logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Kupferwicklung 140 po przezwojeniu trafa nie spawa blachy 1mm

niemuflon 22 Wrz 2006 19:54 19430 93
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego migomat po przewinięciu transformatora nadal nie ma dość mocy, żeby spawać blachę 1 mm, i co należy w nim sprawdzić?

Najbardziej prawdopodobne jest to, że problemem nie jest sam drut 0,8 mm ani prostownik, tylko zbyt słaby transformator/dławik w tej spawarce — konstrukcja wygląda raczej na okolice 50 A niż realne 140 A [#15521511][#15521691] Po poprawnych pomiarach wtórne dawało ok. 70 V AC, a za prostownikiem 22–26 V DC, a diody sprawdzone żarówką H3 były OK, więc mostek raczej nie jest główną przyczyną [#15516724][#15485637] Trzeba jeszcze sprawdzić spadek napięcia na dławiku, kablu masowym i uchwycie podczas spawania oraz sam dławik, bo źle dobrany dławik albo brak szczeliny w rdzeniu może mocno tłumić prąd [#3058943][#15516026] Jeśli napięcie na łuku siada do kilku woltów pod obciążeniem, to wskazuje to na brak wydajności prądowej albo problem z połączeniami/odczepami, a nie na sam gaz czy średnicę drutu [#3055864][#3064448] W praktyce forumowicze doszli do wniosku, że ten egzemplarz jest po prostu za mały do oczekiwanej pracy i sensowniej myśleć o większym rdzeniu lub nowym transformatorze [#15521691][#15527394]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3046837
    niemuflon
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam
    proszę wszystkich którzy coś wiedzą na ten temat o pomoc

migomat kupferwicklung 140 jest po przewinięciu trafa
    mierzyłem na wyjściu ma 36-40V
    natężenia nie mam czym zmierzyć

nie wiem co może być przyczyną że nie ma mocy aby pospawać choćby blachę 1mm

jeśli macie jakieś sugestie co i jak sprawdzić to bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3047418
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Uszkodzona dioda w mostku?
  • #3 3047989
    niemuflon
    Poziom 11  
    o jaki mostek chodzi??
    czy to tam gdzie podłączone są końce uzwojenia wtórnego??
  • REKLAMA
  • #4 3048078
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3048094
    niemuflon
    Poziom 11  
    bądź ze mną w kontakcie

może zrobie dokładne foto i wtedy pogadamy
    bo po prostu nie wiem czy tam są diody czy co tam jest

przewody z trafa są przykręcone do 2 aluminiowych płytek między którymi jest blaszka
    ta blaszka jest połączona z 1 i 2 płytką takimi pomarańczowymi cienkimi okrągłymi elementami
    a do tej blaszki jest już podłączony przewód zasilający do spawania

ojciec mowil że to jak pamiętam: selen się nazywa

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

sprawdziłem przepływ miernikiem ustawiając go na diody
    przepływ jest w jedną stronę
    miernik wskazywał na wszystkich elementach wartość ok 550 niestety nie wiem co to znaczy

więc czekam na jakieś dalsze sugestie
    bo szczerze mówiąc to tam już chyba nic nie ma innego

aha oprócz trafa głównego (kilka dni temu nawinięte więc jak nowe) jest trafo z którego odchodzi masa czy ono ma jakieś znaczenie?

może uziemienie albo zasilanie jakiegoś elementu??
    tu jest foto selenu
    jak trzeba to mam inne foty

Dodano po 53 [minuty]:

jeszcze jedno
    wiem że tam gdzie jest prąd połączenia musza być bardzo dobre bo inaczej następuje grzanie

czy może to mieć tak duży wpływ w tym przypadku??
    mianowicie ta środkowa blaszka w stosie selenowym do której jest przykręcany przewód zasilający drut spawalniczy w miejscu gdzie jest otwór na śrubkę jest porowata i jakby przypalona-czarne ślady,jakby tam jakieś zwarcie było

ale to powstało na pewno przed moimi działaniami z tym sprzętem
  • #6 3048678
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 26
    To co widac na zdjęciu to mostek prostowniczy nie selenowy, a zbudowany na diodach krzemowych :D Z tego co piszesz jest on dobry (wartość 550 jest ok) Proponuję sprawdź dokłoadnie wszystkie połączenia śrubowe i lutowane i zmierz jeszcze napięcie na wyjściu z mostka podczas spawania...
    pozdrawiam

P.S. to drugie "trafo" to jest najprawdopodobniej dławik, zmierz czy ma on przejście, ale takie uszkodzenia rzadko się zdarzają ;-)
  • REKLAMA
  • #7 3052707
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Spotkałem się również, że dławik miał zwarcie, mimo nawinięcia grubym drutem.
    pzd.
  • #8 3052739
    niemuflon
    Poziom 11  
    a jak można sprawdzić czy dławik ma zwarcie czy nie podczas pracy??
    ja na nim tylko sprawdziłem przejście omomierzem
  • #9 3053313
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Najprościej sprawdzic podczas pracy . Podstawowy objaw to nienaturalne nagrzewanie się rdzenia dławika w krótkim czasie. Zwykłm omomierzem tego nie sprawdzisz, ze względu na grubośc uzwojenia.
  • #10 3055285
    niemuflon
    Poziom 11  
    wracając do rzeczy
    podłączyłem dziś zasilanie

mierzyłem na wyjściu z mostka prostowniczego napięcie jest w granicach 18-20V
    a podczas spawania był spadek ale trudno mi było odczytać ile wtedy wynosiło napięcie

zaznaczam że używam drut 0,8mm
    są 2 przełączniki próbowałem spawać i zauważyłem że w miarę sprawnie to idzie wtedy gdy pierwszy przełącznik(min-max) jest w pozycji MAX
    a drugi (1-2-3-4) w pozycji 4 to chyba pozycja dająca największy prąd
    gaz to CO2
    ale przy takiej pracy po kilkunastu sekundach trafo osiąga bardzo wysoką temperaturę
    nie wiem jaką temperaturę to trafo może wytrzymać

podczas dzisiejszych prób znów pojawił się objaw że trafo zaczęło dymić
    ale to była ledwo mgiełka i czuć było silny zapach tego lakieru z trafa
    cały czas obsterwowałem trafo i od razu wyłączyłem
    z trafem nic sie nie stało ale boje sie dalej próbować
    niby jak ma takie parametry fabryczne to powinien pracować ale juz nie wiem co o tym myśleć

przypominam że trafo jest po profesjonalnym przewinięciu

jeśli macie dalej jakieś sugestie to czekam
    jeśli to Wam nie sprawi kłopotu to napiszcie sms
    mam drugą zmianę a sprawa nie daje mi spokoju a tak bedę na bieżąco odbierał info
    mój nr 697227198
  • #11 3055864
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Trafo nie może się tak szybko grzać. Gdzieś musi być zwarcie. Cudów nie ma. Na moje oko albo prostownik jednak jest uszkodzony albo trafo jest źle nawinięte i pojawiło się zwarcie międzyzwojowe. Zakładam, że podłączyłeś wszystko poprawnie.
  • #12 3056391
    niemuflon
    Poziom 11  
    ale trafo grzeje sie tylko tak podczas spawania
    przy pracy jałowej nic sie nie dzieje
    a w jaki sposób mam sprawdzić prostownik????
  • #13 3057219
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Po pierwsze napięcie na wyjsciu masz troche za małe jak na 140A migomat. Po drugie trafo Ci sie grzeje czyli albo jest źle przewinięte, albo coś żle podłączyłeś... Jeżeli chodzi o mostek to też jest on troszke nietypowy, jezeli dobrze rozumuję, to 2 przewody z uzwojenia wtórnego trafa ida na mostek, a trzeci na dławik? Jeżeli źle mysle to mnie popraw. Jeżeli jednak jest tak jak mówie, to żeby sprawdzić mostek musisz odłączyć od niego te 2 przew. idace od trafa i sprawdzić miernikiem przejście (test diody) powinno być tylko jezeli podłączysz + do tych dużych aluminiowych płytek (każdej z osobna) a - do tej blaszki wystającej z środka.
    I jeszcze jedno: sprawdź, czy napięcia pomiędzy każdym z końców wtórnego podłaczonych do mostka, a ta końcówka podłączoną do dławika są takie same.
    Pozdrawiam
  • #14 3057769
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Cos się stało z moim przed chwilą pisanym postem i raczej muszę powtórzyć. Otóż podejrzewam, że mamy do czynienia ze źle podłączonym transformatorem. Mianowicie do prostownika podłączony jest koniec jednego uzwojenia i środek. Drugi koniec do dławika i na wyjście. Efektem mieszanie podczas spawania prądu wyprostowanego i przemiennego i to jeszcze przez uzwojenie trafo. Stąd przedziwne stany i trudności z pomiarem napięcia podczas spawania. Proponuję zatem odłączyć transformator i znaleźć środek uzwojeń czyli wspólną końcówkę dla obu uzwojeń. I tą połączyć z dławikiem. Dwa końce uzwojeń podłączyć do prostownika. Oczywiście mowa o uzwojeniach wtórnych.
  • #15 3058520
    niemuflon
    Poziom 11  
    do mczapski
    otóż środek jest podłączony na dławik a końce na mostek

Dodano po 7 [minuty]:

a jakie mniej więcej powinno być napięcie na wyjściu??
    a może dławik jest nieoryginalny i za bardzo tłumi napięcie??
    czy można spróbować bez dławika??

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

więc zmierzyłem napięcie między końcami uzwojenia wtórnego a środkiem idącym na dławik i oba napięcia wychodziły 15-17V
    później zmierzyłem jako diody mostek i tak jak pisze Marcin Stos
    przejście jest tylko w jedną stronę

może po prostu drut spawalniczy jest za gruby??
    ale na migu pisze 0,6-0,8
    sytuacja wygląda tak że niby jest migomat dobry, przy próbie spawu drut robi się czerowny, ale nie może przepalić materiału

i co z tym napięciem?? jakie powinno być???
  • #16 3058943
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Jezeli masz takie napięcie zmienne (ok 17V) to powinno być wszystko dobrze. Następną rzeczą którą musisz sprawdzić to spadek napięcia na dławiku i na przewodzie masowym (podczas spawania oczywiście) oraz pomiędzy wyjściem z mostka a końcówką prąd. w uchwycie. Powinien być on bardzo mały, góra 1V. A bez dławika możesz próbować tylko bedzie Ci nieźle pryskać ;-) Dziwi mnie tylko dlaczego to trafo Ci się tak grzeje...
  • #17 3058960
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Nie znamy twoich możliwości więc ostrożnie z radami. Ale dla jasności potwierdź, że na transformatorze mierzyłeś napięcie zmienne a na wyjściu (za prostownikiem) stałe. Na moje oko tego stałego powinno być ok 23/24 V zależnie od miernika którym się posłużyłeś. Przyznaję, że jest to jednak za mało do tej pracy. Nie jestem konstruktorem tych rzeczy ale spodziewałbym się bliżej 40 V. A dławik służy głównie do zainicjowania łuku i można sobie wyobrazić pracę bez niego chociaż nie twierdzę, że przyjemną. No cóż uważam, że napięcie z trafo zbyt niskie tylko nie wiem dlaczego. A jeśli do tego dodamy przegrzewanie trafo to już cos trudnego do wytłumaczenia. Popytaj zatem przewijacza trafo. Może ukrył jakąś tajemnicę.
  • #18 3059035
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Cytat:
    ale spodziewałbym się bliżej 40 V

Przy takim napięciu to uzyskałbyś prąd rzędu 300-350A :D , napięcie 21-24V dla tego migomatu jest wystarczające.
    Cytat:
    A dławik służy głównie do zainicjowania łuku i można sobie wyobrazić pracę bez niego chociaż nie twierdzę, że przyjemną

Dławik służy w tak małych urządzeniach głównie do filtracji, czyli "wygładzania" przebiegu prądu, zgadzam sie z tym że poprawia on trochę inicjację łuku, ale jego głównym zadaniem jest gromadzenie energii i oddawanie jej wtedy gdy jest to potrzebne.

Pozdrawiam
  • #19 3064448
    kasat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam.
    Niestety mamy tu zrobione zbyt mało pomiarów przez kolegę , i nic tu nie wydumamy . Trzeba jeszcze raz od początku podpiąć mierniki i wio.
    Jeden voltomierz przed mostkiem prostowniczym drugi voltomierz za mostkiem (wszystki analogowe), jeden spawa drugi obserwuje i zapisuje na kartce.
    Jeszcze raz to samo ale z amperomierzami (też analogowe) spawamy i pomiar z zapisem na kartce. Wszystkie pomiary trzeba zrobić na tym samym zakresie. Należy zmierzyć prąd pobierany z sieci na biegu jałowym.
    Trzeba pamiętać że dioda prostownicza potrafi robić zwarcie dobiero wtedy jak jest pod obciążeniem (parę takich przypadków miałem).
    Dopiero po tych pomiarach (muszą być w miarę dokładne) możemy myśleć co się stało.
    Pozdrawiam
  • #20 3081591
    niemuflon
    Poziom 11  
    witam
    kontynuuję temat

a więc wykonałem pomiary miernikiem analogowym (napięcie)
    przed mostkiem prostowniczym wynosi ok 35V~
    za mostkiem prostowniczym wynosi ok 22-26V-

teraz widze różnicę między dobrym starym niemieckim miernikiem a nową tanią elektroniczna "lipą" :-)

więc podpiąłem miernik przed i za mostkiem i w momencie próby spawania drut przyklejał się do blachy i nagrzewał do czerwoności a napięcie na wskażniku spadało do ok 5-10 V

trudno powiedzieć bo w obawie przed przegrzaniem trafa nie robiłem tego długo ale wskazówka napięcia bardzo wyraźnie opadała

natężenia nie zmierzyłem bo po prostu nie mam czym

mam namiar na kilku elektro-amatorów może chociaż jakieś dokładniejsze pomiary zrobią i coś sie z tego wywnioskuje

co sądzicie????
  • #21 3082397
    kasat
    Poziom 20  
    niemuflon napisał:
    witam

a więc wykonałem pomiary miernikiem analogowym (napięcie)
    przed mostkiem prostowniczym wynosi ok 35V~
    za mostkiem prostowniczym wynosi ok 22-26V-

więc podpiąłem miernik przed i za mostkiem i w momencie próby spawania drut przyklejał się do blachy i nagrzewał do czerwoności a napięcie na wskażniku spadało do ok 5-10 V

trudno powiedzieć bo w obawie przed przegrzaniem trafa nie robiłem tego długo ale wskazówka napięcia bardzo wyraźnie opadała

Witam.
    No już jest lepiej, Coś duży ten spadek za mostkiem na biegu jałowym (prawie 10 volt)nie podoba mi sie to. Piszesz że spadło pod obciązeniem do 5-10 volt (ale gdzie za mostkiem czy przed?) bo jak za mostkiem ,to masz uszkodzony mostek prostowniczy.
    Mierz, oglądaj i pisz bo powoli coraz więcej wiemy.
    Pozdrawiam
  • #22 3082638
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    A czy gaz osłonowy napewno dochodzi do uchwytu spawalniczego? ;)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #23 3084752
    niemuflon
    Poziom 11  
    znajomy mówił mi że moge mieć źle podłączony transformator

a spadek podczas spawania jest zarówno przed jak i za mostkiem

dla jasności jeden przewód miernika podłączałem do wyjścia z dławika czyli masy
    a drugi przewód miernika podłączałem do końców uzwojenia wtórnego i do wyjścia z mostka czyli do przewodu spawania
    prąd zmienny w trafo i stały prąd spawania spadały

jak można źle podłączyć trafo???
    dołączę zaraz taki schemat co mi przewijacz narysował
    te dwie poziome kreski to niby przełączniki i podłączyłem przewody 1p i2 do jednego przełącznika a przewody 3 i 4k do drugiego
    nie wiem co mógłbym podłączyć nie tak

• #24 3084884
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Nie ma siły - gdzieś musi być zwarcie. Prawdopodobnie w prostowniku jakaś dioda leci w ... kulki. Masz może aparacik? Parę fotek pozwiliłoby wykluczć błędne połączenie.
  • #25 3084907
    niemuflon
    Poziom 11  
    jeśli dobrze rozumiem to jak podłącze napięcie do 1p i 4k
    to wtedy mam największy prąd spawania tak??
    no i owszem jest tak że w tym układzie drut 0,8 wykonuje jakaś tam spoinę ale szybko nagrzewa się trafo

kolega mi mówił że to normalne że prąd spawania w momencie spawania spada
    pytanie co powoduje spadek napięcia na trafo
    on twierdzi że jedynie złe podłączenie może być przyczyną

w momencie spawania klei drut ,a wentylator wyraźnie zwalnia gdyż wentylator mam bezpośrednio podłączony do sieci

Dodano po 48 [sekundy]:

mam aparat co trza to zrobie

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno

a w jaki sposób można sprawdzić-określić sprawność /niesprawność diody przy obciążeniu??podczas spawania??
  • #26 3085390
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Najwieksze napiecie uzyskasz podłączając napięcie sieci do punktów 2 i 3, a najmniejsze do 1p i 4. Jezeli podłączysz nap. do p 2 i 3 to sprawdz jakie napiecie bedziesz miał pomiedzy 1p i 4 (bez obciążenia).
    I zrób jeszcze te pomiary o których wcześniej pisałem, czyli spadek napięcia na dławiku, kablu masowym i uchwycie spawalniczym bo to może wiele wyjasnić...
    Cytat:
    A czy gaz osłonowy napewno dochodzi do uchwytu spawalniczego?

Spawać da się nawet bez gazu, pryska wtedy i spoina jest porowata i nie ma takich wlasnosci jak powinna miec, ale nijak ma sie do opisywanego tutaj problemu ;-)
    Jezeli natomiast chodzi o spadanie napiecia to teoretycznie nie powinno ono ulegac zadnej zmianie przy zmianie obciazenia, ale to tylko teoria, w praktyce obserwuje sie spadki napiecia w zaleznosci od obciazenia, ale nie az takie duze :cry:

Pozdrawiam
  • #27 3085693
    kasat
    Poziom 20  
    niemuflon napisał:

dla jasności jeden przewód miernika podłączałem do wyjścia z dławika czyli masy
    a drugi przewód miernika podłączałem do końców uzwojenia wtórnego i do wyjścia z mostka czyli do przewodu spawania
    prąd zmienny w trafo i stały prąd spawania spadały

W ten sposób nie możesz mierzyć napięcia zmiennego na wyjściu trafoka (czyli przed mostkiem) bo jeden przewód jast na potencjale stałym a drugi na zmiennym (jeżeli Cię dobrze zrozumiałem). Oba przewody z miernika muszą być podłaczone na dwa przewody dopływowe do mostka (pamiętaj o przełączeniu miernika na napiecie zmienne

niemuflon napisał:
    jak można źle podłączyć trafo???
    dołączę zaraz taki schemat co mi przewijacz narysował
    te dwie poziome kreski to niby przełączniki i podłączyłem przewody 1p i2 do jednego przełącznika a przewody 3 i 4k do drugiego
    nie wiem co mógłbym podłączyć nie tak

I tu coś nie pasuje jeżeli ten przełącznik który masz mostkuje (czyli zwiera a jest duże prawdopodobieństwo że w którejś pozycji to zrobi) to jak podasz napiecie zasilania na zacisk 2 i 3 (czyli maks ) to może występować zwarcie na zaciskach 1p i 2 lub (w tym przypadku tylko 47 zwoji i możesz tego nie wyłapywać na słuch , powinien trafo na biegu jałowym buczeć , pomógł by tu pomiar poboru prądu na biegu jałowym).
    Albo przełącznik mostkuje zaciski 3 i 4k (choć tu już powinno być słychać trafo na biegu jałowym , w końću zmostkowało by 95 zwoji).
    Odepnij wszystkie przewody od przełącznika , podłącz zasilanie na zacisk 2 i 3 (reszta przewodów w powietrzu) i spawaj i mierz.
    Aha rozumiem że narysowałeśą układ połączeń uzwojenia pierwotnego transformatora?
    Pozdrawiam
  • #28 5064521
    niemuflon
    Poziom 11  
    no i postanowiłem wznowić walkę z migomatem
    podłączyłem napięcie do 2 i 3 i pomiar na zaciskach 1 i 4 to 140v
  • #29 5178488
    niemuflon
    Poziom 11  
    krótkie podejście i znów nic
    chyba stworzę nowy mostek i wtedy spróbuję
  • #30 5326001
    Ikis_70
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    ... a tak się zapytam czy kierunek nowo nawiniętych zwoi jest zgodny ze starym? bo może źle dedukuje ale przy odwrotnym nawinięciu dławik działał będzie jak hamulec dla prądu ?!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z migomatem Kupferwicklung 140 po przewinięciu transformatora, który nie jest w stanie spawać blachy 1 mm pomimo pomiarów napięcia wtórnego na poziomie 36-40 V (zmienne) i napięcia po mostku prostowniczym około 22-26 V. Użytkownik zgłasza szybkie nagrzewanie się transformatora podczas spawania oraz spadki napięcia do 5-10 V pod obciążeniem. Wskazywano na możliwe uszkodzenia mostka prostowniczego (selenowy lub diodowy), dławika oraz błędy w podłączeniu uzwojeń pierwotnych i wtórnych transformatora. Zalecano sprawdzenie kierunku nawinięcia, poprawności połączeń przełączników, pomiary napięć i rezystancji na poszczególnych odczepach oraz pomiary spadków napięcia na dławiku i przewodach masowych. W toku dyskusji ustalono, że transformator ma uzwojenie pierwotne dzielone na 3 części (47, 247, 95 zwojów) i wtórne o około 60 zwojach, a pomiary napięć potwierdzają prawidłowe działanie transformatora, choć jego parametry i przekrój drutu (pierwotne 1 mm, wtórne 2,5 mm) wskazują na zbyt słabą moc do deklarowanego prądu 140 A. Sugerowano, że migomat jest urządzeniem niskiej jakości, prawdopodobnie chińskim, o zawyżonych parametrach. Wskazano na możliwość wykonania nowego transformatora z odpowiednio dobranym rdzeniem i uzwojeniami. Zalecano także wymianę mostka prostowniczego i płytki sterującej oraz dokładne pomiary pod obciążeniem. Problem z brakiem przetopu spawanego materiału może wynikać z niewystarczającej mocy transformatora, złego doboru drutu spawalniczego lub wadliwego dławika. Wskazano, że dławik pełni funkcję filtracji prądu i inicjacji łuku, a jego uszkodzenie lub niewłaściwa konstrukcja może powodować problemy ze spawaniem. Podkreślono konieczność dokładnych pomiarów i testów pod obciążeniem, a także zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie i działanie przełączników regulujących napięcie i prąd spawania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA