logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen AX 1.1 i - Wysokie spalanie, kontrolka katalizatora, szarpanie silnika

Aleph01 19 Lip 2006 09:05 4346 6
REKLAMA
  • #1 2832877
    Aleph01
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Mam wielki problem z moim axem. Ostatnio zaczal palic bardzo bardzo duzo. Ponad 10 na 100, a ostatnio to mam nawet paranoje ze zzera okolo 15 litrow.

cos sie strasznie popsowalo. jakis czas temu zapalala sie co chwilke lampka Katalizatora (taka zolta z prawej strony z literka K). teraz pali sie ta lampka ciagle. czasem zgasnie ale raczej pali sie wciaz.

i jeszcze jeden objaw zauwazylem, ze samochod przerywa, tak jakby nie dostawal paliwa albo cos, szarpie sobie czasem.

bardzo prosze o pomoc, co to moze byc? nie sadze zeby nagle dziura w baku sie pojawila, choc i takie juz mam paranoje.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2833382
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    jeżeli zaczoł palić nagle baaardzo dużo,świeci się lampka od sondy,a świece są czarne okopcone na 90% padła uszczelka pod głowicą,odepnij czujnik temp silnika dla ecu-powinny obroty zmaleć,
    czy ubywa płynu chłodzącego?
  • REKLAMA
  • #4 2855355
    oskaar12
    Poziom 2  
    Witam
    miałem ten sam problem i po zmienieniu sody lambdy bardzo poprawiło samochód lepiej chodzi i pali dużo mniej.:D
  • REKLAMA
  • #5 2855374
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    czujnik temperatury sprawdzales
  • #6 4183945
    Peciox
    Poziom 11  
    Witam

Mam citroena ax 1.1 problem od czasu do czasu szarpie tak jak by nie dostawał paliwa

POZDRo :))))
  • #7 4184195
    a8quattro
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Sprostowanie ta lampkt nie jest od sondy lambda tylko od pokazania niesprawnosci sterowania silnikiem.
    Sprawdz sonde na 99% bedzie uwalona

napięcie zasilania elementu grzewczego: 12V
    opór elementu grzewczego: 3 - 15 omów
    kabel sygnału: czarny - tu trzeba zmierzyc
    przewody elementu grzewczego: biały

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Citroenie AX 1.1 i występuje problem z bardzo wysokim spalaniem, sięgającym nawet 15 litrów na 100 km, oraz ciągłym świeceniem się kontrolki katalizatora (oznaczonej literą K). Dodatkowo samochód szarpie, co może wskazywać na problemy z dostarczaniem paliwa lub zapłonem. Możliwe przyczyny to uszkodzona sonda lambda, która powoduje błędne sterowanie silnikiem i zapalenie kontrolki, a także potencjalna awaria uszczelki pod głowicą, zwłaszcza jeśli świece są czarne i okopcone. Zaleca się sprawdzenie czujnika temperatury silnika oraz sondy lambda, w tym pomiar napięcia zasilania i oporu elementu grzewczego sondy (12V, 3-15 omów). Wymiana sondy lambda często poprawia pracę silnika i zmniejsza zużycie paliwa. Kontrolka katalizatora sygnalizuje niesprawność sterowania silnikiem, a nie bezpośrednio sondę lambda. Należy również monitorować poziom płynu chłodzącego, aby wykluczyć uszkodzenie uszczelki pod głowicą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA