logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać efekt przygasania i rozjaśniania świetlówki 12V?

stoper17 18 Wrz 2006 22:33 3651 8
REKLAMA
  • #1 3033688
    stoper17
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    Wiatm serdecznie.Podobają mi się montowane świetlówki w autach.W tym celu zastosowałem inwerter po przez który wzbudzam jarzeniówkę.Wszystko działą i jeste pięknie.
    Moje pytanie teraz brzmi:W jaki sposób mogę uzyskać efekt przygasania i rozjaśnienia takiej świetlówki.Można uzyskać przez zmniejszenie nap. i zwiększenie,ale to nie tędy droga.Posiada ktoś jakiś schemat,układ lub pomysł poprzez który uzyskam takowy efekt??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3040600
    stoper17
    Poziom 20  
    możesz napisać coś więcej na temat samego wykonania??
  • REKLAMA
  • #5 3044414
    stoper17
    Poziom 20  
    roblem polega na tym,iż inwerter jest już gotowym wyrobem,zatem za dużo w nim nie zrobię;/niestety nie posiadam nic innego poza tym:(zatem stoje ciągle w miejscu.może takowy modulujacy sygnał układzik zamontować przed samym inwerterem.Nie wiem czyt to coś pomoże,ale bawiłem się napięciem przez autotransformator i min.zasilanie to ok. 8-7V.Zatem moze zrobić coś,co by zmniejszało i zwiększało nap. ...
  • #6 3044639
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Trzeba by wykonać sterowaną przetwornicę regulującą napięcie z 12 na zakres od 8 do 12, zasilająca inwerter. Ale wtedy to bedzie mijać się z celem lepiej by było zrobić jedną sterowaną bezp. zasilającą świetlówkę.
    Chyba że zrobić coś takiego ale nie wiem czy na 100% bedzie współpracować z inwerterem, czyli sterowanie PWM (szerokością impulsu). Zarzucę zaraz schemat może ktoś z forumowiczów robił coś takiego to się wypowie

Napięcie z akumulatora było by kluczowane przebiegiem prostokątnym o zmiennym wsp. wypełnienia, któe następnie było by filtrowane i uśredniane za pomocą kondensatora. Oczywiście zamiast umieszczonego na schemacie włącznika należy użyć tranzystor (jakiegoś MOSFETA) a jako generator o zmiennym wsp. wypełnienia np. NE 555 lub lekiej jakiś prościutki mikrokotroler, np ATMEGA 8. ja na nim własnie robiłem kiedyś coś podobnego sterującego praca dwóch diód świecących, zmieniających częstotliwość i czas świecenia.
    Załączniki:
    • Jak uzyskać efekt przygasania i rozjaśniania świetlówki 12V? INWERTER.jpg (17.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3048020
    stoper17
    Poziom 20  
    Gdzieś kiedyś miałem schemat,w którym wystepował jakiś scalak razem z układem...Jak tylko go odnajdę to prześle na forum.Muszę odszukać tylko zeszyt:(
    Co do diod.Masz gdzieś schemat do tego?
  • #8 3053274
    stoper17
    Poziom 20  
    A wiesz jak zrobić by dioda rozjaśniałą się i zaraz przygasała??moze w ten sam sposób trzeba potraktować mój inwerter??Gdybyś miał taki schemat do diody to proszę o przesłąnie.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania efektu przygasania i rozjaśniania świetlówki 12V zasilanej przez gotowy inwerter jarzeniowy stosowany w samochodach. Propozycje obejmują modulację częstotliwości lub współczynnika wypełnienia sygnału inwertera, jednak ze względu na brak możliwości modyfikacji samego inwertera, sugerowane jest zastosowanie zewnętrznego układu sterującego przed inwerterem. Jednym z rozwiązań jest wykonanie sterowanej przetwornicy napięcia regulującej zakres od 8 do 12 V lub zastosowanie sterowania PWM (modulacja szerokości impulsu) z wykorzystaniem tranzystora MOSFET i generatora o zmiennym współczynniku wypełnienia, np. układu NE555 lub mikrokontrolera ATMEGA8. Proponowane jest filtrowanie sygnału PWM kondensatorem w celu uzyskania uśrednionego napięcia. Wskazano również na możliwość znalezienia schematów i przykładów na forum elektroda.pl, które mogą pomóc w realizacji efektu płynnej regulacji jasności świetlówki poprzez sterowanie napięciem lub sygnałem PWM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA