logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić działanie odtwarzacza mp3 Lark Matrix po błędnym flashowaniu?

POMOCRTV 06 Paź 2006 22:27 34278 111
Najlepsze odpowiedzi

Jak przywrócić odtwarzacz MP3 Lark Matrix po błędnym wgraniu firmware, gdy komputer widzi go tylko jako urządzenie do odzyskiwania albo wcale go nie wykrywa?

Trzeba ponownie wgrać właściwy firmware narzędziem SigmaTel MSCN Audio Player, mając w katalogu programu pliki UsbMsc.sb oraz binary_1950, a sam odtwarzacz podłączyć bez baterii i z wciśniętym PLAY, trzymając go aż program go rozpozna [#3269318][#3293093][#5003368] Jeśli urządzenie nadal nie chce się zgłosić albo pojawia się błąd zapisu, uruchom filefixer.exe z wciśniętym PLAY przez około 20 sekund, żeby naprawić pliki w pamięci, a potem ponów aktualizację firmware [#3934439] Gdy komputer uparcie widzi stary „Player Recovery Device” lub inne poprzednie wpisy, warto usunąć ukryte, nieaktywne urządzenia i stare sterowniki w Menedżerze urządzeń, a potem spróbować na „czystym” systemie [#3689879] Kilka osób potwierdziło, że ta kombinacja plików i procedury rzeczywiście ożywia Lark Matrix bez radia [#5003368][#3871591]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 3783837
    arti1989
    Poziom 1  
    Mi tez nie wykrywa :(
    Te mp3 z Larka sa do .... kazdy taki mp3 sie psuje. Osobiscie znam 2 osoby ktorym stalo sie to samo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #34 3805618
    gozdi12
    Poziom 11  
    Witam! jestem posiadaczem owego mp3 playera w pewnym sensie pomogl mi firmware zamieszczony na tym forum. problem moj polega na tym ze nie jest zupelnie dobry poniewaz dziala tylko jako pendrive gdy wkladam baterie i chce odpalic jako odtwarzacz nic sie nie dzieje, gdy podlacze pod kompa wszytsko ok wykrywa ja itd. opowiem moja historie mojej mp3: w pewnym momencie przestala dzialac wiec poczytalem troszke na forum na elektrodzie i robilem wszytsko wedlug zamieszczonej tam insrtukcji lecz trzeba bylo szukac dobrego firmware.gdy wgralem jakis firmware przestala dzialac system nie chcial jej wykrywac nawet gdy wciskalem przez dluzszy czas przycisk "play" wiec sie juz pogodzilem z tym ze juz nic sie nie da zrobic, ale wczoraj podlaczam pod kompa i wcisnaelm "play" nagle ukazal sie komnikat ze wykryto:) a moze bycdlatego ze ostatnio robilem przywracanie systemu. dzisija zobaczylem na elektrodzie to oto forum ii wgralem wedlug instrukcji no i dziala:) tylko ze noo nie do konca :/ moze ktos posaida firmware do mojej: Sigmatel3502
    L100E CA6
    A04910
    0624
    pamiec:
    hynix KOR
    HY27YF084G2M
    TPCB 638A jak by ktos mial to z gory dzieki :):):

Dodano po 13 [minuty]:

program ten jest do odzczytu firmware z kosci sigmatel moze sie komus kolego o nicku szpicorek sprobuj wziac przywracanie systemu z dniem w ktorym nie robiles nic z ta mp3 zebys ystem byl "czysty" od tych sterownikow z mp3 i powinno ci juz wykrywac z wcisnietym przyciskiem "play"
    mi to pomoglo :)
    Załączniki:
    • FirmwareExtract.exe (51.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #35 3806049
    gozdi12
    Poziom 11  
    dolaczam takze znaleziony firmware podobno do lark matrix 512 Mb mojej nie pomoglo moze komus z was pomoze
    Załączniki:
    • lark matrix 512.rar (978.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #36 3819847
    pierozek4
    Poziom 1  
    witam mam rowniez problem z tym odtwarzaczem, zrobilem to co tu pisaliscie ale dalej jest nie zywy. czy sa jakies inne sposoby?
  • #38 3833100
    lazi
    Poziom 11  
    Witam posiadam odtwarzacz lark matrix 256 problem polega na tym że jak wgrywam oprogramowanie staje na bootmanager co można z tym zrobić czy posiada ktoś dobre oprogramowanie do tego modelu

Proszę o jak najszybszą odpowiedz
  • #39 3833392
    gozdi12
    Poziom 11  
    Jakiego programu uzywasz do wgrania firmware?? załaczam tutaj odpowiedni program tylko musisz zalatwic sobie odpowiedni firmware.
    Załączniki:
    • kxb256_512_upgrade_firmware.zip (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #40 3833415
    lazi
    Poziom 11  
    Dziękuje za program firmware nie mam prbowałem firmware z strony wcześniej ale przy samym końcu jak wgrywam jest błąd Update verification failed co teraz
  • #41 3835782
    gozdi12
    Poziom 11  
    jak masz to podaj to co jest napisane na pamieci twojej mp3 i kosci obok. to jakos moze sie dopasuje firmware ale najlepiej by bylo gdybys poszukal na elektrodzie kogos ktoma taka mp3 i by mogl z niej zgrac firmware
  • REKLAMA
  • #42 3836676
    lazi
    Poziom 11  
    Niewiem czy to to

SIGMATEL STMP3502 L100-CA4 T00005 0439

samsung 616K9F2G08U0MPCB0 WACE14BA

napis na płytce : WS-620SF-B-A2 20051115
  • #43 3837421
    gozdi12
    Poziom 11  
    Na forum jest pelno firmware wystarczy abys poszukal odpowiedniego. SIGMATEL STMP3502 L100-CA4 T00005 0439 szukaj psujacego do twojej kosci troche cierlpliwosci a znajdziesz :) podro
  • #44 3838620
    lazi
    Poziom 11  
    Niestety nie znalazłem odpowiedniego firmwara czy niema ktoś takiego proszę to naprawde ważne
  • #45 3841324
    mosquito88
    Poziom 2  
    wgrałem nowy firmware i teraz w ogóle mp3 się nie włącza. mam lark matrix 512MB jak można to naprawić (mp3 nie jest wykrywane przez komputer i w ogóle się nie włącza)
  • #46 3842871
    gozdi12
    Poziom 11  
    Ja bym zrobil przywracanie systemu. ja tak zrobilem i pomoglo przy przed podlaczeniem mp3 do kompa wcisnij play to wykryje. i musisz od nowa wgrac firmware odpowiedni. napisz jaka maszpamiec i kosc obok, pewniepamiec hynix ale z pisz te cyferki :)
  • #47 3847503
    sadf
    Poziom 1  
    Ja potrzebuje Firmaware z radiem do Lark Matrix

002_611_620_7426
  • #48 3857400
    malpka15
    Poziom 1  
    Mi nie wiem czemu przestało wyświetlacz podświetlać :(
  • #49 3859786
    kishon
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam trochę inny problem z wcześniej wspomnianą mp3'ką. Mianowicie sam player włącza się zarówno przy usb jak i z baterii. Nie mogę jednak nic z niego usunąć, to co jest wgrane jest już na stałe. Jak usuwam plik poprzez soft niby go nie ma, ale przeglądając pliki przez kompa, ten plik nadal jest i zajmuje miejsce, pomimo tego, że jak wcześniej wspominałem, player go nie odtwarza. Nie pomaga nawet format przeprowadzony z kompa. Wie ktoś czy zmiana softu coś pomorze?
    Z góry dzięki
  • #50 3861279
    kishon
    Poziom 14  
    Sformatowałem ją dzięki plikom zamieszczonym przez Piotr.pifko teraz działa bez zarzutów, wielkie dzięki
  • #51 3862899
    mosquito88
    Poziom 2  
    jak sformatowałeś ten mp3 dzięki tym plikom od Piotr.pifko bo ja też je mam mógłbyś wysłać mi screena jak po kolei to robiłeś na darekmax(_at_)o2.pl z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #52 3866188
    roger93
    Poziom 1  
    moze spróbuje mojego postawic na nogi tymi sposobami
  • #53 3868883
    waski198
    Poziom 11  
    Siemanko ja też mam ten problem. Czytałem co tu było napisane i znalazłem tutaj Firmawar do mp3 512 po wgraniu mp3 włączyła się grała bardzo po cichu wyświetlacz tyko się podświetlał ale nic nie pokazywał po chwil;i sie wyłączała ale pod komputerem była normalnie widoczna i w internecie znalazłem jeszcze inny Firmawar po jego wgraniu mp3 umarło nie działa wcale ani pod kompem ani sie nie chce włączyć co mam z tym zrobić czekam na pomoc
  • #54 3871591
    pitkos
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem bo dostałem do naprawy Lark Matrix 512 MB.
    Działał tylko w trybie Dysk USB i nie chciał się włączyć.
    W załączniku są sterowniki jakich użyłem i w folderze Binary jest program stupdaterapp wraz z wszystkim co uruchomiło Mp3.
    Załączniki:
    • Binary.rar (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #55 3874111
    waski198
    Poziom 11  
    Tak tyle że ja teraz nie ściagne ponieważ nie mam tyle punktów wyślesz mi e-mailem prynnik(_at_)wp.pl pozdro czekam
  • #56 3894901
    darek-ka1989
    Poziom 1  
    Ja także mam problem z odtwarzaczem mp3 Lark Matrix bez radia.
    poprostu wgrałem na niego tapetki i nie idzie już go ani sformatować ani nic wgrać. Komputer narmalnie go wyczówa jako dysk wymienny, normalnie się włancza i idzie na nim słuchać muzy ale nie idzie nic wgrać ani sformatować. Może ktoś coś na to poradzić ?
    Pozdrawiam.
  • #57 3896808
    pepol
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam! To i ja dorzucę problem-zapytanie... wg. instrukcji Matrix posiada funkcję HOLD poprzez równoczesne nacisnięcie VOL+ i VOL-, tylko, że u mnie to nie działa. Czy to uszkodzenie, czy błąd firmware, cz też firmie Lark coś się pomyliło??? Pozdrówka
  • #58 3897046
    lemurek
    Poziom 2  
    mi niestety żadna z waszych porad niepomogła a co najgorzsze nieuznali gwarancji gdyż stierdzili ze ona nieobejmuje oprogramowania<lol2> porażka:/ ma ktos jeszcze jakies inne pomysły związane z tą mp3?
  • #59 3899131
    wyspaswietejheleny
    Poziom 11  
    poszukuje firmware do SIGMATEL 3502 W werssji 002.600.217.kurcze szukam już tego od kilkunastu dni.Orginalne po wgraniu powoduje zawieszanie mp3..

Proszę jeśli ktoś ma.
  • #60 3928592
    pitras
    Poziom 2  
    Chyba zabiłem drania !!
    Próbowałem go ożywic bo nie działał znaczy nie grał. Mogłem tylko używać go jako pen drive. W czasie zmiany firmware komp mi padł i teraz lipka wcale go nie widzi że jest podłączony do usb. Prawdopodobnie nie ma softu w tym badziewiu . Jak to naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy odtwarzacza MP3 Lark Matrix zgłaszają problemy z uruchomieniem urządzenia po błędnym flashowaniu firmware'u. Odtwarzacz przestaje być wykrywany jako dysk wymienny, pojawia się błąd wejścia/wyjścia, a urządzenie jest rozpoznawane jako Player Recovery Device lub SigmaTel MSCN USB Device. Wiele osób próbuje przywrócić działanie poprzez ponowne wgrywanie oprogramowania za pomocą programu SigmaTel MSCN Audio Player (Driver V 3.6.2) z plikami firmware umieszczonymi w katalogu programu. Zalecane jest podłączanie odtwarzacza do USB z wyjętą baterią oraz trzymanie wciśniętego przycisku PLAY, aby urządzenie zostało wykryte i możliwe było wgranie firmware'u. Często konieczne jest wielokrotne powtarzanie procesu, a także usunięcie starych sterowników w menedżerze urządzeń, aby system poprawnie rozpoznał sprzęt. Użytkownicy wskazują na potrzebę posiadania odpowiednich plików firmware dedykowanych do konkretnej wersji pamięci i kości flash (np. Hynix HY27UF082G2M, Samsung 616K9F2G08U0MPCB0) oraz procesora SIGMATEL STMP3502. Wskazano także narzędzie filefixer.exe do naprawy uszkodzonych plików w pamięci urządzenia. Problemy obejmują również brak możliwości formatowania, usuwania plików, a także błędy podczas wgrywania firmware'u (np. "Update verification failed" lub "unable to write firmware file data"). Dyskusja zawiera linki i sugestie dotyczące źródeł oprogramowania oraz metody postępowania przy reanimacji odtwarzacza. Wiele osób podkreśla, że firmware musi być zgodny z wersją sprzętową, a proces wgrywania wymaga cierpliwości i dokładnego przestrzegania instrukcji. Niektórzy użytkownicy zgłaszają trwałe uszkodzenia sprzętu lub problemy z wykrywaniem urządzenia przez system operacyjny, co może wynikać z uszkodzenia portu USB lub przycisku PLAY. Wskazano także, że oryginalne płyty z oprogramowaniem często są niedostępne, co utrudnia naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA