w poziomie dźwięku między kanałami. Ich wymiana powinna nastąpić w momencie zauważenia takich symptomów.

Dodatkowo, kondensatory uszczelnione lakierem, szczególnie rosyjskie, mogą zachować pojemność powyżej nominalnej nawet po 20 latach, jednak ich stan zależy od hermetyczności obudowy i warunków pracy, zwłaszcza temperatury. Praca kondensatorów pod napięciem może je "wygrzewać", co wpływa na stabilność parametrów. Warto zwrócić uwagę na jakość współczesnych podzespołów, które często są gorsze niż te stosowane dawniej.

Podsumowując, wymiana elektrolitów po około 10 latach jest dobrym zwyczajem konserwacyjnym, a stan głowicy magnetofonowej należy oceniać na podstawie jakości odtwarzanego dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA