logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy regeneracja TONSIL GD/20/40/1 z chińską pianką wpłynie na dźwięk?

patrykdud 03 Paź 2006 10:23 13108 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy wymiana górnego zawieszenia w Tonsilu GD/20/40/1 na chińską piankę zepsuje jego brzmienie, zwłaszcza w zakresie średnich tonów?

Nie sama „chińska pianka” decyduje o brzmieniu, tylko to, czy ma zbliżone wymiary i podatność do oryginału; jeśli parametry zawieszenia będą podobne, wpływ na dźwięk nie musi być duży [#3325408] Jeśli membrana jest cała, najlepiej wymienić tylko górny resor i szukać oryginalnych części do Tonsila, np. w Pabelu [#3150872] Przy membranie z przetłoczeniem/wywinięciem na obwodzie trzeba dobrać zawieszenie o odpowiednim profilu, bo zwykła pianka może nie pasować mechanicznie [#3158322] Do zastosowania jako średniotonowiec warto też rozważyć sztywniejsze zawieszenie, jeśli ma to lepiej trzymać zakres średni [#3158322]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3080357
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

Dostałem za friko głośniki jak w temacie.
    Niestety zawieszenia górne wysypane ze starości.

Mam teraz problem bo nie wiem czy po regeneracji głośnik będzie się do czegoś nadawał.

Chciałbym go wykorzystać jako średniotonowiec do podłogówki z nisko ciętym basem, ew jako nisko-średniotonowy do mniejszej konstrukcji (jakiś odsłuch albo samodzielnie do małego wzmaka 15-30W, nie zależy mi na głośności)

Ponieważ dotychczas nie regenerowałem osobiście głośników i nigdy nie wykorzystywałem tego modelu proszę o ocenę kogoś kto miał z nim styczność. A przede wszystkim czy zmiana zawieszenia górnego na nową piankę (prawdopodobnie made in CHINA bo inne ciężko dostać) mocno pogorszy jego parametry w zakresie średnich tonów. ( membrana, cewka i resor są OK).

Byłbym także wdzięczny za jakieś charakterystyki bo nie mogę nic znaleźć.

Wiem że kiedyś były one montowane w kolumnach SANYO jako właśnie średnio-nisko tonowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3081234
    Wejper
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    remontowałem ten sam głośnik(mój pierwszy raz) na gumowym amorze i nowej membranie(coś jak stx) z allegro, pienka chyba lepsza, ale guma wytrzymalsza, ja jestem zadowolony z efektów i tobie polecam regeneracje, trochę roboty, a ile radości z efektów :D

głośnik spokojnie nadaje się do niskich tonów, schodzi nawet do 55Hz, bez rewelacji, ale do domowego audio styka
  • REKLAMA
  • #3 3081321
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    jak regenraować tonsila to tylko na piance nie na gumie. I na jakiej podstawie twierdzisz że guma trwalsza ??.
  • #4 3083320
    patrykdud
    Poziom 22  
    Chciałbym go wykorzystać jako średniotonowego do kolumn z nisko ciętym basem (200-300 Hz) i zależy mi raczej na średnich niż niskich.

To jest szerokopasmowiec więc sprawność ma pewnie niską ale na tym mi nie zależy bo to do zestawu domowego. Boję się tylko że nowe zawieszenie (nawet nie myślałem o gumie) może właśnie tę średnicę zubożyć a wtedy lepiej wstawić 16cm jako średniak a małe stereo zrobić na GDN20/40 (bo większa sprawność i więcej basu).
  • #5 3084539
    Wejper
    Poziom 15  
    Gilotyn@ napisał:
    jak regenraować tonsila to tylko na piance nie na gumie. I na jakiej podstawie twierdzisz że guma trwalsza ??.

ja jestem zadowolony z tego jak gra, chociaż zgodzę się, że z pianką pewnie lepiej by było, na przyszłość bym wybrał piankę, ale człowiek się uczy na błędach

co do trwałości, to porównuje gume ze starą pianką, która po dotknięciu palcem pękała, a teraz nawet po mocniejszym kontakcie wszystko jest całe ;)
  • #6 3146789
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    starość to ból .... szczególnie dla głośników a raczej ich właścicieli , są gotowe mębrany do tonsili na allegro . widziałem za 7 zł mębrane z zawieszeniem + kopułke do tego tonsila 20/40 a skoro do niego to znaczy ze nie odbiega dużo od orginału :P sam mam dwa takie głośniczki i na wolnym będe je odnawiał takimi częściami.

pozdroffka[/i]
  • #7 3150815
    patrykdud
    Poziom 22  
    Witam,

maziu- te membrany są różnej jakości i z tego co wiem od ludzi regenerujących głośniki często odbiegają od oryginału. A zależy mi na SZEROKOPASMOWOŚCI tego głośnika. Jeśli nowa membrana będzie cięższa a zawieszenie sztywniejsze to zrobi mi się GDN o słabym Spl, a GDN 20/40 mam kilka więc wolę ich używać jako niskotonowe.

Widzę że jak nie sprawdzę to nic się nie dowiem.
    Przynajmiej nauczę się regenerować głośniki zamiast płacić innym :D
  • Pomocny post
    #8 3150872
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Oryginalne części do Tonsili są np. tu http://www.pabel.pl . Jeśli membrana jest cała, to wymieniaj tylko resor górny - najlepiej spróbuj zrobić to samemu. Jeśli zaś chodzi o sprawność szerokopasmowca, to jest ona wyższa, niż niskotonowca (krótsza cewka = większy SPL).
  • #9 3151052
    patrykdud
    Poziom 22  
    No to dwa pytanka:

1. Jak rozsądnie wycentrować tę piankę żeby ją przykleić równo do membrany (stan bdb) kiedy jest razem z cewką i resorem w koszu?
    Trochę tam mało miejsca i trudno dojść.

2. trochę z innej beczki
    GDN 20/40 ma na zewnątrz membrany takie przetłoczenie/wywinięcie ku magnesowi (fabryczne) i jak tam przykleić piankę skoro kołnierz do przyklejenia jest prosty?
  • #10 3151466
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ad. 1. Klejąc górny resor najlepiej jest zacząć od przyklejenia go do membrany a później do kosza - wtedy centrująć całość. Do klejenia możesz użyć butaprenu lub kleju polimerowego.
    Tu przykładowy artykuł o regeneracji głośnika: http://diyaudio.pl/portal.php?show=11

Ad. 2. Niestety nie miałem styczności z taką membraną. Jak był przyklejony stary resor - do górnej części membrany czy dolnej? Jeśli do górnej, to zapewnie mieścił się w tym przetłoczeniu - nowy powinien też się zmieścić, jeśli nie... to zawsze pozostaje metoda lekkiego przycięcia kołnierza resora.
  • #11 3151533
    monitor
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Polecam regeneracje ;-)
    Efekt zależy od cierpliwości no i od materiału, ja kleiłem w moim głośniku górne i dolne zawieszenie butaprenem, a cewke odrobiną kleju dwuskładnikowego i efekt całkiem całkiem.
  • #12 3151824
    patrykdud
    Poziom 22  
    monitor- dzięki za radę ale o technice regeneracji przeczytałem już chyba wszystko co jest na Elektrodzie.

Niestety nie znalazłem nic na temat tej wywiniętej membrany.

Temat na razie kończę a co do tych GDN-ów podczepię się pod temat "regeneracja głośników..."

Za porady dzięki choć właściwie moje pytanie pozostało bez odpowiedzi.
  • #13 3151919
    wiezlak
    Poziom 35  
    Co prawda nie wiem, jak wygląda to przetłoczenie/wywinęcie, lecz piankowe zawieszenie jest na tyle elastyczne, że powinno dać się uformować do troszkę innego kształtu brzegu membrany. Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #14 3155220
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    A nie lepiej kupić nową membrane z resorem od razu? Są takie oryginalne od tonsila na allegro. Wymiana resora jest bardziej kłopotliwa a i tak musisz stargać kopułke żeby go wycentrować. Możesz przydrzeć przy tym membrane a poco ryzykować. Kupisz nową membrane. Usuniesz dokłądnie starą i masz głosnik jak nowy. A gra spokojnie basem. I schodzi nawet do 40Hz w br. W zamkniętej 20l do 50 Hz, ale bas jest naprawde przyjemny.
  • #15 3155284
    wiezlak
    Poziom 35  
    Q-mac - przecież nie ma potrzeby wymieniać membrany albo rwać kopułkę, żeby wymienić tylko górne zawieszenie. Resor trzeba podkleić najpierw do membrany a później do kosza jednocześnie centrując (klejąc na butapren mamy trochę czasu na porządne wycentrowanie, zanim klej zaschnie). Ja bym w tym przypadku membrany nie zmieniał, bo nie wiadomo, czy łatwo będzie dostać identyczną.
  • #16 3156623
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    http://www.pabel.pl/membrany.html

GDN 20/40, nr kat. 2765

Oryginalna membrana, na 100% będzie pasować i parametry będą w miare zgodne. A co do wymiany pianki, nadal uważam że będzie to nieprecyzyjne. Sama pianka w tonsilu jest nieco węższa niż chińska. Nie mówiac że cieżko jest ją rózno ustawić. Łatwiej zablokować cewke wkładając coś w środek i wtedy kleić. Tak nawet jeśli nawet troszke damy krzywo to głosnik edzie charczał przy nico większym wychyleniu. Nie mówiąc o tym że membrana na 99% spłowiała.
  • #17 3157002
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    czemu całe mębrany z resorem górnym są tańsze niż sam resor górny ?? u mnie w technikum naprawiliśmy ostatnio 10 Tonsilów 6,5" . urzyliśmy mębran z resorem górnym po 2,5 zł za sztuke (najtańsze jakie były bo szkoła żydzi kasy ...) i działają jako tako a fachowcem nie jestem i sobie poradziłem :P

pozdroffka
  • #18 3157187
    wiezlak
    Poziom 35  
    Te całe membrany z zawieszeniem były tańsze z tego powodu, że to liche chińskie zamienniki - Tonsil po regeneracji nimi zmieni tak parametry, że niewiele będzie się różnił od bazarowej tandety (tylko magnes lepszej jakości mu zostanie i cewka).
  • #19 3157347
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tu wogule jest błąd w tytule pisze o glośniku GD20/40 takiego chyba nie było. Ja mam na tapecie teraz GD 20/20. Guma nie bardzo mi się widzi. Zwłaszcza jakaś tania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #20 3157520
    patrykdud
    Poziom 22  
    Tremolo- był taki bo mam dwa w domu (GD20/20 też zresztą mam).
    Tak jak pisałem pochodzi prawdopodobnie z koluny SANYO. Jutro zarzucę jakieś zdjęcia.

Oryginalne pianki były ZZZ ale niewiele z nich zostało. Membrana papierowa i cienka jak pergamin (w porównaniu do GDN).

Niestety z pytania o parametry zrodziła się dyskusja nt celowości/niecelowości regeneracji głośników.

Założyłem post bo wszystko co znalazłem dotyczy GD 20/20.
  • Pomocny post
    #21 3158322
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jesli membrana ma wytloczenie na obwodzie to przykleic tam mozesz jedynie resor ktory jest odpowiednio wyprofilowany do takiego wytloczenia. Jesli resor gorny nie bedzie mial takiego wytloczenia to polecam odkleic resor dolny zeby wyjac caly uklad drgajacy i wtedy rozprasowac owe wyprofilowanie i dokladnie przykleic nowy plaski resor. Jesi to ma byc sredniotonowiec to pokusilbym sie o sztywne zawieszenie nawet z jakiegos alpierda.
  • #22 3158957
    patrykdud
    Poziom 22  
    Może trochę sprostuję bo pomieszałem dwa tematy:

1. Mam 2szt GD 20/40/1 i je chciałbym wykorzystać jako średniotonowce i to główny temat. Tu membrana jest klasycznie prosta na końcu. Jak wrócę z pracy to zapodam fotkę...

2. Po drodze zapytałem o regenerację GDN 20/40 których to mam kilka sztuk i także planuję je zregenerować. To przetłoczenie widać na zdjęciu tuż obok resora- wygląda jakby był resor UU , ale wewnętrzny "garb" to przetłoczenie membrany. Chciałem po prostu upewnić się przed zakupem.

http://www.e-tonsil.pl/sklep/galerie/ef5ca00a5d996f0ab43a7f0ad8b9e6b118824.jpg

chaka- a jak z membraną do GD dawać sztywną gumę czy pianę? Oryginalnie była piana ZZZ (tzn taka zygzakowata).

Tu są zdjęcia.

• #23 3325408
    Lt_Bri
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    -->patrykdud, dobrą radę dał Ci Q-mac co do klinowania/centrowania cewki.
    Nowe nakładki przeciwpyłowe kosztują raptem 1zł - 1,5zł za sztukę (czasem da się nawet zdjąć stare bez ich zniszczenia, ale tego nie polecam).

Co do zawieszenia, to nie jest istotny materiał z jakiego jest wykonane.

Wazne są tylko dwie kwestie:

1) aby wymiary były zbliżone

2) aby została zachowana zbliżona podatność zawieszenia (!!!BARDZO WAŻNE!!!).

To że zastosujesz piankowe zawieszenia nie daje Ci żadnej gwarancji że będzie ono miało podatność taką samą jak oryginalne piankowe zawieszenie (a może się czasem zdarzyć sytuacja że znajdziesz np. pasujące gumowe/butylowe zawieszenie, które będzie miało podatność bliższą oryginałowi niż jakakolwiek dostępna na rynku piannka - sytuacja rzadka, ale mi się już przytrafiała...).
  • #24 3325518
    patrykdud
    Poziom 22  
    Niestety nie mam pojęcia jak można porównać dwa nowe zawieszenia jeśli jedno jest w głośniku a drugie luzem, a w tym przypadku z zawieszenia zostało niewiele i jedyne co mogę zrobić to dobrać na czuja.
    Miałem nadzieję że ktoś mi tu dopomoże w kwestii doboru zawieszenia ale widzę że nic z tego nie wyszło.
    Koniec roku za pasem, wiosną mam zastuj w interesie to będzie więcej czasu i zabiorę się w końcu za diałanie:-), pewnie na częściach z Pabelu.
  • #25 3465121
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Witam, nie zakładam nowego wątku bo o regeneracji tonsili jest ich już wystarczająco.
    Mam pytanko - jak oczyścić cewkę z resztek kleju bez jej uszkodzenia. Do regeneracji mam głośnik 20/35 - przeźroczysty klej oraz 30/60 - brązowawy klej. Resory dolny oraz cewki są nienaruszone więc nie chcę ich popsuć. Do regeneracji chcę użyć membrany z resorem piankowym - czy ktoś wie czy są takie do dostania w rozsądnych cenach? Z tego co wiem, to to, co jest na allegro to chińskie podróbki z resorem gumowym.
  • #26 4650396
    szkółek
    Poziom 12  
    Koledzy macie jeszcze jakieś materiały na temat tej regeneracji mam głośniczki niskotonowe gdn 20/30/2 i chce je zregenerowac znaczy wymienic aby górny resor ale nie wiem jak cewke ustabilizowac zeby nie była krzywo jak to podkleje
  • #27 4650519
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No wiec... Niedawno przyklejalem zawieszenie do 25/40/3. Zawieszenia kupilem na allegro, a dokladniej od tej tu firmy: http://www.allegro.pl/item287283986_zawieszenia_do_naprawy_glosnikow_tonsil_25_cm.html Dalem za nie z przesylka 35, ty masz mniejsze to taniej :) (np. : http://www.allegro.pl/item287283981_zawieszenia_do_naprawy_glosnikow_tonsil_20_cm.html Przyklejalem na butaprem( jak na razie sie trzyma) Najpierw przyklejasz do membrany, czekasz az wyschnie, potem wkladasz glosnik do budy, lutujesz kable na kosz nakladasz dosyc duzo kleju wlaczasz basista muzyke, wysokie tony "do zera" no i ustawiasz tak zeby "cewki nie bylo slychac". Zalaczam instrukcje ktora otrzymalem po kupnie zawieszen, jakbys kupowal gdzie indziej czy cos. Naprawa naprawde nie jest trudna, ale pamietaj o dokladnym oczyszczeniu kosza i membrany ze starej gabki, co bede tlumaczyl wszystko opisane w instrukcji :) Powodzenia.

Mi wyszlo tak: Czy regeneracja TONSIL GD/20/40/1 z chińską pianką wpłynie na dźwięk?
    Załączniki:
    • Regeneracja.doc (45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 4658650
    szkółek
    Poziom 12  
    Dzieki kolego Michał zaraz zamowie takie resorki i sie pobawie heh niby głośniczki stare ale jednak to Tonsil i warto je naprawic bo przyznam ze mam sentyment do tonsila i wszystkiego co jest z pod znaku UNITRA.
  • #29 4663539
    szkółek
    Poziom 12  
    Kosz chyba ładnie obczysciełem hehe teraz nie wiem czym membrane obczyscic acetonem słyszałem ze ladnie schodzi stara gąbka.

Mi tak wyszło czyszczenie
  • #30 4663555
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Widzę ze sie postrałleś :) Ja czyściłem membranę pałeczkami do czyszczenia uszu i denaturatem (ale nie wiem czy to najlepszy wybór, to miałem w domu).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regeneracji głośników Tonsil GD/20/40/1 z użyciem chińskiej pianki jako zamiennika oryginalnego zawieszenia górnego. Użytkownicy podkreślają, że regeneracja jest możliwa i opłacalna, jednak kluczowe jest dobranie zawieszenia o zbliżonej podatności i wymiarach do oryginału, aby nie pogorszyć parametrów dźwięku, zwłaszcza w zakresie średnich tonów. Pianka jest preferowana nad gumą ze względu na lepsze właściwości akustyczne, choć zdarzają się opinie o większej trwałości gumy. Wymiana samego resora górnego bez zmiany membrany jest możliwa, ale wymaga precyzyjnego centrowania i klejenia (np. butaprenem). Oryginalne części, w tym membrany i zawieszenia, można nabyć m.in. w sklepach takich jak pabel.pl czy umifon.pl. W przypadku membran z przetłoczeniem (np. GDN 20/40) konieczne jest dopasowanie resora do kształtu membrany lub modyfikacja zawieszenia. Regeneracja głośników Tonsil jest popularna wśród entuzjastów, którzy cenią szerokopasmowość i charakterystykę tych modeli, często wykorzystywanych jako średniotonowce w zestawach domowych. Wskazówki dotyczą także technik czyszczenia cewek i membran oraz wyboru klejów do montażu zawieszeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA