logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy obudowa komputera może kopać prądem po wyłączeniu zasilacza?

marioccp 31 Sie 2006 18:06 14144 23
REKLAMA
  • #1 2973835
    marioccp
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ostatnio zauwazylem ze obudowa delikatnie kopie.
    Przykladajac reke czuc nawet spore uklucie.
    Po wyłaczeniu zasilacza z tylu obudowy nadal prad jest.

Mam sie czego obawiac?
  • REKLAMA
  • #3 2973859
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Witam ... gniazdko sieciowe masz z bolcem ?
    Odtwórz go i napisz ile przewodów i jak masz je podłączone do jego zacisków .
    Masz próbówkę?
  • REKLAMA
  • #4 2973919
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    A odłącz monitor. Przestało kopać??
    Monitor podłączony do tego samego gniazda co komputer?
    Masz prawidłowo wykonaną instalacje elektryczną z uziemieniem?
  • REKLAMA
  • #5 2973962
    marioccp
    Poziom 17  
    Na tylko jednym podlaczonym kablu czyli od zasilania kopie.
    Nie mam uziemienia. Zasilki nie bede otwieral bo na gwarancji.
    Zasilka MC jakis tam w miare dobry 350W.

Cos mi sie widzi ze trzeba bedzie zmostkowac zero do uziemienia w gniazdku.
  • REKLAMA
  • #6 2973984
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witam,
    Czy masz karte telewizyjną ?
    Przydałby się próbnik, zobacz czy przyłożony do powierzchni obudowy świeci. Rozumiem, że obudowa metalowa. :) ?
    Jednak drutem lepiej nie łączyć, przepraszam, źle wyrażona rada...
  • #7 2974261
    marioccp
    Poziom 17  
    Nie mam karty TV, probnik swieci :/

Wyglada to tak zasilacz nawet wylaczony wylacznikiem z tylu obudowy nadal podaje prad do kompa. Moze cos z zasilka?
  • #8 2974381
    tvsat
    Poziom 14  
    Wejdź na dach i dotknij fazówką do anteny, też zaświeci:) A jak delikatnie przyłożysz rękę, też będziesz miał wrażenie że kopie, ale to tylko wrażenie.
  • Pomocny post
    #9 2974423
    PL_Marco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    tvsat napisał:
    Wejdź na dach i dotknij fazówką do anteny, też zaświeci:) A jak delikatnie przyłożysz rękę, też będziesz miał wrażenie że kopie, ale to tylko wrażenie.

to tak troche OT bo przecież autor niema karty TV

Prawdopodobnie zasilacz ma przebicie. A jeśli chodzi o sytuacje gdzie próbnik świeci nawet ja wyłączysz zasiłke z tyłu to można to prosto
    wyjaśnić, a proponuje zrobic doświadczenie: włożyć wtyczke do gniazdka odwrotnie (do góry nogami) bo w zasilaczu jest wyłącznik tylko na jednym przewodzie (przeważnie). I jak już włożysz wtyczke odwrotnie to wtedy sprawdz czy jest napięcie na obudowie (oczywiście przy wyłączonym zasilaczu).

Dodano po 1 [minuty]:

SanceS napisał:
    Witam,
    Jeżeli masz gniazdko z bolcem, a nadal jakieś napięcie jest na obudowie, to kawałkiem drutu podłącz obudowę z kaloryferem.

to też pomysła nie teges :|
  • #10 2974473
    marioccp
    Poziom 17  
    Pewnie masz racje, przypomnialem sobie ze kiedys jak komp byl w innym miejscu przelozylem odwrotnie wtyke i gralo.
    Tylko ze teraz jest bolec stolec:/
  • #11 2974781
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    na wejściu zasilacza jest filtr i utworzona sztuczna masa [może żle to nazwałem]z kondensatorów ,połączona do obudowy
    i jakieś tam mrowienie jest ,ale to tylko potencjał o prądzie zapalniczki z piezoelektrykiem
    -[może się zdarzy przebicie jednego z nich i wtedy zwyczajnie pojawi się śmiertelne napięcie na obudowie ]
    uziom,czy zerowanie załatwi sprawę
    myślę że jest to grożne dla komputera bardziej niż życia ludzkiego- bo w pewnym momencie ten potencjał może się zamknąc przez elektronikę w różnoraki sposób ,czasem przy pomocy wszechwładnego użytkownika
  • #12 2975085
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2975214
    norbertgolaszyn
    Poziom 11  
    Mam podobny problem, gniazdko bez uziemnienia. Komputer kopie, po przyłożeniu probówki świeci. Sprawdzałem na trzech zasilaczach, problemem jest uziemnienie. Obudowę podpiołem do kaloryfera i jest OK
  • Pomocny post
    #14 2975345
    PL_Marco
    Poziom 15  
    @michna3 ano to wyjaśnie ci tak: w gniazdku mamy przewód Fazowy L (po którego dotknięcu nas "kopnie" i próbówka zaświeci), przewód neutralny N ( który ma potencjał ziemi i próbówka nie świeci --> oczywiście jak instalacja jest sprawna :!:, oraz przewód trzeci ochronny PE (nie bedziemy się narazie nad nim rozpisywali).

I teraz załóżmy iż jeden z przewodów w zasilaczu ma przetartą izolacje (zaraz jak wchodzi do obudowy) i jest to ten na którym mamy faze to wtedy na obudowie pojawi sie napięcie. A jak obróci wtyczke to zamieni miejscami i na tym przewodzie będzie wtedy potencjał ziemi (czyli zero i próbówka nie zaświeci). To doświadczenie miało tylko na celu sprawdzenie czy nie zaistniało takie uszkodzenie.

Pozatym do komputera bezwzględnie potrzbne jest gniazdko z "bolcem" (kołkiem ochronnym jak kto woli nazwać) :D Komputer ma metalową obudowe i dlatego jest wymagane jego uziemienie.

PS. 230 V to już nie przelewki i potrafi nieźle trzepnąć lub zabić więć ostrożnie !
  • #15 2975688
    MrCYr4x
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    taa... mój komputer też kopie :/ ale od samego początku. Kilka razy oparłem się dotknąłem obudowy i trzymałem się kaloryfera... Efekt nieprzyjemny!
    Raz kolega zaglądał czy wszystko jest ok. A kompa miałem koło kaloryfera i położył się włożył głowę między obudowe a kaloryfer i oparł głowę o kaloryfer i ręka złapał górę obudowy... jak go walnoło tak mówił że efekt był jak by ktoś mu reflektor w oczy włożył !

jak mowa o przebiciach i innych rzeczach trzeba uważać na kabel z sieci :/ on też fajnie potrafi przywalić + jak przeskoczy napięcie na obudowe to może być po kompie :/ Pod czas burzy komp mi się tak od siebie wyłączył... chce go włączyć a tutaj GUZIK nic. Otwieram obudowę żeby biosa zresetować i odpalić kompa i tak jak patrzałem na kable na tyle tylko widziałem jak z uziemienia kabla z sieci na obudowe przeskoczył ładunek ( 3-4mm kabel od obudowy ! )
  • #16 2976039
    marioccp
    Poziom 17  
    PL_Marco napisał:

I teraz załóżmy iż jeden z przewodów w zasilaczu ma przetartą izolacje (zaraz jak wchodzi do obudowy) i jest to ten na którym mamy faze to wtedy na obudowie pojawi sie napięcie...

Jakby tak bylo to by chyba walil prad taki jaki wchodzi czyli 230V?

Jak zmierzyc miernikiem jakie jest napiecie na obudowie?
  • #17 2977135
    PL_Marco
    Poziom 15  
    Jeśli mówisz iż po dotknięcu obudowy "próbówka" świeci. To teraz jeden koniec kabla od miernika do obudowy, a drugi do przewodu N w gniazdku (tego co próbówka na nim nie świeici). jak miernik pokarze te 230 V to radziłbym wymontowac zasilacz i go sprawdzić bo to już jest bardzo nie bezpiecznie.
  • #18 2977255
    marioccp
    Poziom 17  
    Zauwazylem tez ze po dotknieciu bolca czyli uziemienia ktorego nie ma probowka swiecie.

Co do pomiarow to sie nie znam ustawilem miernik na ACV 1000, na skali ACV10V pokazuje 2 to chyba bedzie 200V?
    Na ACV 250 jest powyzej 6 na w/w skali.
  • #19 2977268
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    A mogę wiedzieć dlaczego kolega tak się broni przed zrobieniem uziemienia lub zerowania?
  • #20 2977300
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Tu nie ma co dyskutować. Komputer (obudowa) powinien być podłączony do uziemienia i wszystko. To dla własnego bezpieczeństwa i poprawnej pracy kompa. Jak ktoś nie ma uziemienia w gniazdku to proponuję podłączenie bolca (kołka uziemiającego) w gniazdku do przewodu zerowego instalacji sieciowej. Jeśli macie jakieś przebicie zagrażające życiu to wyskoczy bezpiecznik w listwie zasilającej lub w tablicy rozdzielczej mieszkania. Po stronie wejściowej zasilacza (bez wnikania w szczegóły) połączone są szeregowo dwa kondensatory a ich środkowy punkt połączony jest z obudową zasilacza czyli obudową kompa. Dlatego obudowa powinna być uziemiona. Wtedy żadne takie "dziwne" sytuacje nie będą miały miejsca.
    Pozdrawiam
  • #21 2977307
    Figi
    Poziom 37  
    mariann napisał:
    [...]proponuję podłączenie bolca (kołka uziemiającego) w gniazdku do przewodu zerowego[...]
    A nie odwrotnie?
  • #22 2977344
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Widzę że dyskusja idzie o poprawność używania języka, a nie dotyczy bezpieczeństwa użytkowników. Przypuszczam że ta pomyłka wynikła z przejęzyczenia. A jak ktoś jest pomysłowy to i bolca podłączy do przewodu :)
    Pozdrawiam
  • #23 2977453
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    michna3 napisał:
    @PL_Marco czemu ma zadzialac sposob z odwroceniem wtyczki, skoro w sieci jest prad zmienny???

na pewno zadziała
    a co do bezpieczeństwa to nie napięcie decyduje o śmierci a prąd f funkcji napięcia który płynie-można to zmierzyc miliamperomierzem
  • #24 2977488
    Figi
    Poziom 37  
    mariann napisał:
    [...]Widzę że dyskusja idzie o poprawność używania języka, a nie dotyczy bezpieczeństwa użytkowników.[...]
    Moje pytanie dotyczy tylko i wyłącznie bezpieczeństwa użytkowników.
    Powiedzmy jasno i wyraźnie: przewód neutralny ( N ) najpierw do bolca, później dopiero do gniazdka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że metalowa obudowa komputera "kopie" prądem nawet po wyłączeniu zasilacza z tyłu obudowy. Przyczyną jest brak uziemienia w instalacji elektrycznej, co powoduje pojawienie się potencjału na obudowie. W zasilaczu komputerowym na wejściu znajduje się filtr z kondensatorami połączonymi do obudowy, co może generować niewielkie napięcie (tzw. "mrowienie"), ale przebicie lub uszkodzenie tych elementów może skutkować niebezpiecznym napięciem na obudowie. Wtyczka zasilacza ma wyłącznik tylko na jednym przewodzie (fazowym), więc odwrócenie wtyczki w gniazdku może zmieniać obecność napięcia na obudowie. Pomiar napięcia na obudowie miernikiem wskazuje wartości zbliżone do 230 V, co jest niebezpieczne. Zaleca się podłączenie obudowy do prawidłowo wykonanego uziemienia (przewodu ochronnego PE) w gniazdku, co eliminuje problem i zwiększa bezpieczeństwo użytkownika oraz poprawia działanie komputera. W przypadku braku uziemienia można tymczasowo podłączyć obudowę do kaloryfera, ale jest to rozwiązanie awaryjne. Należy unikać łączenia przewodu ochronnego z przewodem neutralnym bez odpowiedniej wiedzy, gdyż może to być niezgodne z normami i niebezpieczne. W sytuacji wystąpienia przebicia w zasilaczu lub instalacji elektrycznej istnieje ryzyko porażenia prądem i uszkodzenia sprzętu. Zaleca się sprawdzenie instalacji elektrycznej, użycie próbówki i miernika oraz ewentualną wymianę lub serwis zasilacza, jeśli problem się utrzymuje.
REKLAMA