logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz PHILIPS Integratet Stereo Amplifilter FA561

lcwierz 26 Sie 2006 13:00 3360 15
REKLAMA
  • #1 2955205
    lcwierz
    Poziom 11  
    Witam wszystkich !!!
    Jak zawsze mam problem... Otóz wczoraj jak co dzień właczyłem sobie wzmacniacz i słuchałem muzyki i musiałem za dosłownie 10 sekund wyjść poszedłem szybko i wracam a tam muzyka nie gra tylko coś bardzo mocno śmierdzi myslałem ze moze głosniki sie spaliły ale rozebrałem wzmacniacz i czuje ze to smierdzi z takiego czegoś skąd idzie z sieci prąd i pózniej idze do całgo wzmacniacza wydaje mi sie ze to transformator (sorry ze pisze tak ale nie znam sie dobrze na takich rzeczach :( ) i mam pytanie czy da sie to kupić, gdzie i za ile i czy to wogóle to ??????

Moj model wzmacniacza to PHILIPS Integratet Stereo Amplifilter FA561 (2x80 W) moze ktoś ma i sie na tym zna..

prosze o odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2955278
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

z takiego czegoś skąd idzie z sieci prąd i pózniej idze do całgo wzmacniacza wydaje mi sie ze to transformator

Tak - to transformator.

Sprawdzałeś bezpieczniki? Może któryś się przepalił.

Cytat:

i mam pytanie czy da sie to kupić, gdzie i za ile i czy to wogóle to ??????

Najtaniej kupić uszkodzony wzmacniacz i podmienić transformator.
    Ze zdobyciem nowego trafo może być problem lub może dużo kosztować. Musiałbyś zapytać w serwisie Philipsa.
  • #3 2955297
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Taki transformator można zastąpić jakimś innym byle tylko miał podobne parametry czyli napięcia i natężenia prądu, sprawdz gdzieś na płytce, może napięcia będą oznaczone a prądy to z bezpieczników można wywnioskować, albo poszukaj schematu gdzieś w necie i tam wszystko będzie, albo jeszcze może na transformatoże jest jakieś oznaczenie to też może pomóc.

Pozdro. ducker
  • REKLAMA
  • #4 2955417
    lcwierz
    Poziom 11  
    wiec tak bezpiecznik jest dobry bo sprawdzałem :/ a nie wiem czy o to chodzi ale na transformatorze pisze TS16804050 13X6ZD jeszcze z boku pisze 222B-52A a moze ktoś ma podobny do sprzedanie ??
  • #5 2955496
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Taki transformator można zastąpić jakimś innym byle tylko miał podobne parametry czyli napięcia i natężenia prądu, sprawdz gdzieś na płytce, może napięcia będą oznaczone a prądy to z bezpieczników można wywnioskować, albo poszukaj schematu gdzieś w necie i tam wszystko będzie, albo jeszcze może na transformatoże jest jakieś oznaczenie to też może pomóc.

No właśnie to jest problem. Trzeba znać napięcia.
    Znalezienie parametrów takiego transformatora nie jest łatwe (chyba że ktoś ma dostęp do schematów serwisowych itp). Najczęściej ma on kilka odczepów (zasilanie nie ogranicza się do np. 2x24V).

Może ktoś z forumowiczów ma taki wzmacniacz / dysponuje takimi danymi - i może je podać.
  • #6 2955566
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Te dane można by odczytać z elementów, kondensatory na zasilaniu, zasilanie końcówki mocy (o ile końcówka jest zrealizowana na scalaku)
    Może w miejscu lutowania przewodów jest napisane np + 34V bo w markowym sprzęcie często każdy przewód jest opisywany, pozatym wartości te nie są krytyczne +/- 2V nic nie zaszkodzi
  • #7 2955724
    lcwierz
    Poziom 11  
    Nie wiem gdzie tego szukać ale tak jak na zdjeciu. Przejrzałem wszystko i nie ma nigdzie indziej napisane o zasilaniu :(
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 2969729
    lcwierz
    Poziom 11  
    A mam jeszcez jedno pytanie czy ten transformator musi być z takiego samego modelu wzmacniacza czy moze być z innego modelu bądz innej firmy ???????
  • #9 2969788
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Przed czymkolwiek proponuje sprawdzić czy na trafo idzie 230V i czy po wtórnej coś daje. Skąd jesteś pewny że na 100% trafo jest uwalone? Może mostek stabilizującu poszedł a może na pierwotnym jest termistor i on uległ przepaleniu!!
  • REKLAMA
  • #10 2969897
    lcwierz
    Poziom 11  
    no nie jestem pewien ale jak transformator bardzo sie rozgrzał i zaczął śmierdzieć to dlatego myślałem ze to on sie spalił a teraz nawet nie moge sprawdzić ile przez niego płynie bo miernik mi sie spalił :cry::cry:
  • REKLAMA
  • #11 2969945
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    A to jest już twój problem bez miernika nic nie zdziałasz. A przydało by się upewnić na 100% sprawność przed zakupem nowego.
  • #12 3481922
    lcwierz
    Poziom 11  
    Nadal mam problem z tym wzmacniaczem i moze ktos teraz wie cos na ten temat ??? przepraszam ale musiałem odswiezyc bo nie chciałem 2 zakładac takiego samego tematu.

pozdrawiem
    ....................................................................
    27 Sty 2007 12:51
    bzikk -- jestem pewien bo mierzyłem i napiecie dochodzi do trafo ale z niego nie wychodzi ;/ i własnie w tym jest problem
  • #13 3494499
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Sprawdź omomierzem przejście na pierwotnym i wtórnym uzwojeniu tego transformatora.
    Pozdrawiam.
  • #14 3506938
    lcwierz
    Poziom 11  
    no ja juz wiem ze transformator jest zły ;/ i nie wiem gdzie moge takiego szukac moze macie jakies propozycje ??
  • #15 3506985
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    lcwierz napisał:
    no ja juz wiem ze transformator jest zły ;/ i nie wiem gdzie moge takiego szukac moze macie jakies propozycje ??

Masz przerwę na pierwotnej czy wtórnej stronie? Jeżeli rdzeń nie jest szyty spawem to może da się rozebrać i przewinąć uzwojenia?
  • #16 3563412
    lcwierz
    Poziom 11  
    Ale ja mowiłem ze sie nie znam i nie mam zielonego pojecia jak to zobaczyc czy jest szyty spawem i po ktorej jest stronie złu :P ale zorbierac sie rozbiera bo juz prubowałem i przewijania chyba nici bo nie wiem czy to by sie połaciło i kto by bogł to zrobic...

Edit:

wiec rozebrałem go i nie widze zadnego spawu ale zrobiłem kika fotek moze ktos cos zobaczy
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz PHILIPS Integrated Stereo Amplifier FA561 (2x80 W) wykazywał problem z zapachem spalenizny i brakiem dźwięku. Przyczyną okazał się uszkodzony transformator z oznaczeniami TS16804050 13X6ZD i 222B-52A, który nadmiernie się nagrzewał i wydzielał nieprzyjemny zapach. Bezpieczniki zostały sprawdzone i były sprawne. Użytkownik nie dysponował schematem ani dokładnymi parametrami transformatora, co utrudniało znalezienie zamiennika. Wskazano, że transformator można zastąpić innym o podobnych parametrach napięcia i natężenia prądu, jednak ich ustalenie wymaga pomiarów lub dostępu do schematów serwisowych. Zalecano sprawdzenie napięcia na pierwotnym i wtórnym uzwojeniu oraz pomiar omomierzem ciągłości uzwojeń. Rozbiórka transformatora wykazała brak spawu na rdzeniu, co teoretycznie umożliwia przewinięcie, jednak użytkownik nie posiadał wiedzy ani możliwości technicznych do wykonania takiej naprawy. Proponowano zakup uszkodzonego wzmacniacza w celu pozyskania transformatora lub kontakt z serwisem Philipsa, choć dostępność i koszt mogą być problematyczne. Bez miernika pomiarowego dalsza diagnostyka była utrudniona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA