logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PonyProg zawodny? Bity bezpiecznikowe przestawione.

flisak_kf 05 Sie 2006 17:09 1058 4
REKLAMA
  • #1 2883530
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Witam!

Już drugi raz w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zdarzył mi się nastepujący scenariusz:

Programuję Atmega128 dosyć często. Co kilkadziesiąt prób program nie robi tego co powinien - najczęściej wysyła śmieci na UART.
    Poprzednie programy, które działały bez zarzutu, równierz nie działają tak jak powinny. Ponieważ już raz mi się to zdarzyło to zerknąłem na bity bezpiecznikowe. Okazało się, że znowu są przestawione.

Czyżby PonyProg był zawodny? Wcześniej ustawił mi bit M103C, a teraz wszystkie CKSEL.

Co o tym myślicie? Co może to powodować?

Ja w każdym razie nie zamierzam się modlić, by mi nie przestawił ważniejszych bitów, przez które nie uruchomię już procka i piszę bootloadera.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2883787
    Zbych_
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    flisak_kf napisał:
    Co o tym myślicie? Co może to powodować?

Pewnie autor programu podszedł do sprawy jak typowy programista - jednokrotnie próbkuje sygnały spi i o przekłamanie nie jest trudno. Zamiast pony-proga spróbuj może avrdude. Używam tego w pracy do programowania i jestem bardzo zadowolony. Program posiada zabepieczenie przed przypadkową zmianą fusebitów (przed programowaniem je odczytuje, a po zaprogrogramowaniu sprawdza, czy się nie zmieniły i w razie czego przywraca poprawne ustawienia). Poza tym nie weryfikuje jak pony-prog całej pamięci, tylko fragment zajmowany przez program (nie trzeba mówić o ile potrafi to skrócić czas weryfikacji).
  • REKLAMA
  • #3 2884256
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Ja też programuję na PonyProg2000 i jak do tej pory nie trafił mi się taki przypadek aby się źle procek zaprogramował. Fakt że 128 nie programowałem tylko maksymalnie 32.
    A czy na innych typach procków też Ci się to przytrafiło ?
  • REKLAMA
  • #4 2884259
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jeśli w Pony Progu dasz opcję write device to on zapisuje wszystko, łącznie z fuse bitami. Więc przypadkowe zmiany fuseów mogą zostać w taki sposób trwale zapisane. Ja nie ruszam fuseów zazwyczaj, a jeśli to robię to pięć razy sprawdzam, czy dobrze ustawiłem. Błędny zapis czy coś w tym rodzaju nie zdarza mi się.
    Pozdrawiam.
  • #5 2897129
    flisak_kf
    Poziom 12  
    W PonyProgu uzywam opcji "write program memory", więc fuse bitów nie powinien przestawiać.

Nie programowałem innych mikrokontrolerów w PonyProgu.

Wielkie dzieki Zbych_, przerzucę się na ten program.

Pozdrawiam
REKLAMA