logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCA-270-1 trafo z OT Elektron - optymalna temperatura pracy?

nrf 13 Lip 2006 12:14 3458 10
REKLAMA
  • #1 2815977
    nrf
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

W ostatnim czasie wykonałem wzmacniacz lampowy 2xEL34 typowa konstrukcja.Cały wzmacniacz pracuje wspaniale.Ale nie w tym rzecz jako trafo anodowe i żażenia zastosowałem posiadane trafo TCA-270-1 o mocy 270W.Trafa mam zabudowane w drewniane obudowy zamówione u stolarza. Trafo anodowe grzeje sie dośc mocno max rozgrzałem je do 85 stopni podczas pracy nie forsowałem go bardziej ;)Tak jak mowie wzmacniacz jest w fazie testów które przeszedł pomyślnie zero przydzwięku nawet przy maksymalnym rozkreceniu i zero sygnału na wejscie ( zazenie AC).Chce zainstalowac jeszcze nadmuch powietrza od spodu do chlodznia elementów i lamp i trafa.Jednak nie wiem , nigdzie nie znalazlem jaka jest jego temperatura pracy trafo ma moc 270W raczej z zapasem do tego wzmacniacza.Chce zabudować wentylator na tylnej sciance obudowy trafa i zrobić nadmuch z zewnatrz a górą zeby wypływalo ciepłe powietrze.Jednak narazie nie chce nic wiercić w obudowie.... zeby nie "niszczć " pudelka.Własnie go testuje klade wentylator na góre i wdmuchuje powietrze o temp. pokoju 28,6'C i temp przy rdzeniu 66'C przy umiarkownej pracy powietrze wylatuje na dole obudowy rzedami otworów jak na zdjęciu.Przy odwrotnej konfigóracji czyli wydmuchu i zasysaniu z dolu temp rośnie do 68 i pewnie powyzej nie sprawdzałem. 66'C stoi stabilnie wiec w ta strone powinienem iść.Moge zamówić sobie inne trafo ale wydaje mi sie ze to jest dobre i mocne.Prosze o Wasze spostrzezenia w tym temacie.Za pomoc dziękuję.
    Załączniki:
    • TCA-270-1 trafo z OT Elektron - optymalna temperatura pracy? 12.JPG (26.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TCA-270-1 trafo z OT Elektron - optymalna temperatura pracy? 11.JPG (25.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2816013
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Wzmacniacz bardzo piękny, chociaż ze zdjęcia wynika że jest to 4xEL34 a nie 2xEL34.
    Rozważałeś możliwość zastosowania wiatraków komputerowych?
  • REKLAMA
  • #3 2816044
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Dlaczego nie polozyles sieciowego poziomo z reguly trafo sieciowe w stosunku do glosnikowego daje sie pod katem 90 stopni- czy miales jakies powody? Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2816227
    nrf
    Poziom 2  
    Zaczne od poczatku.Dzięuje za komentarz.Wzmacniacz jest jeszcze nie wykonczony na obudowach beda piaskowane lustra w stylu retro ze wzorem wschodzacego slonca, albo z blachy nierdzewki .... wstepnie mysle o lustrach;).Rozwazam wlasnie zastosowac wentylator komputerowy o wymiarach 80x80 wlasnie na takim testuje chlodzenie trafa ale spokojnie mam miejsce zastosować wiekszy i taki chyba bedzie pracaował jeszcze wydajniej.Mysle jeszcze nad wentylatorem 220V 80x80x36 ale mają duzy pobur mocy:/ a podobne wydajnosci.Podane temperatury tycza sie chlodzenia wentylatorem 80x80x25.Przy nadmuchu z góry.Trafa głosnikowe nie wymagają chlodzenia konwekcja swobodna spokojnie wystarcza.Obudowy mają nawiercone otwory 8mm po bokach do zasysu powietrza góra sa fresowane wyloty.Co sie tyczy montarzu trafa to rozwazalem różne mozliwosci jego zamontowania.ale wybralem wlasnie taką z uwagi na ograniczoną ilosć miejsca na plycie nośnej - nie zmiescil bym obudów na trafa, wykonane sa z litrgo drzerzewa orzechowego 10 mm Wzmacniacz nie posiada zadnych przydzwięków wiec trafa nie oddzialują na siebie ale mialem to na uwadze i byl w zanadrzu projekt zaekranowania od wewnatrz blachą miedzianą.Zdjecia sa slabej jakości z uwagi na lipny aparat i zmniejszenie rozdzelczosci:) Na zdjeciach lampy EL34 sa uzywane wsadzone tylko do zdjecia.Obecnie uzywam nowych EL34 RFT NOS jako Driver 6H8C a przedwzmacniacz 5963 -zamiennik ECC82. Wzmacniacz jest stereo 2xEL34 na kanal.Prosze o wskazówki w jakich temperaturach moze pracowac takie trafo albo jak sie grzały w Elektronach 738D bo wlasnie z takiego OTV pochodzi.
  • #5 2818681
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Wentylakora nie dawaj bo mikrofonuje lampy i możesz mieś przydźwięk. Wiem bo miałem tak w mojej Lunie jak ją chciałem chłodzić...
    Wzmacniacz cacuszko ;)
  • #6 2818827
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Jeżeli juz musi byc to powinien wydmuchiwac ciepłe powietrze na zewnątrz, założony odwrotnie nagromadzi do srodka kurzu i innych smieci. Znając Radzieckie częsci transformator nie musi miec wiatraka i swobodnie wytrzyma 300W,
  • #7 2818848
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Tylko że tu transformator jest zamknięty w ciasnej puszcze z materiału będącego izolatorem cieplnym :(
  • REKLAMA
  • #9 2819252
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    a może miejsce gdzie stykają się dwie połówki rdzenia trzeba wyczyścić?
  • #10 2819646
    nrf
    Poziom 2  
    Obudowy mają luz wewnatrz, u góry jak i po bokach.Drzewo jest izolatorem ciepła to prawda.Przeplyw powietrza wewnatrz napewno zacznie elektryzowac powierzchnie trafa;) ale to jest pomijalne ze strumieniem plynacym w rdzeniu wiec i tak od czasu do czasu bedzie trzeba dmuchnać spreżonym powietrzem aby oczyścić go.Zawsze mozna pokusić sie o filt na wlocie;) Sprubuje poeksperymentować z wentylatorem w obydwu konfigoracjach.Musze zakupić odpowiednią otwonice i wywiercić otwór w tylnej sciance.Wtedy bede mógl wykonać pomiary z docelowym chlodzeniem.I zobacze kiedy bedzie panoweć we wnetrzu stabilna temperatura.Co do przestrzeni miedzy dwomam polowkami rdzenia "U" to raczej nie ma potrzeby go czyscić.Trafo po zalaczeniu ze stanu zimnego "postuj" calodnoiwy lekko "dzwoni", jak zacznie nabierac temperatury cichnie i pracuje bezszelestnie:D po okolo 5 min jest cisza.Temperatura powoduje rozszezenie sie rdzenia wiec i styk dwuch połówek scisnietych obejmą sie poprawia.
  • #11 2908693
    scorpius3
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj!
    posiadam takie samo trafo i zastanawiam sie, czy nie wykorzystac go do budowy wzmacniacza, ale nie jestem pewien gdzie i jak podlaczyc siec ~230V - czy moglbys mi powiedziec jak to zrobiles w tym wzmacniaczu?
    i drugie pytanko: jaka udalo Ci sie uzysc moc na wyjsciu wzmacniacza?
    pozdro!
    licze na szybka odpowiedz:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy transformatora TCA-270-1 o mocy 270W zastosowanego jako trafo anodowe i żarzeniowe w lampowym wzmacniaczu 2xEL34 (w rzeczywistości 4xEL34). Transformator jest zamknięty w drewnianej obudowie, co powoduje nagrzewanie się do około 85°C podczas pracy. Użytkownik rozważa zastosowanie chłodzenia wentylatorem (np. komputerowym 80x80 mm) z nadmuchem powietrza od spodu i wywiewem ciepłego powietrza z góry, jednak obawia się mikrofonowania lamp i nie chce na razie ingerować w obudowę. Wskazano, że radzieckie transformatory TCA-270-1 mogą wytrzymać moc do 300W bez wentylatora, ale izolacyjna obudowa z drewna ogranicza chłodzenie konwekcyjne. Proponowano montaż radiatorów lub czyszczenie styku rdzenia, choć autor potwierdza, że po rozgrzaniu transformator pracuje cicho i stabilnie. W obudowie przewidziano otwory wentylacyjne 8 mm po bokach i frezowane wyloty u góry dla poprawy cyrkulacji powietrza. W dyskusji pojawiły się pytania o podłączenie sieci 230V i uzyskaną moc wzmacniacza, jednak bez szczegółowych odpowiedzi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA