logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC1481B - uszkodzona dioda ZD2 po odwrotnym podłączeniu baterii

coista 22 Lip 2006 17:55 1824 12
REKLAMA
  • #1 2842441
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witajcie !
    Mam taki aparacik jak w tytule.Słuchawka wypadła z kieszeni i odłączyla sie bateria.Wiec moja babcia podłączyla kabelki odwrotnie i tel juz sie nie włączył.Otwarlem wiec go i znalazlem uszkodzoną diodę ZD2(wypalone pod nią miejsce)oraz przepalona scieżka.Połączylem wiec przerwę natomiast diody nie wkladałem bo nie znam parametów.Nie wiem co jeszcze sprawdzić bo nie mam żadnego schematu.Możecie coś doradzić ??Dzięki z góry.
    P.S
    Dodałem zdjęcie miejsca padniętej diody.Pozostałe diody są dobre.
    Załączniki:
    • Panasonic KX-TC1481B - uszkodzona dioda ZD2 po odwrotnym podłączeniu baterii PICT1520.JPG (161.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Panasonic KX-TC1481B - uszkodzona dioda ZD2 po odwrotnym podłączeniu baterii PICT1520.JPG (161.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Panasonic KX-TC1481B - uszkodzona dioda ZD2 po odwrotnym podłączeniu baterii Obraz 089.JPG (38.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2843354
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1233
    Możesz tam wmontować diodę na 5,6V. Właściwie dowolnego typu.
    Przy normalnej pracy zabezpiecza obwody słuchawki przed skutkami położenia na bazie bez akumulatora obniżając napięcie do w/w 5,6V.
    W przypadku odwrotnego wpięcia końcówek (ach te GP!) zwiera akumulator paląc przy okazji ścieżki i samą siebie oczywiście.
    Właściwie do normalnej pracy słuchawki nie jest potrzebna.
  • #3 2843475
    coista
    Poziom 18  
    Wymienilem diodę jednak tel.nadal jest martwy.Przypuszczam,ze tel. padl po upadku (dlatego sie nie włącza)a spalona dioda to to wynik pozniejszego podpinania aku.Nie wiem w jakich punktach plyty powinny byc wlasciwe napięcia.Są obecne na płycie 3,6 V z akmulatora.Zauważylem,ze na ukladzie 24C16N (pamięc prawdopodobnie) nie ma żadnego nap.poza nogą 8 gdzie występuje ok.0,1V.Czy tak powinno być gdy słuchawka jest wyłączona??Jesli nie to jakie winno być napięcie na tej kostce w stanie spoczynku??Wyświetlacz cały czas ciemny (brak reakcji na wciskanie guziczków)
  • REKLAMA
  • #4 2844060
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1233
    Pozostaje Ci w takim razie śledzenie ścieżek od gniazda akumulatora dalej. Może być jeszcze gdzieś niewielki dławik (uzmażony oczywiście).
    Niestety nie dysponuję schematem tego modelu.
  • Pomocny post
    #5 2844661
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    masz tu schemat słuchawki sądzę ze sobie teraz poradzisz-patrz na diode D4
    Załączniki:
    • słuchawka.pdf (191.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2845404
    coista
    Poziom 18  
    Po scieżkach śledzenie jest niemożliwe.Wszystkie lecą w głąb przelotkami ,niewiadomo dokąd a poza tym jest to druk wielowarstwowy.Dziękuje serdecznie "Servistel" za schemat.Napisze czy udało mi sie to odpalić.
  • REKLAMA
  • #7 2845705
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jak nie będziesz mógł ustalić gdzie jest przerwa, to zrób po prostu skrót i nie męcz się. Połącz punkt do którego jeszcze ciągłość obwodu z punktem, w którym brakuje napięcia. Schemat od "Servistela" bardzo Ci to ułatwi. Powodzenia!:D
  • #8 2846429
    coista
    Poziom 18  
    Niestety nie jest taka prosta sprawa z uruchomieniem słuchawki.Zasilania pamięci (napiecie VCC)nie ma z uwagi na brak sterowania z procesora (noga 26) klucza tranz.Przy zwarciu klucza napiecie VCC pojawia sie wszędzie jednak procek nadal milczy.Kwarc procesora 4M generuje jakies smieci o niskiej amplitudzie(brak oscylacji).Przelutowalem procka albez rezultatu.Napiecie RESET jest obecne oraz zasilanie pocesora także(dioda D4) pracuje.
    Nie wiem czy procesor nie padł ?Ale coś na to wskazuje.
    Moze chłopaki macie jeszcze jakiś pomysł??
  • Pomocny post
    #9 2848262
    PICIA
    Poziom 33  
    coista napisał:
    Niestety nie jest taka prosta sprawa z uruchomieniem słuchawki.Zasilania pamięci (napiecie VCC)nie ma z uwagi na brak sterowania z procesora (noga 26) klucza tranz.Przy zwarciu klucza napiecie VCC pojawia sie wszędzie jednak procesor nadal milczy.Kwarc procesora 4M generuje jakies smieci o niskiej amplitudzie(brak oscylacji).Przelutowalem procka albez rezultatu.Napiecie RESET jest obecne oraz zasilanie pocesora także(dioda D4) pracuje.
    Nie wiem czy procesor nie padł ?Ale coś na to wskazuje.
    Moze chłopaki macie jeszcze jakiś pomysł??

nie jestem wróżbitą -padł procek
  • #10 2849858
    coista
    Poziom 18  
    A jeszzcze jedno pytanko, czy można by z podobnej słuchawki przełożyć takiego scalaka ??Czy stacja bedzie sie komunikować z słuchawką po wymianie układu??
  • Pomocny post
    #11 2849969
    PICIA
    Poziom 33  
    wazne by było aby był to ten sam scalak-typ
  • #12 2850132
    coista
    Poziom 18  
    Dziękuje za wszelką pomoc.Będe próbować to odpalić.Pozdrawiam serdecznie a o skutkachnaprawy napisze.
  • #13 2856553
    coista
    Poziom 18  
    Sprawa tel.juz wyjasniona.Uszkodzony jest procesor wiec żywot telefonu się skończył ,a tak miało być ładnie.
    Dziękuje wszystkich za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Panasonic KX-TC1481B doszło do uszkodzenia diody ZD2 wskutek odwrotnego podłączenia baterii, co spowodowało przepalenie ścieżki na płytce. Dioda ZD2 pełni funkcję zabezpieczenia obwodów słuchawki, obniżając napięcie do około 5,6 V i chroniąc przed skutkami braku akumulatora lub odwrotnego podłączenia. Po wymianie diody telefon nadal nie działał, co sugerowało uszkodzenie procesora. Brak napięcia na pamięci 24C16N oraz brak oscylacji kwarcu 4 MHz potwierdziły awarię procesora. Próby przelutowania procesora nie przyniosły efektu. Schemat słuchawki pomógł w diagnozie, jednak ze względu na wielowarstwową płytę i przelotki śledzenie ścieżek było utrudnione. Wymiana procesora na identyczny model z innej słuchawki jest możliwa, pod warunkiem zgodności typu układu. Ostatecznie uszkodzony procesor oznacza koniec żywotności telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA