logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić świecące wentyle z włącznikiem i czujnikiem światła?

arti90 06 Sie 2006 22:16 4386 6
REKLAMA
  • #1 2887509
    arti90
    Poziom 1  
    Witam jestem początkującym elektronikem i chciałem sobie zrobić świecące wentyle do samochodu wpadłem na pomysł zeby wykorzystać w tym celu diód z zapalniczek i tego uchwytu tzrymającego baterie i przmocować to do normalngo wentyla nie mam tylko pjęcia jak zrobić WŁĄCZNIK i czujnik światła. Wentyle te powinny świecić tylko wtedy gdy koło się kręci i gdy jest ciemno czekma na porady i instukrcje poszdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2888374
    207skyline
    Poziom 11  
    ja sobie kupiłem na allegro i jestem z nich zadowolony maja czujnik ruchu wiec swieca tylko wtedy jak koło sie kreci a baterie starczaja na cały rok i jeszcze daja zapasowe cena 3,75 za sztuke to drogo nie jest
  • REKLAMA
  • #4 2889309
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Taka cena za wioche jest wyjatkowo atrakcyjna :) jesli ktos lubi taki obciach...innego tunningu nie znacie?
  • REKLAMA
  • #5 6573831
    golab52
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Odrazu zaznacze że potrzebuje wentyle świecące do rowerku :) wiec taka mniejsza wiocha :)

mam takie pytanko :

Jak przerobic niebieskie wentyle świecące ta za 1,90 zł z alledrogo żeby świeciły na biało ??

tzn. jakie diody i czy wogóle to da rade ??
  • #6 6578269
    damdus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    jasne że da radę ! ja tak przerabiałem ostatnio swoje :) tylko ze na czerwone. Kupujesz byle jakie diody, wyciągasz bebechy z wentyla i przylutowujesz nowe diody. A najciekawszy to jest ten ''czujnik ruchu'' :D to jest zwykła sprężynka , które dotyka masy pod wpływem wstrząsu, powodując przepływ prądu :)
  • #7 6926591
    chiuaua23
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam i mam pytanko , otóż dzisiaj w real-u zakupiłem mrygające wentyle i i gdy je testowałem to przy większej prędkości się nie włączały ,
    wiem jaka jest przyczyna : w środku jest jakis kawałek metaliku lub sprężynka która przy wstrząsach styka sie z + i świeci ,
    chodzi mi o to czy da rady przerobic ten wentylek z góry thnx:p

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania świecących wentyli do samochodu lub roweru z wykorzystaniem diod LED z zapalniczek oraz uchwytów na baterie. Kluczowym zagadnieniem jest stworzenie włącznika oraz czujnika światła, aby wentyle świeciły tylko podczas ruchu koła i w warunkach zmroku. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie czujnika ruchu w postaci sprężynki lub kawałka metaliku, który styka się pod wpływem wstrząsów, co powoduje przepływ prądu i zapalenie diody. Można również przerabiać istniejące wentyle, wymieniając diody na inne kolory, np. z niebieskich na białe lub czerwone, poprzez lutowanie nowych elementów. Wskazano także gotowe produkty dostępne na Allegro, które posiadają wbudowany czujnik ruchu i zasilane są bateriami o długiej żywotności. Problemy z działaniem wentyli przy większych prędkościach wynikają z konstrukcji czujnika ruchu, który może nie reagować prawidłowo na szybkie obroty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA