logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda próbuje przy 3000 obr/min - przyczyny i analiza napięcia 0,6V

luk1980 04 Sie 2006 16:28 2974 8
REKLAMA
  • #1 2880177
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam

Co może byc powodem że sąda Lambda zaczyna próbkowac dopiero przy ok 3000obr dodam ze na biegu jałowym sada pokazuje ok 0,6V i tak się uczymuje czas wtrysku wynośi ok 4ms-5,5ms wydaje mi się że jest za dużo.
  • REKLAMA
  • #2 2880182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2880192
    luk1980
    Poziom 22  
    Dodam że sąde niedawno wymieniałem ale załozyłem uniwersalną 4 przewodowa czyli z grzałka .Na grzałce jest napięcie 12V
  • REKLAMA
  • #4 2880202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2880306
    luk1980
    Poziom 22  
    Polo classic 14 silnik aex walcze z tym od 2 miechów i niewiem co jest grane co chwile błędy wyskakują i falują obroty na biegu jałowym.Mycie i adaptacja pomaga tylko na chwilkę po paru kilometrach znów to samo.
    Dodam ze niemam katalizatora i mam włozona strumienice czy to moze byc powodem że tak się dzieje że nie próbkuje przez to? Prosze o pomoc
  • Pomocny post
    #6 2880322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2880326
    luk1980
    Poziom 22  
    Też tak właśnie mysle dodam jeszcze ze mam gaz i jak przełacze na gaz to sąda pracuje ale nie zawsze.Czy istnieje mozliwośc sprawdzenia czy to wina strumienicy ?bez wycinania strumienicy i wspawania kata?co to znaczy ze pracuje z offsetem sory za brak wiedzy
  • #8 2880375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2880417
    luk1980
    Poziom 22  
    Z tego co przeczytałem to może to być wina strumienicy bo spaliny szybko sa
    "wydmuchiwane" ale czy napewno nusze sprawdzic to z butem :-) acha mam też tłumik sportowy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sondy lambda w samochodzie Polo Classic 1.4 (silnik AEX), która zaczyna próbkować dopiero przy około 3000 obr./min. Na biegu jałowym sonda pokazuje stałe napięcie około 0,6 V, co wskazuje na brak prawidłowego oscylowania sygnału. Czas wtrysku wynosi około 4-5,5 ms, co może być zbyt długie. Sonda lambda jest uniwersalna, 4-przewodowa z grzałką zasilaną napięciem 12 V. Brak katalizatora oraz zastosowanie strumienicy i sportowego tłumika mogą powodować szybkie "wydmuchiwanie" spalin, co wpływa na pracę sondy i jej próbkowanie. Zalecane jest skasowanie wyuczonych parametrów (funkcja 10->kanał 00) oraz sprawdzenie działania sondy poprzez tymczasowe zatkanie końcówki wylotu spalin, co może potwierdzić wpływ strumienicy. Sonda pracuje z offsetem, co oznacza, że jej sygnał ma przesunięcie napięcia względem idealnego przebiegu. Praca sondy na gazie jest niestabilna, co dodatkowo komplikuje diagnostykę. Problem może wynikać z przechłodzenia lub zużycia sondy, mimo że jest nowa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA