logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW B5, AFN, 1.9TDI, 98 Przepływomierz i test z diodą

Misiek72 28 Lip 2006 08:46 16311 8
REKLAMA
  • #1 2857911
    Misiek72
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Witam
    Czytam już drugi dzień wszystko, co ma związek z brakiem mocy w TDI….. fakt jest tego sporo, niestety nie mogę tego pozbierać do kupy.
    Ale do rzeczy:
    Pacjent: VW passat b5 1.9 TDI, silnik AFN, 98.
    Błąd: nadmierne ciśnienie doładowania
    Zaczęło się ok. miesiąca temu błąd pojawiał się sporadycznie pomagał reset stacyjką, trzy dni temu objawy się nasiliły i nie pomagał już reset. Ponieważ kiedyś przy podobnych objawach pomogło wymienienie przepływki (obecna ma ok. 50 000) to podejrzenie padło właśnie na nią. Przed zakupem dla upewnienia się wykonałem jeszcze test z diodą, wypadł pozytywnie.
    Wczoraj kupiłem przepływkę, po wymianie było trochę lepiej, ale przyspieszenie nie to samo, zresztą po 5 km znowu notlauft.
    Sprawdziłem N75 – sprawny.
    Założyłem z powrotem diodę i zatkałem AGR i jest ok, zatem czy nowa przepływka jest uszkodzona? Czy szukać dalej… np. zapieczone łopatki turbiny.
    Czy na zatkanym ARG i diodą pomiędzy 4 i 5 pinem przepływki - zatarte łopatki turbiny nie powinny też powodować przejścia w notlauft?
  • REKLAMA
  • #2 2858133
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    co ma przepływka do przeładowania. co za kombinacje z tą diodą? zobacz w próbie drogowej na ile dmucha turbina. jak sterowanie i wężyki ok to pozostają łopatki kierownicy to jest częsta przyczyna. najlepiej to diagnoza i potem naprawa.
  • #3 2858178
    Misiek72
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Sposób na sprawdzenie przepływki gdzieś wyczytałem a ma wyglądać tak:

1. zaślepić zawór AGR - ściągnąć wężyk podciśnieniowy i go zaślepić
    2. ściągnąć wtyczkę z LMM
    3. podłączyć normalna diodę np. 1N4148 do wtyczki z pin 4 na pin 5 ( kierunek z 4->5) i nie zakładać wtyczki na LMM

to symuluje max. wartość masy powietrza, jeśli silnik będzie chodził dobrze i nie dymił zbyt wiele, to uszkodzona przepływka.
    jeśli będzie na obr. dużo dymu to raczej kłopot z zatkanym kolektorem albo z nie zamykającym sie ARG
  • REKLAMA
  • #4 2858348
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    kolego Misiek72 co ty za bzdury wypisujesz.
    a od czego jest tester VAG i pomiary w blokach wartości mierzonych.
    zrób to co napisał kolega camel09 i odczytaj wartości z doładowania
  • REKLAMA
  • #5 6594790
    zombi20
    Poziom 11  
    witam mam taką sprawę chcę sprawdzić przepływomierz masowy powietrza... mam golf 3 1.9tdi 90 km silnik 1z... i co do 4-5pin... to z 6 pinów mam 4pin NIE PODŁĄCZONY nie ma tam kabla w ogóle... jak mogę sprawdzić przepływkę? proszę o szybką odp które piny złączyć diodą
  • #6 6595065
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    zombi20 napisał:
    witam mam taką sprawę chcę sprawdzić przepływomierz masowy powietrza... mam golf 3 1.9tdi 90 km silnik 1z... i co do 4-5pin... to z 6 pinów mam 4pin NIE PODŁĄCZONY nie ma tam kabla w ogóle... jak mogę sprawdzić przepływkę? proszę o szybką odp które piny złączyć diodą

Nieee nastepny....
  • #7 6595076
    zombi20
    Poziom 11  
    monik12... co nieeee następny... jak nie potrafisz udzielić odpowiedzi sensownej i na temat to dziękuje, przeczytałem, aby złączyć pin 4 i 5 diodą a u mnie pin jest pusty więc wysuwam pytanie czy ktoś wie
  • REKLAMA
  • #8 6595642
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6351
    Usuwam - takie metody to najlepsza droga do ubicia sterownika silnika. Regulamin pkt.8.1 + wytyczne działu w przyklejonych ogłoszeniach.
  • #9 12892664
    karolb1979
    Poziom 10  
    Witam. Odgrzewam. U mnie w octavii AGR po wrzuceniu diody 1N4148 wartosci masy powietrza sa w granicach 1275. Dodatkowo przy wpietej jednej diodzie wywala blad: 16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal
    P0101 - 35-00 - -

po dodaniu drugiej diody szeregowo bledu juz nie ma a wartosci masy sa dalej 1275 i zaczynaja spadac powyzej 3000 obr do okolo 750 / 4000obr

czy wartosci przy wpietej diodzie nie powinny byc kolo 850 i stale w calym zakresie obrotow?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku mocy i błędu nadmiernego ciśnienia doładowania w VW Passat B5 1.9 TDI, silnik AFN z 1998 roku. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie przepływomierza masowego powietrza (LMM), wykonał test z diodą 1N4148 między pinami 4 i 5 wtyczki przepływomierza, który wypadł pozytywnie. Po wymianie przepływomierza sytuacja poprawiła się tylko chwilowo, a problem powrócił z błędem notlauf. Sprawdzono zawór N75 – jest sprawny. Zatkano zawór AGR i ponownie zastosowano test z diodą, co poprawiło pracę silnika. Wskazuje to na możliwe problemy z przepływomierzem lub zanieczyszczonym kolektorem dolotowym bądź zatarciem łopatek turbiny. W odpowiedziach podkreślono, że przepływomierz nie jest bezpośrednio powiązany z doładowaniem, a częstą przyczyną problemów są zatarte łopatki turbiny lub uszkodzony kolektor. Zalecane jest wykonanie pomiarów testerem VAG i diagnostyka wartości doładowania. Metoda testu z diodą symuluje maksymalny sygnał masy powietrza i pozwala ocenić stan przepływomierza, jednak jej stosowanie może być ryzykowne dla sterownika silnika. W dyskusji pojawiły się także pytania dotyczące różnic w pinach w innych modelach silników TDI, gdzie pin 4 może być niepodłączony. Wartości masy powietrza przy testach z diodą mogą być wyższe niż standardowe i zmieniać się z obrotami, co wymaga dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA