logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel J-50 iluminofon – żarówki 12V świecą cały czas po złożeniu układu

shutamus 14 Paź 2006 18:12 3440 11
  • #1 3116477
    shutamus
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wlasnie mam przed soba uklad jabela 50... iluminofon... zlozylem go w callosci.... dodalem tez zasilanie zarowek 12 voltowych no i kicha... jak dostanie sygnal z mikrofonu to sie zapalają zarowki ale nie gasną juz :(
  • Pomocny post
    #3 3116969
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Przy zasilaniu napięciem 12V z żarówkami na 12V też będzie działać.

Zarówki tak jak na schemacie trzeba zasilać (w przypadku żarówek 12V) poprzez mostek prostowniczy z transformatora 12V o mocy odpowiedniej do mocy wszystkich zarówek.

Do zasilania samego J-50 potrzebny jest dodatkowy zasilacz symetryczny ±12V ... ±15V
  • #4 3117057
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Cytat:

Przy zasilaniu napięciem 12V z żarówkami na 12V też będzie działać.

Tak - będzie, ale bardzo mocno wydaje mi się że kolega zasila żarówki napięciem stałym. W efekcie zastosowane w układzie tyrystory nie mają jak się wyłączyć - i reagują tylko na pierwszy impuls bramkowy (oryginalnie mają możliwość wyłączenia co 10ms - gdy prąd przechodzi przez zero).

Cytat:

Do zasilania samego J-50 potrzebny jest dodatkowy zasilacz symetryczny ±12V ... ±15V

Jest w zestawie
  • #5 3117820
    shutamus
    Poziom 11  
    aa wyszukalem zasilacz z regulacja od 3 do 12 volt :) i podlaczylem go do plytki

Dodano po 7 [minuty]:

Czyli mam ogołocić zasilacz do samego trafa... wyciągnąć z niego diody prostownicze? i powinno hulać?? Jak to sie ma do tego... skoro i tak przeciez jest uklad prostowniczy do zarowek na plytce? a w ogole to ja to chce na zarowki led zrobic :)) Myslisz ze bedzie dzialal jak inaczej zasile? :) Dzieki, a juz tracilem nadzieje, jutro sprawdze :)
  • #6 3117865
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Układ żarówek trzeba zasilać z napięcia przemiennego i po wyprostowaniu przez mostek >> żaróweka >> tyrystor >>> masa układu.

Przy zasilaniu napięciem stałym tyrystory nie są w stanie się wyłączyć po włączeniu.

Jak dasz diody LED będzie to samo.

Trzeba usunąć te tyrystory i zamiast nich wstawić tranzystory np. BD135, DB911.

Tyrystior trzeba zastąpić tak:

Tyrystor Anoda >> tranzystor kolektor
    Tyrystor Katoda >> tranzystor emiter
    Tyrystor Bramka >> tranzystor baza
  • Pomocny post
    #7 3118170
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Cytat:

Czyli mam ogołocić zasilacz do samego trafa... wyciągnąć z niego diody prostownicze? i powinno hulać??

Dokładnie tak.

Cytat:

Jak to sie ma do tego... skoro i tak przeciez jest uklad prostowniczy do zarowek na plytce

Wynika to z własności tyrystora. Mostek jest dlatego, że tyrystor przewodzi jednokierunkowo - jak dioda. Więc gdyby go nie było - żarówki byłyby zasilane tylko jedną połówką sinusoidy. W rezultacie żarówka 100W pracowałaby z mocą 50W przy ciągłym wysterowaniu. Takie pobieranie prądu przez pół okresu ma też swoje wady z punktu widzenia systemu elektroenergetycznego (duża zawartość harmonicznych itp).

Zobacz poniżej. Przebieg napięcia za mostkiem prostowniczym (czyli to co chcesz osiągnąć). Widać że prąd/napięcie co 10ms (w przypadku zasilania z sieci) przechodzi przez zero. W tym momencie tyrystor przestaje przewodzić. Gdy na jego bramce nie ma impulsu bramkowego - nie włącza się on gdy zaczyna narastać napięcie.

A teraz przypadek z kondensatorem. W czasie gdy napięcie narasta - kondensator się ładuje. Gdy zaczyna spadać - wykorzystywana jest energia zgromadzona w kondensatorze.
    W rezultacie napięcie/prąd nigdy nie osiągnie wartości zero, a więc tyrystor nie będzie miał szansy się wyłączyć pomimo tego, że układ sterujący działa prawidłowo.

Mam nadzieje, że już rozumiesz w czym jest problem.

Zgadzam sie że możnaby pomyśleć o podmianie tyrystorów na tranzystory.
  • Pomocny post
    #8 3118298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3118341
    shutamus
    Poziom 11  
    A te tranzystory, co mi podaliście, to jak się mają do LED? Mam diody LED na 12 v i chciałbym je wpakować w to :))

Dodano po 52 [minuty]:

Ogłaszam wszem i wobec że jabelek działa :))) Dziękuje wszystkim za pomoc, najbardziej Tobie mrrudzin :D Przerobiłem zasilacz no i po drodze zdążyłem zniszczyć jeden z tyrystorów ;d ale to się naprawi ;d Podłączyłem do tego rownież diody LED, wytrzymują ale nie wiem na jak długo... myślę, że do zaliczenia wytrzymają :) Pozdrawiam!! ;0
  • #10 3255040
    shutamus
    Poziom 11  
    Można tego jabela podłączyćbezposrednio pod 230?? bez zadnych przeróbek? z obciążeniem okolo 40 W na kanał... Co moze sie spalic najpierw? :D
  • #11 3264455
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    shutamus napisał:
    Można tego jabela podłączyćbezposrednio pod 230?? bez zadnych przeróbek? z obciążeniem okolo 40 W na kanał... Co moze sie spalic najpierw? :D

Nic sie nie spali przecież ten jabelek jest na 230V, spokojnie możesz dać też zarówki 60W. Nic nie trzeba przerabiać bo ten układ jest przystosowany do pracy pod 230V.

Pozdrawiam

Dj_Milek
  • #12 3267351
    shutamus
    Poziom 11  
    Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić... Dzięki :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Układ Jabel J-50 Iluminofon jest zaprojektowany do pracy z zasilaniem 230V AC, a żarówki 12V należy zasilać poprzez mostek prostowniczy z transformatora 12V o odpowiedniej mocy. Problem z ciągłym świeceniem żarówek po złożeniu układu wynika z zastosowania tyrystorów, które przy zasilaniu napięciem stałym nie wyłączają się, ponieważ nie występuje zerowe przejście prądu. Tyrystory przewodzą tylko podczas impulsu bramkowego i wyłączają się, gdy prąd przechodzi przez zero, co jest możliwe przy napięciu przemiennym po wyprostowaniu. Zasilanie żarówek napięciem stałym powoduje, że tyrystory pozostają stale w stanie przewodzenia. Rozwiązaniem jest zasilanie żarówek napięciem przemiennym z mostkiem prostowniczym bez kondensatorów filtrujących, aby zachować tętnienia umożliwiające wyłączanie tyrystorów. Alternatywnie można zastąpić tyrystory tranzystorami (np. BD135, DB911), które nie wymagają zerowego przejścia prądu do wyłączania. Układ działa również z diodami LED, jednak przy zasilaniu stałym problem z wyłączaniem pozostaje. Jabel J-50 może być podłączony bezpośrednio do sieci 230V bez przeróbek, obsługując obciążenia do około 40-60W na kanał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA