logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 100W NE 065A - zwarcia i przepalające się bezpieczniki

makol5002 06 Paź 2006 23:18 1344 11
REKLAMA
  • #1 3092552
    makol5002
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z odpaleniem wzmacnicza.Robie go od podstaw i calosc zaczerpnalem z kitu NE 065A.Jest to wzmacniacz 100W na tranzystorach mosfet.
    opis zdarzenia:
    W instrukcji uruchomienia wzmacniacza zostało napisane polecenie żeby ustawić na nim prad 170mA tak tez zrobilem.(Wszystko robilem tak jak to zostało opisane, tzn. przy zwartym wejsciu i amperomierzu pradu stalego wlaczonym w jeden z przewodow zasilajacych) ustawiłem na nim ok.172 mA nastepnie w instrukcji bylo napisane żeby zamienic bezpieczniki te ktore zostaly użyte podczas ustawienia prądu na bezpieczniki nominalne ktore orginalnie zostaly dopasowane do wzmacniacza.bezpieczniki uzyte do strojenia wzmacniacza to 1 A, a bezpieczniki nominalne to 6,3A.Nastepnie trzeba bylo wlaczyc mili woltomierz na wyjscie glosnikowe i tam ustawic napiecie najbardizej zbliZone do zera i tu zaczynaja sie schody gdyż albo jeden z rezystorow płonie albo wysiadają bezpieczniki na zasilaczu , próbowałem włożyć wieksze ale nic z tego , wtedy wysiadaja również bezpieczniki na wzmacniaczu.Co może byc tego przyczyną ma ktoś jakieś sugestje lub rozwiązanie tej całej sytuacji???
    Z góry dziekuje .
  • REKLAMA
  • #2 3092653
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Czy na pewno przestawiles miernik na miliwolty, a nie czasem na miliampery albo ampery? tylko tak moznaby tlumaczyc takie objawy...
  • REKLAMA
  • #3 3092998
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Nie moge znaleźć schematu tego zestawu, natomiast uważam ze prąd spoczynkowy jest zdecydowanie za duży.

Przy mocy 100W zapewne pracuje tam jedna para tranzystorów końcowych z doświadczenia wiem ze prąd spoczynkowy nie powinien byc większy niż 100mA.

To ze pali sie rezystor albo bezpiecznik świadczy raczej o tym że cos jest nie tak w układzie.
    Prawdopodobnie masz do wywalenia tranzystory końcowe, albo zrobiłes jakis błąd w montażu.

Pozdrawiam
  • #4 3093067
    makol5002
    Poziom 13  
    tak miernik został przestawiony na mili volty.Zamieszaczam schemat tego wzmacniacza

Zniszzceniu ulega rezystor oznaczony R21=270 ohm, a tranzystory koncowe zostaly wymienione na nowe po tym jak na poczatku powstal ten problem.....po wlaczeniu wzmacniacza so strojenia żaden z nich nie był cieply.Wiec chyba nie mogly sie spalic ???
    Wzmacniacz 100W NE 065A - zwarcia i przepalające się bezpieczniki
  • #5 3095069
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    100W z takich slabych tranzystorow? Moze mocy muzycznej.
    C4 ewidentnie mi sie nie podoba. 3,3nF moze byc ale na pewno nie 33nF.
  • #6 3095122
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Jeśli pali się R21 to też jest już po tranzystorze T9. Musisz wstawić między źródło a dren transile na 15V, które zabezpieczą mosfety przed stanami nieustalonymi w trakcie włączania i wyłączania wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #7 3096547
    mietek59
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wywal te mosfety, załóż porządne bipolary i wzmak
    ruszy od kopa. Mosfety predystynowane są do
    wzmacniania sygnałów w.cz. a nie m.cz. Dzięki Bogu
    coraz więcej ludzi zaczyna to rozumieć - niestety
    nie wszyscy. Przed założeniem bipolarów układ
    trzeba będzie trochę przeprojektować. Jak by co,
    chętnie pomogę.
  • #8 3096788
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Dużym błędem jest brak rezystorów na źródłach, trzeba wstawić tam w szereg z bezpiecznikami 0,47Ω.
  • #9 3098030
    makol5002
    Poziom 13  
    ..włożylem wieksze bezpieczniki bo juz mi nerwy puszczały jak te 6,3 A sie bezprzerwy paliły i poźniej to ciągle rezystor R 21 szedł z dymem co może być tego przyczyną ????? za duży prąd to chyba nie jest w opisie bylo napisane zeby ustawic 170 mA i taki też prad w przyblizeniu ustawilem a pozniej jeszcze zmniejszylem go troche ?????

Sprawdzałem tez rezystory tak jak radzil jeden z kolegów ale to nic nie dało także wstawialem kondensator zamiast 33 nF to 3,3nF jak radził wyżej jeden z pomagających ale też nic nie pomogło......

Ten układ jeste tak ciężki do odpalenia ????
  • #10 3098195
    Czaras
    Poziom 11  
    witam
    kliedys mialem podobny problem z innym wzm i szczerze musze powiedziec ze po wymianie tranzystorow wszystko pomoglo Pozostaje pytanie czy wogole sprawdziles te tranz?? przeciez one wcale nie musza sie grzac jezeli nastapilo w jakis sposob zwarcie wewnetrzne to zadzialaja jak zworka
  • #11 3098288
    makol5002
    Poziom 13  
    ...a w jaki soposob sprawdzić mosfety ????
  • REKLAMA
  • #12 3110193
    Czaras
    Poziom 11  
    Sorki ze tak pozno
    miedzy B a S jest pn i miedzy D a B tez jest pn jesli jest przebite to do wywalenia

Dodano po 2 [minuty]:

z tym ze jest to troche lopatologiczne najlepej chyba spolaryzozac te mosy i sprawdzic napiecia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia wzmacniacza 100W z zestawu NE 065A opartego na tranzystorach MOSFET. Po ustawieniu prądu spoczynkowego na około 170 mA zgodnie z instrukcją, pojawia się zwarcie skutkujące przepalaniem bezpieczników (nominalnie 6,3 A) oraz uszkodzeniem rezystora R21 (270 Ω). Tranzystory końcowe zostały wymienione na nowe, jednak problem nadal występuje. Sugerowano, że prąd spoczynkowy może być zbyt wysoki (zalecany do 100 mA dla jednej pary tranzystorów końcowych), a także możliwe błędy montażowe lub uszkodzenia tranzystorów MOSFET. Zalecano zastosowanie zabezpieczeń typu transile 15 V między źródłem a drenem MOSFET-ów, wprowadzenie rezystorów 0,47 Ω w szereg z bezpiecznikami na źródłach tranzystorów oraz rozważenie wymiany MOSFET-ów na tranzystory bipolarne, co wymagałoby przeprojektowania układu. Sprawdzanie MOSFET-ów polega na pomiarze przewodzenia między bramką, źródłem i drenem oraz ewentualnym spolaryzowaniu ich w celu wykrycia zwarć wewnętrznych. Próby zmiany wartości kondensatora C4 z 33 nF na 3,3 nF nie przyniosły poprawy. Problem może wynikać z uszkodzonych tranzystorów, błędów w montażu lub niewłaściwych zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA