logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz jest za słaby dla P4 3,2 HT, GF6600 LE, GA 8vM800M? Komputer się wyłącza

recencjusz 17 Wrz 2006 15:41 1559 16
REKLAMA
  • #1 3029132
    recencjusz
    Poziom 10  
    Mój problem polega na nieoczekiwanym wyłaczaniu się komputera, czasem podczas gry,czasem podczas zwykłej pracy.Gdy komputer się wyłącza,przy ponownej próbie włączenia nie reaguje monitor,tj. widać,że się komputer włączył,świeci się bez przerwy dioda sygnalizująca pracę hdd, ale nie rozpoczyna się ładowanie systemu...Niedawno wymieniałem podzespoły,nie znam się zbyt dobrze na tym,ale czy to możliwe, że mam za słaby zasilacz? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3032347
    recencjusz
    Poziom 10  
    Witam,uzupełniam opis - mój system to windows xp Professional z sp2, zasilacz to ATX 12 V P4 IBOX o mocy 350 W. Nie jest to kwestia wirusów gdyż sprawdziłem system dwoma niezależnymi programami, oprócz wykrycie jednego spyweara nic nie znalazły...Jak można sprawdzić czy może występuje konflikt sprzętowy? Pozdrawiam:)
  • #4 3032354
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Chyba nie przeczytał kolega całego tekstu z linku, który podałem.
  • REKLAMA
  • #5 3032744
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam! Prawdopodobnie posiada kolega sądząc po podanych szczątkowych danych ten zasilacz co na zamieszczonej fotce (ten model zasilacza) i tu muszę kolegę zmartwić ten zasilacz i zasilacze tej firmy to w tej chwili chyba najsłabsze zasilacze na rynku !
    Gdyby kolega miał miernik i zamieściłby jego wyniki z wszystkich gałęzi zasilania to zapewne sprawa byłaby już rozwiązana . Jako że dla mnie te objawy to typowa „zadyszka” zasilacza ... :D
    Czy zasilacz jest za słaby dla P4 3,2 HT, GF6600 LE, GA 8vM800M? Komputer się wyłącza
  • #6 3032756
    recencjusz
    Poziom 10  
    Właśnie przeczytałem cały,nie jest to ani kwestia temperatury (zarówno BIOS,Everest jak i Speedfan pokazują dopuszczalne),ani pamieci (przetestowana), kondensatory też są chyba w porządku,po odkręceniu obudowy nie widać na płycie żadnych uszkodzeń...Dodam,że tuż przed zawieszeniem komputera słychać jakiś dziwny trzask,prawdopodobnie z głośników,jakby wyładowania elektrycznego...Czasem trzeba komputer kilka razy uruchamiać ponownie zanim zaskoczy:cry:

Dodano po 1 [minuty]:

Oooo...W takim razie jaki model zasilacza polecacie? :)
  • REKLAMA
  • #7 3032901
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    recencjusz napisał:
    Właśnie przeczytałem cały,nie jest to ani kwestia temperatury (zarówno BIOS,Everest jak i Speedfan pokazują dopuszczalne)[...]
    A dlaczego nie chce ich kolega podać? Chyba nie są objęte tajemnicą?
    recencjusz napisał:
    [...]ani pamieci (przetestowana)[...]
    W jaki sposób?
    recencjusz napisał:
    [...]kondensatory też są chyba w porządku[...]
    Chyba?
    recencjusz napisał:
    [...]Oooo...W takim razie jaki model zasilacza polecacie? :)
    Zanim kolega zdecyduje się na wymianę, warto sprawdzić obecny (choć podobnie jak kolega TONI_2003 mam co do niego poważne zastrzeżenia). Minimum to sposób opisany w linku i pomiary wykonane miernikiem pod obciążeniem. Jeśli zaś zdecyduje się kolega na zakup nowego, to wystarczy poszukać na forum... Jest mnóstwo wskazówek jakie zasilacze można spokojnie kupić, a jakich się wystrzegać.
  • #8 3033061
    recencjusz
    Poziom 10  
    Temperatura procesora została zmierzona jak już wspomniałem za pomocą BIOSu, Speedfana i Everesta, najwyższą wskazał Everest i było to przez moment 52 stopnie C. Test pamięci wykonałem za pomocą podanego w linku programu memtest, z tymże wersją 3.4. Co do kondensatorów to sprawdziłem tylko wizualnie,porównałem z tymi opisanymi także pod powyższym linkiem i nie ma podobnych objawów.No a napięcia niestety nie mam jak zmierzyć,gdyż nie posiadam miernika:) Ale postaram się to nadrobić :D
  • Pomocny post
    #9 3033196
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Opisane objawy moim zdaniem wskazują na zadziałenie zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego w zasilaczu. 350W i do tego noname to stanowczo za słaby zasilacz na taki konfig.
  • Pomocny post
    #11 3034500
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! Jeżeli będziesz się kierował ceną 39,99 zł jak w tym wypadku to nawet nie znając się kompletnie jak sam twierdzisz powinieneś się zorientować że ten zasilacz nie nadaje się do niczego i jest z tak zwanej najniższej półki czyli z poziomu zasilaczy o tak zwanym podwyższonym czynniku awaryjności (inaczej mówiąc totalne nieporozumienie traktować ten zasilacz jako zasilacz o podanej mocy) .
    Zostało już tak wiele na Elektrodzie napisane na temat zasilaczy , a wielu z was jak bumerang ponownie powraca do takich lichych zasilaczy jakie nie zasługują nawet na takie miano!
    Oczywiście zasilacz : MUSTANG model ATX KY-400W nie jest odpowiednim zasilaczem dla Ciebie!
    Pozdrawiam i odwołuję się do Twej logiki w wykonaniu rozsądnego wyboru po poczytaniu innych tematów traktujących ten temat !
    Ps. Zdaję sobie sprawę że cena jest ważna, ale nie kosztem takim jakim będzie spalone 90% Twego komputera !
  • #12 3034710
    tzok
    Komputer za 2000zł albo lepiej i żałować 200zł na zasilacz, gdzie tu logika?
    Tu masz odpowiednie zasilacze do takiej konfiguracji:
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19657
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18979
    Te zasilacze mają podwójną linię 12V i popatrz na wydajność prądową na poszczególnych liniach... w tych zasilaczach zapewne można wziąć 5-10% więcej niż jest podane, natomiast w tym co Ty go chesz kupić to jakieś 30%... mniej.

Ew. możesz spróbować ten:
    http://www.allegro.pl/item126448426.html
    on ma bardzo "mocną" linię 5V ale słabą 12V a w nowych płytach zasilanie CPU i AGP/PCI-E idzie właśnie z linii 12V.

P.S.
    Inna odmiana tego Mustanga:
    http://www.tvgawex.pl/~g4399/zasilacz/z2.JPG
  • #13 3035342
    recencjusz
    Poziom 10  
    no dobrze,dziękuję bardzo zatem za wszystkie porady,zdecyduję się na ten - http://www.allegro.pl/item126448426.html
    Aż żal pomyśleć ile to ludzka głupota może nieszczęść z komputerem narobić :cry: :D
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
  • #14 3035509
    tzok
    Na prawdę sugerował bym jednak któryś z dwóch pierwszych, ten Fortron to dobry zasilacz ale do strszych płyt, które zasilały CPU z linii 5V.
  • #15 3036038
    recencjusz
    Poziom 10  
    Heh,no dobrze,ale moją płytę możemy zaklasyfikować jako starszą czy młodszą? :?:
    Prawdę powiedziawszy wolałbym wydać jak najmniej potrzeba,ale nie chcę żeby było coś nie w porządku...
  • #16 3037162
    tzok
    Starsze to dla mnie są Socket-370 i Socket-A (Pentium-3/Athlon XP)...
  • #17 3038014
    recencjusz
    Poziom 10  
    No to trochę szkoda,trzeba zatem zainwestować w lepszy...No nic,dziękuję wszystkim za pomoc i polecam się na przyszłość ;) Pozdrawiam serdecznie!

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na nieoczekiwanym wyłączaniu się komputera z procesorem Pentium 4 3,2 GHz HT, kartą graficzną GeForce 6600 LE oraz płytą główną Gigabyte GA-8VM800M. Objawy to brak reakcji monitora po wyłączeniu, ciągłe świecenie diody HDD i brak ładowania systemu. Użytkownik posiada zasilacz ATX 12V P4 IBOX o mocy 350 W oraz system Windows XP Professional SP2. Testy temperatur, pamięci i kondensatorów nie wykazały problemów. Wskazano, że zasilacz tej mocy i jakości (noname, IBOX) jest niewystarczający dla tej konfiguracji i prawdopodobnie powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego, co skutkuje wyłączaniem się komputera. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięć miernikiem pod obciążeniem. Propozycje wymiany zasilacza obejmują modele o mocy minimum 400 W z podwójną linią 12 V i dobrą wydajnością prądową, np. zasilacze dostępne w sklepach Komputronik. Krytycznie oceniono tani zasilacz Mustang 400 W, który jest niskiej jakości i nieodpowiedni do tej konfiguracji. Użytkownik zdecydował się na zakup zasilacza o mocy 400 W z Allegro, jednak zasugerowano wybór lepszych modeli, gdyż niektóre zasilacze mają mocną linię 5 V, ale słabą 12 V, co jest istotne dla zasilania CPU i karty graficznej w nowoczesnych płytach. Płyta GA-8VM800M jest klasyfikowana jako nowsza niż Socket-370 i Socket-A, więc wymaga zasilacza z mocną linią 12 V. Podsumowując, problemem jest zbyt słaby i niskiej jakości zasilacz, który należy wymienić na markowy model o odpowiednich parametrach, aby zapewnić stabilną pracę komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA