logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić działanie odtwarzacza mp3 Lark Matrix po błędnym flashowaniu?

POMOCRTV 06 Paź 2006 22:27 34278 111
Najlepsze odpowiedzi

Jak przywrócić odtwarzacz MP3 Lark Matrix po błędnym wgraniu firmware, gdy komputer widzi go tylko jako urządzenie do odzyskiwania albo wcale go nie wykrywa?

Trzeba ponownie wgrać właściwy firmware narzędziem SigmaTel MSCN Audio Player, mając w katalogu programu pliki UsbMsc.sb oraz binary_1950, a sam odtwarzacz podłączyć bez baterii i z wciśniętym PLAY, trzymając go aż program go rozpozna [#3269318][#3293093][#5003368] Jeśli urządzenie nadal nie chce się zgłosić albo pojawia się błąd zapisu, uruchom filefixer.exe z wciśniętym PLAY przez około 20 sekund, żeby naprawić pliki w pamięci, a potem ponów aktualizację firmware [#3934439] Gdy komputer uparcie widzi stary „Player Recovery Device” lub inne poprzednie wpisy, warto usunąć ukryte, nieaktywne urządzenia i stare sterowniki w Menedżerze urządzeń, a potem spróbować na „czystym” systemie [#3689879] Kilka osób potwierdziło, że ta kombinacja plików i procedury rzeczywiście ożywia Lark Matrix bez radia [#5003368][#3871591]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #91 4522458
    czesik2007
    Poziom 1  
    cześć mam odtwarzacz mp3 lark matrix 1g i nie moge go włączyć oraz jak wchodze w jego dysk to pisze ze jakis bła wy/we prosze ppomuszcie
  • REKLAMA
  • #93 4528164
    likon75
    Poziom 1  
    ożywiłem dziada mp3 matrix 512 bez radia dzięki:
    1)program driverv3.6.2_1559 (SigmaTel MSCN Audio Player) trzeba go zainstalować na dysku dodaje jako załącznik ale gdzieś już chyba jest na forum i chyba na płycie dołączonej do odtwarzacza

2)UsbMsc.sb - trzeba dorzucić tam gdzie zainstalowano program {link do ściagnięcia pliku-https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic598442.html#3276005
    }
    3)binary_1950 - {znajdują się w temacie z10,5,2007 kolegi pitkos link-https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic598442-30.html#3871591}-
    tak samo dorzucamy w miejsce zainstalowania programu

podłączyłem mp3 bez baterii odpaliłem program (SigmaTel MSCN Audio Player) zaznaczyłem format i wcisnąłem start - no i ścierwo ożyło.

mam nadzieje że komuś pomogłem
    Załączniki:
    • DriverV3.6.2.rar (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #94 4614552
    franek666
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z odtwarzaczem lar matrix 512 mb bez radia. Otóż kupiłem go prawie 1,5 roku temu, działał bez zarzutu aż do poniedziałku. Wtedy to przestał chodzić tzn niby działał ale pojawiał się tylko napis "witaj lark" i dalej nic, stał. Już myślałem że straciłem sprzęt aż tu w środę zaskoczył. Tylko że z 70 piosenek jakie miałem zostały na nim 3 a na dodatek 2 nie działają (strasznie trzeszczą jak się je odtwarza). Co gorsza moja mp3 nie jest wykrywana przez kompa, kiedy ją podłączam komp się zawiesza. Da się coś z tym zrobić? Z góry dzięki...
  • REKLAMA
  • #95 4660883
    U-R-I
    Poziom 10  
    Posiadam mp3 lark MATRIX 512MB bez FM z poczatku chodzila dobrze(podobno-bo nie ja ja uzytkowalem) poznij dluzszy czas lezala bez uruchamiania i po probie odpalenia zawieszala sie z wlaczonym wyswietlaczem i napisem Witaj (zero reakcji na inne bodzce) po podlaczeni do kompa wykrywalo ja ale nic nie moglem zrobic bo pisalo ze dysk jets uszkodzony. Zaczela sie reanimacja - probowalem wszystkich soft-ow zawartych w tym temacie i za kazdyma razem nic a nawet po pierwszej probie przesal ja wykrywac komp.Zrobilem jak opisane podlanczanie do kompa z przycisnietym przyciskiem PLAY (ruszalo wykrywalo ale kolejne soft-y nic nie dawalo oprucz tego ze zaczelo ja wykrywac jako dysk przenosny bez potrzby uruchamiania z przycisnietym PLAY ale co mi z dysku wymmiennego jak ja chce MP3 probowalem dalej az wkoncu sa dzialajace softy , zamieszczam je ponizej:

WYSTARCZY ROZPAKOWAC, ODPALIC PROGRAM, (WYSZYKUJE SPRZET) PODŁACZYC SPRZET ZALEZNIE CZY GO WYKRYWA ODRAZU CZY Z PRZYTRZYMANIEM PLAY I URUCHOMIC UPGRADE TRWA TO KILKA MINUT I DZIALA (przynajmniej mi)

ps. sa tam dwa katalogi odpalajcie najpierw z 1 a poznij jak cos z 2
    Załączniki:
    • SigmaTel.rar (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #96 4675434
    hryspin
    Poziom 1  
    Ja mam larka matrixa 256 który sie nie włączał ale wystarczyło wgrać nowego softa i hula :D a jeśli komuś komp nie rozpoznaje playera to niech go podłączy przytrzymując "play" i zainstaluje program np. MP3 Player Utilities 4.09 a wtedy mp3 już sobie zainstaluje i wyszuka automatycznie :D pozdro xDxD
  • #97 4705712
    max1989pl
    Poziom 1  
    A niewieci czy to pomoże na odtwarzacz 128mb bez radia firmy BlueSKY podłanczam pod USB swieci tylko wyświetlacz muzyke słychać w grajku.
  • REKLAMA
  • #98 4859468
    CHICKEN_19
    Poziom 10  
    Co zrobić kiedy mój Lark Matrix 512MB po usunięciu firmware nie wykrywa się i nie mogę wgrać nowego :/ nie wiem jak na niego zadziałać :/

Teraz winda chce zainstalować steroniki do STMP 3500. Gdzie mogę je znaleźć szukam w google ale nie mogę szuknąć...
  • #99 4976277
    marcinus250
    Poziom 1  
    Kupiłem sobie otwarzacz mp3 marki lark matrix po kilku dniach siadla mi bateria i mi sie wyłączyła niemoge jej teraz uruchomic, a jak podłącze ją do komputera pokazuje mi sie (Błąd we/wy).Przeczytalem na forum że to w takim przupadku siada oprogramowanie znalazłem oprgramowanie ale nie umjem wgrac.
  • #100 4979762
    bo_lek
    Poziom 13  
    CHICKEN_19 napisał:
    Co zrobić kiedy mój Lark Matrix 512MB po usunięciu firmware nie wykrywa się i nie mogę wgrać nowego :/ nie wiem jak na niego zadziałać :/

Teraz winda chce zainstalować steroniki do STMP 3500. Gdzie mogę je znaleźć szukam w google ale nie mogę szuknąć...

A tu patrzyłeś ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic852691.html
  • #101 4995865
    CHICKEN_19
    Poziom 10  
    bo_lek napisał:

A tu patrzyłeś ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic852691.html]
    Patrzyłem ale nie potrafię zrobić tego usunięcia softu bo jak wpisuje w wierszu poleceń set devmgr_show_nonpresent_devices=1 to wywala mi komunikat "system windows nie mógł odnaleźćpliku set..." :/
  • #102 5003368
    doogi81
    Poziom 1  
    likon75 napisał:
    ożywiłem dziada mp3 matrix 512 bez radia dzięki:
    1)program driverv3.6.2_1559 (SigmaTel MSCN Audio Player) trzeba go zainstalować na dysku dodaje jako załącznik ale gdzieś już chyba jest na forum i chyba na płycie dołączonej do odtwarzacza

2)UsbMsc.sb - trzeba dorzucić tam gdzie zainstalowano program {link do ściagnięcia pliku-https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic598442.html#3276005
    }
    3)binary_1950 - {znajdują się w temacie z10,5,2007 kolegi pitkos link-https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic598442-30.html#3871591}-
    tak samo dorzucamy w miejsce zainstalowania programu

podłączyłem mp3 bez baterii odpaliłem program (SigmaTel MSCN Audio Player) zaznaczyłem format i wcisnąłem start - no i ścierwo ożyło.

mam nadzieje że komuś pomogłem

thx mistrzu po Twoim opisie wszystko ruszylo

dzieki raz jeszcze
  • #103 5029135
    CHICKEN_19
    Poziom 10  
    Uruchomiłem go w końcu tym samym sposobem co likon75 i doogi81 :)
  • #104 5096404
    franek666
    Poziom 2  
    Co zrobić jak podczas uruchamiania Mp3 programem Sigma Tel pokazuje mi "unable to write firmware file data" ?
  • #105 5101096
    nero200
    Poziom 11  
    Witam poszukuje softu do larka matrix-a 256 mega jednak prosił bym o umieszczenie softu na jakimś zewnetrzynm serwerze bo trudno zdobyć mi punkty na elektrodzie dzieki
  • #106 5116438
    kuba434
    Poziom 2  
    Witam mam problem otóż podłączam mp3 do kompa wszystko ok ale gdy chce wrzucić jakaś piosenkę wrzucę ja na mp3 (tam wszystko pisze ze piosenka jest już na mp3) ale gdy włączam mp3 i chce sprawdzić czy jest to jej nie ma
  • #107 5125219
    cvl22
    Poziom 1  
    Dropek napisał:
    Zrobiłem wszystko jak mówiliście a mp3 nie chce się uruchomic? coś zrobiłem źle? Z formatowałem mp3 lark matrix później wgrałem softa i umarła nie chce się właczyć
    Co zrobić?

tez tak mialem, ale udalo sie to zalatwic, na mp3ojce znajduje sie ukryty plik wmp.xml czy jakos tak, jak formatujesz to on znika i trzeba wczesniej zrobic sobie kopie nastepnie po wszystkim wgrac i dziala

p.s.
    jest to plik ukryty
    Załączniki:
    • WMPInfo.rar (232 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #108 5130236
    kuba434
    Poziom 2  
    Moja na dodatek ze nic nie mogę na nią wrzucić ani nic zrobić (mogę słuchać tylko muzyki)a ostatnio miąłem o dziwo 9 piosenek przez 3 dni nie korzystałem z mp3 i zrobiło się 19 nie wiem skąd :D
  • #109 5140707
    Paulincia_2000
    Poziom 11  
    Mam odtwarzacz mp3 Lark Matrix 512MB...i nie mam do niego płyty...czy jest jakiś program do tego aby mój komputer wykrył mi odtwarzacz bez płyty??

Proszę... Pomóżcie :(

Dodano po 21 [minuty]:

Kto mi da troche pkt??
  • #110 5232772
    Paulincia_2000
    Poziom 11  
    czemu moj komputer nie czyta mp3 :(
  • #111 5290913
    franko94
    Poziom 2  
    ja mam taki problem: mam mp3 lark matrix i niby gralo, ale nie dalo sie nic wrzucic ani usunac. jak podlaczalem z wcisnietym przyciskiem play to winda mi go wykrywala jako "STMP3500", a jak bez przycisku play to normalnie. a jak uzylem filefixera, to nawet nie musze trzymac przycisku play przy podlaczaniu, bo caly czas system wykrywa STMP3500!!! i nie wykrywa go jako dysk wymienny!!! w menedzerze urzadzen jest w kategorii "inne urzadzenia"!!

Dodano po 3 [minuty]:

prosze o szybka pomoc!!!
  • #112 5573077
    lipton91
    Poziom 1  
    U mnie nawet nie pokazuje a potem wyskakuje "unable to write firmware file data"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy odtwarzacza MP3 Lark Matrix zgłaszają problemy z uruchomieniem urządzenia po błędnym flashowaniu firmware'u. Odtwarzacz przestaje być wykrywany jako dysk wymienny, pojawia się błąd wejścia/wyjścia, a urządzenie jest rozpoznawane jako Player Recovery Device lub SigmaTel MSCN USB Device. Wiele osób próbuje przywrócić działanie poprzez ponowne wgrywanie oprogramowania za pomocą programu SigmaTel MSCN Audio Player (Driver V 3.6.2) z plikami firmware umieszczonymi w katalogu programu. Zalecane jest podłączanie odtwarzacza do USB z wyjętą baterią oraz trzymanie wciśniętego przycisku PLAY, aby urządzenie zostało wykryte i możliwe było wgranie firmware'u. Często konieczne jest wielokrotne powtarzanie procesu, a także usunięcie starych sterowników w menedżerze urządzeń, aby system poprawnie rozpoznał sprzęt. Użytkownicy wskazują na potrzebę posiadania odpowiednich plików firmware dedykowanych do konkretnej wersji pamięci i kości flash (np. Hynix HY27UF082G2M, Samsung 616K9F2G08U0MPCB0) oraz procesora SIGMATEL STMP3502. Wskazano także narzędzie filefixer.exe do naprawy uszkodzonych plików w pamięci urządzenia. Problemy obejmują również brak możliwości formatowania, usuwania plików, a także błędy podczas wgrywania firmware'u (np. "Update verification failed" lub "unable to write firmware file data"). Dyskusja zawiera linki i sugestie dotyczące źródeł oprogramowania oraz metody postępowania przy reanimacji odtwarzacza. Wiele osób podkreśla, że firmware musi być zgodny z wersją sprzętową, a proces wgrywania wymaga cierpliwości i dokładnego przestrzegania instrukcji. Niektórzy użytkownicy zgłaszają trwałe uszkodzenia sprzętu lub problemy z wykrywaniem urządzenia przez system operacyjny, co może wynikać z uszkodzenia portu USB lub przycisku PLAY. Wskazano także, że oryginalne płyty z oprogramowaniem często są niedostępne, co utrudnia naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA