logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest ? Pomóżcie zidentyfikować te elementy !

kwierzyk 14 Sie 2006 14:49 4403 10
REKLAMA
  • #1 2914681
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    WItam, posiadma takie oto 3 elementy, podobne do warystorów, nie wiem jednak czy mm rację, dlatego załączam foto:

Podam jeszcze toc o na tym żółtym napsiane jest bo sie zamazało lekko:

NS SA
    472
    w tym trójkąciku pisze DVE
    560-2 N69/79(mam dw takie) LL2
    565-1 RU jest kwadracik w kwaracie obok tego
    Y

Prosiłbym o pomoc co to jest, na reszcie elementów widać wszystko czytelnie.
    Prosze o pomoc, za wszytski eodpowiedzi z góry dziękuję:)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!
    Posty zostały scalone.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2914704
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    To są kondensatory ceramiczne wysokonapięciowe o pojemności 470pF i 4,7nF.
  • REKLAMA
  • #3 2914723
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Można tego użyć do filtra przeciwkzakłoceniowego do filtrowania 230 V AC ?? Na jak wysokie napięcie one są ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2914729
    kwierzyk
    Poziom 15  
    i ktore są ktore ? mogłby ktos napsac po kolorach ?

Dodano po 4 [minuty]:

OK jeden faktycznie jest warystorem :) jak fajnie, ze 2 zł więcej w kieszeni :D

Part Number = TNR23G471K
    Manufacturer Name = Marcon
    Description = Metal-Oxide Varistor (MOV)
    V(RMS) Max. Applied Voltage = 300
    V(DC) Max. Applied Voltage = 385
    V(C) Nom. (V) Clamping Voltage = 765
    V(DC) Nom.(V) Varistor Voltage = 470
    W(TM) Max.(J) Transient Energy = 150
    I(TM) Max.(A) Peak Current = 6.5k
    Capacitance Typ. (F) = 1.2n
    Semiconductor Material = MOV
    Package = Radial

A ten czarny element ? Bo jakos nie moge znaleźć

Dodano po 29 [minuty]:

Nadal poszukuję informacji o czarnym elemencie i na jakie napięcie maxymalne jest element żółty ??
  • Pomocny post
    #6 2914859
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

W środku jest termistor NTC do tłumienia prądów udarowych. Może być jako miękki start transformatora. Parametrów nie znam.

Pzdr.
  • #7 2914926
    kwierzyk
    Poziom 15  
    A moze jakas plikacje z jego wykorzystaniem ktos zna ?

Dodano po 4 [minuty]:

I pozatym termistor wukłądzie soft startu ? troszke dziwne, czekam na jakies propozycje prostej aplikacji
  • #8 2929340
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Witam, potrzebuję pomocy w zidentyfikowaniu tego (podobno) termistora, - czarny na zdieciu, w środku.
    Może ktoś znalalzłby cokolwiek na jego temat bo mi jkos nie wyszło.

Według informacji które znalażłem w sieci:

"Termistor NTC jest nieliniowym rezystorem, którego rezys tancja zależna jest silnie od temperatury materiału oporowego. Jak wskazuje angielska nazwa - Negative Temperature Coefficient - termistor posiada ujemny współczynnik temperaturowy, czyli rezystancja maleje ze wzrostem temperatury. Są one zbudowane z polikrystalicznych półprzewodników, które stanowią mieszaniny związków chromu, manganu, żelaza, kobaltu i niklu. Są zmieszane z plastycznym środkiem wiążącym. Termistory NTC stosuje się do np, pomiarów i regulacji temperatury, kompensacji temperaturowej, opóźnienia czasowego i ograniczenia prądów rozruchu.
    "

Z tematu wyzytałem też że :"W środku jest termistor NTC do tłumienia prądów udarowych. Może być jako miękki start transformatora."

Czy mógłby ktoś taki rysunek chociaz w paincie wrzucić, zebym wiedział jak to mam włączyć przed trafem itd ? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, kw
  • Pomocny post
    #9 2929566
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Oczywiście musiał kolega założyć nowy temat, tylko po to, aby się upewnić, że to termistor, prawda?
    Tu jest cała ich rodzina:
    http://www.skceramic.com/pro-ntc_power.htm

Jeśli nie wie kolega po co termistor w układzie soft-startu, to znaczy, że nie wie kolega co to jest soft-start. Należałoby zacząć zatem od wykorzystania WYSZUKIWARKI
  • #10 2929984
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Wiem co to soft start, tylko po raz pierwszy dowiedzialem sie o mozliwosci zastosowania NTC w Sofcie, zazwyczaj widywałem tam przekaźniki i reystory, czytalem o triakach itp, ale o NTC pierwszy raz ;) Dzięki za link, temten temacik skasuję.

Dodano po 1 [minuty]:

Widzę ze moderator już to zrobił :) Dziękuję
  • #11 2932033
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Według tabeli ze strony którą podał Figi nie ma tam 16D-13, jest natomiast 16D-15, chyba będzie mial podobne parametry ?

I kolejne pytanie. Czy można go dać po prostu przed bezpiecznikiem szeregowo do pierwotnego uzwojenia? Tak bynajmniej piszą na audiostereo.pl, znalazłem w Google szukająć informacji o NTC w SoftStart, ostatni post np.

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=10877&p=3#k

Problem rozwiązany, temat zamykam, pozdrawiam, kw

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji zidentyfikowano trzy elementy elektroniczne: kondensatory ceramiczne wysokiego napięcia o pojemnościach 470 pF i 4,7 nF, metalowo-tlenkowy warystor (MOV) oraz termistor NTC. Warystor opisany jest modelem TNR23G471K firmy Marcon, charakteryzującym się maksymalnym napięciem RMS 300 V, napięciem przebicia 470 V oraz pojemnością około 1,2 nF. Termistor NTC służy do tłumienia prądów udarowych i może być stosowany jako element miękkiego startu (soft-start) w układach zasilania, ograniczając prąd rozruchowy transformatora. Dyskusja zawierała także pytania o zastosowanie tych elementów w filtrach przeciwzakłóceniowych na napięcie 230 V AC oraz o parametry termistora, który jest typowym komponentem do kompensacji temperaturowej i ograniczenia prądów rozruchowych. Podano linki do dokumentacji technicznej warystora oraz do rodziny termistorów NTC, a także omówiono praktyczne aspekty ich zastosowania w układach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA