logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestandardowe zabezpieczenia antykradzieżowe samochodu - Wasze pomysły?

uaz 19 Lip 2002 13:22 19744 20
REKLAMA
  • #1 27440
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Chciał bym skutecznie zabezpieczyć samochód . Co proponujecie ?
    Interesują mnie rozwiązania wyłącznie niestandardowe.
    Jeżeli ktoś ma ciekawy pomysł to niech się odezwie. Sczególnie interesujące i trudne dla potencjalnego złodzieja są urządzenia prototypowe. W dziedzinie alarmów nic się nie da wyczarować, ale może ktoś stworzył coś typu paralizator, zdalna lokalizacja pojazdu, wystrzał gazu i.t.p.
    Nie interesują mnie prawne aspekty takich rozwiązań, ani zdrowie i bezpieczeństw frajera który chce mi zakosiś radio. Jeżeli wydaje pieniądze, kupuje coś to nikt nie powinien mi tego odebrać. Wiadomo, szyb nie sastąpie blachom, głośników nie wspawam w nadwozie bo i po co.
    Sam doświadczyłem że jak dobrze zamocujesz radio to ci rozrąbią 2/3 deski rozdzielczej.

UWAGA !!!

Nie podawajcie szczegółów ( dla własnego bezpieczeństwa ).

DZIĘKI. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 27462
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Napisałeś "Chciałbym skutecznie zabezpieczyć samochód".
    Obawiam się, że nie ma skutecznej metody. Można tylko próbować.
    Ja mam taki zestaw : fabryczny immobiliser, alarm "scorpion" też z immobiliserem i parking strzeżony.
    A na radio jest prosty sposób. Panel zabierasz do domu a to co zostaje w aucie musisz "obrzygać" Tak nazwałem zabieg, który ma na celu totalne zeszpecenie. Naklejasz jakieś pierdoły żeby wyglądało na szajs-radio. Paćkasz klejem i gwarantuje, że się nie połaszą.
  • #3 27595
    LUCOM
    Ocena: 72
    Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal....
    zamontuj sobie ciemne szyby....ale naprawdę ciemne :P

Mi rąbneli dwa auta, w tym jedno było nieubezpieczone....

Teraz stosuję kilka własnych wynalazków,

jednym z nich jest łańcuch wiązany do kierownicy i siedzenia,

drugim laska w innym miejcu kierownicy - od kierownicy do pedału sprzęgła,

trzecim - odcięcie paliwa,

czwartym - odcięcie elektryki,

piątym - trzeba być czujnym.

Znajomi się śmieją, a ja jeżdżę....

Pomyślicie, ile czasu mi zajmuje montaż i demontaż,
    tak się wyrobiłem że sam nie dowierzam <10s.
  • #4 27704
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Njlepszym sposobem sa ukryte wylaczniki i to najlepiej dwa w roznych miejscach jeden do odciecia zaplonu a drugi do zaworu odcinajacego paliwo,potencjalny "nowy nabywca" moze znalesc jeden wylacznik ale z dwoma to bedzie mial problem,mozna zamiast jednego z wylacznikow dac kontaktron z tyrystorem i uruchamiac to magnesem.Jeden koles sprzedaje zabezpieczenia skladajace sie z tyrystora i paru innych dupereli i reaguje to na dotkniecie dwoch punktow palcami,mysle ze jakby dac to ustrojstwo z wylacznikiem i kontaktronem to pewnie zlodzieje pójda sobie do auta sasiada (oczywiscie nielubianego sasiada).
  • REKLAMA
  • #5 27712
    LUCOM
    Ocena: 72
    W samochodzie mojej żony jest takie ustroistwo na dotyk w dwóch punktach, z doświadczenia wiem, że zimą bywają z tym problemy, czasami siedzę i dotykam 3 minuty zanim załapie.
  • #6 27719
    Krzysi0
    Ocena: 194
    U znajomego w autku jest przycisk odcinający paliwo ukryty pod skórzaną osłonką od skrzyni biegów. Praktycznie nie do znalezienia jak ktoś nie wie.
  • REKLAMA
  • #7 28591
    uaz
    Ocena: 47
    Robi się niezła zbieranina pomysłów.
    Przełączniki i.t.p. - uważam że są skuteczne, ale w autach z bardziej zaawansowaną elektroniką, i podłączone gdzieś w obwody wtrysku, komputera i.t.p. Bezcelowe jest montowanie ich w np. w starszym polonezie, bo podając kawałkiem drutu Vcc na cewkęi tak go uruchomie.

Ja mam taki patent na blokadę zapłonu: zwarcie styków przerywacza ( czujnika halla czy czego tam macie ) sprytne maskowanie kabli i ukryty swith na pewno nie ułatwi złodziejowi zadania. Nawet podając odpowiednie zasilanie na układ zapłonowy nic to nie da.

Aktualnie chodzi mi po głowie myśl w stylu 1kV na klamce, kilkaset J w siedzeniu i.t.p. Jedno co mnie narazie powstrzymuje to lęk aby samemu nie stać się ofiarą tego ustrojstwa - wiadomo jak to bywa z wynalazkami.
    Widziałem też kilka samochodów pozbawionych klamek - i zadawałem sobie pytanie a co będzie jak np. zapomne wyłączyć swiateł ???

narazie pozdrawiam!
  • #8 30478
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    wszystko jest niezłe , ale po pierwsze trzeba zabezpieczyć maskę silnika , tak żeby alarm wył - po uderzeniu w szybę lub po otwarciu drzwi , a złodziej nie mógł otworzyć maski - oczywiście blokada zapłonu też pod maską . zamknięcie maski mozna zrobić np. kawałkiem łancucha spiętego np. kłódką tak żeby właściciel kiedy trzeba mógł uchylić maskę , wsunąć ręcę i otworzyć kłódkę - można to zamknięcie zrobić też inaczej bardziej fachowo ale o tym napiszę jak będziecie chcieli . po włączeniu alarmu i uniemożliwieniu otwarci maski i zbicia młotkiem syreny złodziej da sobie spokój - wyje nie można odpalić samochodu . co do radia , to radio wkładamy pod siedzenie a w miejsce radia wkładamy pęk pourywanych przewodów - złodziej jak to zobaczy to da sobie spokój - pomyśli że już ktoś tu był przed nim . inne pomysły jak się te :lol: spodobają .
  • #9 30483
    zhu
    Poziom 22  
    z tymi b.ciemnymi szybami to jest ciekawy pomysł , ale co na to prawo - chyba u nas nie wolno przyciemniać przednich szyb . w NY City policja miała ze sobą żyletki i cieła folię na szybach , potem to tak wyglądało że właściciel sam zrywał resztę folii .
  • REKLAMA
  • #10 30485
    ARTI
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    jest taki patencik na taimer 1minuta od zaplonu i po jezdzie zlodziej odpala wywala sie na ulice a tu kaszana taimer oczywiscie mozna nastawiac na dowolny czas ................ :sm16: no i ma zagadke na srodku jezdni...... :idea:
  • #11 30487
    zhu
    Poziom 22  
    wszystko fajnie , tylko :
    1. złodzieje to znają
    2. jak tak nagle zatrzyma sie , bez ostrzeżenia innych użytkowników o tym zamiarze to będzie wielkie bum i myślę że właściciel też może mieć kłopoty-to o czym piszesz to są takie firmowe alarmy , ale najpierw ostrzegają innych użytkowników światłami alarmowymi , że coś jest nie tak z pojazdem , potem wyłanczają zapłon , ale jest możliwość zjechania tym samochodem na pobocze i dopiero tam następuje całkowite zablokowanie . ale to złodzieje też znają :cry:
  • #12 30488
    ARTI
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    wszystko znaja bo maja kase i se testuja te nowe zabezbieczenia a nawet wkladaja wlasne komputery tam gdzie zaplonem i odcieciem steruje komp najlepiej sobie samemu cos wykombinowac cos niestandartowego .......... 8O
  • #13 32130
    pres1
    Poziom 11  
    Jeżeli nie interesują cię aspekty prawne to proponuje średniej klasy alarm wyposażony w kilka czujników(ultradźwięki,przechyłu i przyśpieszenia) do tego powiadomienie GSM (takie którym możesz sterować z innego telefonu) i do tego powiadomienia podłączona kapsuła z dwoma nabojami gazowymi (kaliber 9 mm), koszt wszystkiego nie powinien przekroczyć 1500 zł (oczywiście bez montażu)
  • #14 68457
    Mateusz
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Pryciemnienie szyb pomaga odstraszyć chęci złodzija (ale przy policji 3 razy już zrywałem z szyb przednich) Powiciągałem wkładki z zamków!! Nie każdy złodziej będzie rozbijał szybę, bo hałasuje.Wkładka została w bagażniku "na wypadek".
    Co do porażenia prądem to myślałem o macie alu pod pokrowcem kierowcy, i np.sterowanie cewką z poloneza z układu imp. Jeżeli po wejściu do samochodu nie wyłączy się zasilania układu to w ciągu 10s. popieści.
  • #15 2554901
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Więc najlepiej zmienić nazwę wątku z "zabezpieczenia antykradzieżowe" na "opóźniacze kradzieży".

Moim zdaniem najlepiej zrobić dwa odcięcia elektyki działające niezależnie.
    Złodziej "zrobi" pierwsze a jak się okaże, że dalej nici z uruchomienia pojazdu to być może da sobie spokój.

Jednak przy "znieczulicy" dzisiejszego społeczeństwa nie ma co liczyć nawet na najlepsze zabezpieczenia.
    Na wyjący alarm nikt nie reaguje, jak ktoś siedzi w samochodzie to też to innych g... obchodzi.

Doświadczyłem tego osobiście.

Padł mi zegarek wbudowany w zegary samochodu. Pojachałem na giełdę samochodową aby takiego poszukać. Jedyne co znalazłem to dosyć zdewastowane zegary z takim właśnie zegarkiem ale sprzedający nie był pewny czy będzie to działać.
    Wziąłem więc sprzęt na parking aby sprawdzić...

Po parkingu kręciło się sporo osób (właścicieli pojazdów).

Rozbebeszyłem całą osłonę stacyjki i kolumny kierownicy, wyjąłem całe zegary i spokojnie sobie "dłubałem". Nieliczni przechodzący koło mnie tylko zerkali ukradkiem i odchodzili - nikt nie zainteresował się moją "zabawą".
  • #16 2554964
    batman06
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Kolega Pulikow dobrze prawi. Ja kiedyś zatrzasnąłem kluczyki w aucie i podszedłem do zamka z młotkiem i zakrzywionym śrubokrętem. Obok stał radiowóz policji oczywiście z policjantami zamek puścił ja odjechałem a oni nic kompletnie się nie zainteresowali
  • #17 2555337
    007Daniel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    batman06: widac trafiles na fachowcow bioracych czynny udzial w takich akcjach :) - samo zycie
  • #18 2555446
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Ja kiedyś myślałem o autach które giną z posesji [przeważnie w nocy] . Więc przyszedł mi do głowy pomysł aby przyczepić auto linką holowniczą do jakiegoś mocnego słupka . Gość uruchamia auto, rusza a linka dość długa i sprężysta naciąga się i w pewnym momencie stop- auto może troche porozciągane ale co z tym w środku . Gorzej gdy bym to ja linke zapomniał odczepić :cry:
  • #19 2555530
    007Daniel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    a czy wiecie ze prawnie to gdyby taki zlodziej usmazyl sie na tej waszej macie lub nadzial sie na gwozdzie pod siedzeniem (bo i o takim czyms slyszalem) i trafil by do szpitala to placili byscie takiemu @$%@%&#^*@#$^@#$ slone odszkodowanie?

Polska to dziwny kraj
  • #20 2618340
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Pewnie że dziwny. Gdyby jakis debil kradnie mi samochod to powinienem miec prawo nawet go zastrzelic.
    A co do zabezpieczen to widzialem ostatnio na Allegro takie urządzenie:
    http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=102516605
    Niedrogie i pozwala w razie kradzieży sprawdzic gdzie znajduje sie auto. Co prawda niezbyt dokladnie ale zawsze.
    Co o tym sądzicie?
  • #21 2626091
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    nie stawiajcie na parkingu strzezonym bo zostanie wam kwitek parkingowy i kupa spraw w sadzie i nic. (znam taki przypadek z audi A6).

moje zabezpieczenia:

zamki odłaczone, jakas blokada na kierownice bo dobrze ja widać, wtyczka diagnostyczna schowana, jakies odciecie + maska otwierana w innym miejscu niz standart, alarm głośny +auto pod domem, hamulec ręczny zaciągnięty (zwolnienie wyprowadzone w innym miejscu niz na rączce).

do tego i tak zap...am na ubezpieczenie w PZU
    odraczam złapanie złodzieja bo kasy nie odda za szkody a ubezpieczalnia nie wypłaci bo jest sprawca!:D
    śpie jak zając w kapuście bo chcem mieć Passata b5
    ps.
    wyłącznik koło lewarka ? chyba to zna cała polska.
    odcięcie bez zablokowania maski nic nie da ale opóźnia.
    a to wszystko co jest warte jak się okazało że mi ukradli bo najlepszy kolega byl z nimi i dostał swoją działkę!? myślałem że tak jest w filmach a to moje życie w POLSCE!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy niestandardowych zabezpieczeń antykradzieżowych samochodów, skupiając się na rozwiązaniach trudnych do obejścia przez złodziei. Proponowane metody obejmują ukryte wyłączniki zapłonu i odcięcia paliwa, często w dwóch niezależnych miejscach, co znacznie utrudnia uruchomienie pojazdu. Wspomniano o kontaktronach z tyrystorem aktywowanych magnesem lub dotykiem, choć mogą mieć problemy w niskich temperaturach. Popularne są mechaniczne blokady, takie jak łańcuchy łączące kierownicę z siedzeniem lub pedałami, a także odcięcia elektryki i paliwa. Zalecane jest zabezpieczenie maski silnika, np. blokadą lub łańcuchem z kłódką, aby uniemożliwić dostęp do elementów zapłonowych. Wśród pomysłów pojawiły się prototypowe rozwiązania, takie jak porażenie prądem (np. 1 kV na klamce lub mata pod siedzeniem), wystrzał gazu z kapsuły po wykryciu intruza oraz timer odcinający zapłon po określonym czasie jazdy. Wskazano na ograniczenia standardowych alarmów, które są znane złodziejom i często ignorowane przez otoczenie. Ciemne szyby jako forma zabezpieczenia budzą wątpliwości prawne. Wspomniano o systemach alarmowych z powiadomieniem GSM i czujnikami ultradźwiękowymi, przechyłu i przyspieszenia, które mogą współpracować z kapsułą gazową. Podkreślono, że najlepsze zabezpieczenia to kombinacja kilku metod, w tym mechanicznych i elektronicznych, oraz świadomość użytkownika. Wskazano również na ryzyko prawne związane z agresywnymi zabezpieczeniami mogącymi wyrządzić krzywdę złodziejowi. W dyskusji pojawiły się także uwagi o skuteczności ubezpieczeń i problemach z reakcją otoczenia na alarmy samochodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA