logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o wzmacniaczu MOS400 z transformatorem 1kV 2x50V

gjego 22 Paź 2006 10:33 6653 25
REKLAMA
  • #1 3140771
    gjego
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Witam co sądzicie na temat tego wzmaka :) kupiłem to do testu jak sie zachowa hmm trafo mam 1kv 2x50v zobaczymy

Moderowany przez andre1979:

Nie pobieraj prowizji dla siebie jeśli masz problem . Mniejszej prowizji juz sie nie da ustawić

Załączniki:
    • Moduł wzmacniacza mocy MOS400.zip (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3140808
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Prowizje zmniejsz!!!!
    To nie jest jest sklep....
  • #3 3140894
    gjego
    Poziom 14  
    Myśle ze jest ok teraz
    Załączniki:
    • Opinie o wzmacniaczu MOS400 z transformatorem 1kV 2x50V Obraz 080.jpg (985.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opinie o wzmacniaczu MOS400 z transformatorem 1kV 2x50V Obraz 079.jpg (923.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3141174
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Nie jest ok, sadzisz ze ktos bedzie placil prawie 3 punkty zeby obejzec twoja konstrukcje? W DIY nie ma byc prowizji.
  • #5 3141243
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    1. Nie dawaj zdjec w tak duzej rozdzielczosci, skoro i tak sa nie ostre...
    2. Te sciezki od spodu co nie maja soldermaski trzeba pokryc GRUBO cyna, aby wytrzymaly prad przez nie plynacy.
    3. Podaj zrodlo/schemat.

• REKLAMA
  • #6 3141256
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    trudno żeby nie było jak elektroda sobie ciągnie punkty jeśli plik jest większy niż 250 KB !! nawet jak ustawimy że nie chcemy za to żadnych punktów .
  • #7 3141377
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Zdjecia powinny miec max 250Kb, byc ostre, wyrazne, dobrze oswietlone i dobrze wykadrowane.
    To jest Twoja konstrukcja?
    gjego napisał:
    kupiłem to do testu jak sie zachowa

Z w/w wynika, ze nie jest to Twoja konstrukcja.
    Polutowanie kilkunastu elementow to nie DIY. Wstawiamy tutaj GOTOWE konstrukcje, OSOBISCIE wykonane. Polutowanie KITu to nie jest DIY.

Temat jest raportowany.
    Powodzenia i milego dnia ;)
  • #8 3141385
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Wydaje mi sie ze ten wzmak posiada za mały radiator jaj na taką ilość wzmacniaczy mocy.... wszystko sie usmazy w kilka minut :|
  • REKLAMA
  • #9 3141404
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Zmień rezystory źródłowe dla tych tranzystorów mocy na 5W minimum bo Ci się ładnie wypalą przy już nie dużej mocy!!
  • #10 3142938
    gjego
    Poziom 14  
    TO jest radiator który juz był z tą płytką a przecież wiem że to zamało :)) spokojnie nie robie tego pierwszy raz hi tylko pytam co otym sądzicie> pdmk< przecież napisałem że kupiłem to do TESTU! a co do schematu to niemam bo niedali a kupiłem 2 takie moce z http://www.cartonaudio.wroclaw.pl/modul_mos400.html pozdro :)
  • #11 3485971
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam
    Też noszę sie z zamiarem kupna tej końcówki i mam pytanko jak się sprawuje przy pełnym wysterowaniu?
  • #12 3665042
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Na jakich tranzystorach jest zrobiony ten wzmacniacz?? mam na myśli stopień prądowy
  • #14 4289428
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Ja kupowałem taki wzmacniacz koledze i sprawuje się bardzo dobrze. Polecam je. Mają też dobre zabezpieczenia tylko jest w nim sporo błędów i wykorzystanie elementów SMD i kilku małych scalaków po stronie drukowanej. Na full daje mocno i nisko schodzi z basem, ale zależy jaki zasilacz mu dasz i jaki transformator. Planuję sobie kupić dwa takie, bo dobre i mocne.
  • #15 4292575
    gjego
    Poziom 14  
    Witam.

O jakich błędach mówisz arek59? Mi działały super, nic się nie działo z nimi :) pozdro :)
  • #16 4293816
    arek59
    Poziom 29  
    Oto błędy jakie uważam: po pierwsze to brak rezystorów emiterowych na tranzystorach mocy. po drugie nie potrzebne były mu te scalaki i elementy smd. po trzecie jest nie gość rozwiązana specyfika przedwzmacniacza i zabezpieczeń. Ja jak zrobiłem zwarcie na wyjściu grającym na full to ten przekażnik mi się skleił i nie rozłącza i zanim zabezpieczenie zadziała to bezpieczniki wywali.
  • #17 4306410
    gjego
    Poziom 14  
    To witam jak niema a te małe sa na emiterach kolego i powiem że znimi sie nic nie dzieje jak dałem na maxa i nawed jak zjechałem na 2 omy no troche ciepłe ale powiem sam byłem pod wrarzeniem ale i tak dałem wieksze jak to bywa w mocach :) ale powiem niewiem czy słusznie bo na 8omach by spokojnie wytszymaja a że smd sa to nic do tego idziemy ku lepszemu a nie do epoki :) a co dotej mocy to dlamnie 100% sprawnie gra i to jak napisał kolega bardzo ładnie schodzi nisko pozdro:)
  • #18 4306645
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    Nikt mi nie odpowiedział na pytanie, na jakich tranach jest zrobiony ten, wzmacholik..., ale załóżmy, że jest na IRFP250 to ewidentnie po stronie druki widać, że wszystkie D i S są ze sobą połączone a te rezystory małe, co są przy tranach to rezystory Bramki

Mogę się mylić, bo nigdy nie miałem tego wzmacniacza w rękach ani nie widziałem jego schematu. Jak źle piszę,to niech mnie ktoś poprawi...
    Załączniki:
    • Opinie o wzmacniaczu MOS400 z transformatorem 1kV 2x50V foto.JPG (7.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4307588
    arek59
    Poziom 29  
    Nie wierzę w elementy smd w których przez elementy wielkości główki od zapałki płyną by prąd z rzędu 3 - 5A. Wzmak nisko schodzi ale coś nie tak bo głośniki pierdzą, albo wzmak.
  • #20 4728459
    dawdum
    Poziom 11  
    Bardzo dobry moduł wzmacniacza. Jest dobrze zaprojektowany i zabezpieczony. Często na forach czepiają się przekaźnika i (radiatora) to nie radiator tylko kątownik do zamocowania na radiator można z niego zrezygnować i dać bezpośrednio na radiator. Przekaźnik przy zwarciu na dużej głośności faktycznie może się skleić ale po wymianie go na nowy wszystko będzie ok więc nie widzę problemu w końcu wzmak służy do wzmacniania dzwięku a nie do spawania ;-)
    Tu znajduje się prawie skończony projekt wzmaka na mos400
    http://www.hiaudio.pl/modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=1
  • #21 4729713
    gjego
    Poziom 14  
    Dawdum bedziesz zadowolony z mocy naprawdę ładnie chodzi bardzo niskim dołem i czysto ja dałem do niego trafo 3kv ale go niemam bo go sprzedałem :) dlatego że mi taka moc nie potrzebna :D pozdro :) niech moc będzie znami :P
  • #22 4732824
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Czy ktoś z Was próbował męczyć ten wzmacniacz całą noc na pełnej mocy?
    Jakiej grubości jest dawany w zestawie kątownik?
    Przy jakiej temperaturze włącza się zabezpieczenie( jeśli wogóle jest)?
    Czy w tej konstrukcji nie jest błędem brak rezystorów emiterowych?
  • #23 4734795
    arek59
    Poziom 29  
    W tej konstrukcji jest kilka błędów, takich jak;
    - brak rezystorów emiterowych
    - brak zabezpieczenia termicznego
    - cięzko będzie go naprawić bo jest też na elementach SMD
    - za nim zabezpieczenie zadziała to bezpieczniki wysadza
    - no i ten przekażnik
  • #24 4734859
    gjego
    Poziom 14  
    Witam no prosze cie co za bzdury kolega pisze niemam schematu bo dałem go znaiomemu szkoda hm wzmak 100% sprawny jest i jechałem nanim na 2 omach 2x suby jbl i nic sie nie działo stym zmakiem pracuje normalnie jak fabryczny układzik :D czemu sie tak czepiacie smd ? dobra pozdro kolega nich zmotuie moc da co podał linki i sam zobaczy i da opinie :) pozdro :)
  • #25 4734953
    arek59
    Poziom 29  
    No nie zawsze coś jest dobrego. Kolega uważa że wzmacniacz jest gość dobry i mocny. Dla mnie jest to przeciętne. Wole lepiej holtonika 400 albo wzmacniacza własnej roboty.
  • REKLAMA
  • #26 4735029
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    A niby co to jest jeśli nie wzmocniony Holtonik.
    Co do SMD to mam z Catonaudio 6 modułów na TDA7294 (ze względu na wymiary) i możecie mi wierzyć że nie mają lekkiego życia. 2 z nich napędzają od 2 lat górki estardowe a 4 pozostałe 4 po 2 w mostku małe subiki. Nie mam co do nich żadnych zastrzerzeń, w końcu to tylko noty katalogowe z wykorzystaniem SMD, jednak chcę konkretnych wypowiedzi co do poważnego (estrada)męczenia MOS400.
    Wiem że są końcówki bardziej wydajne, jednak za tą cenę wydaje mi się że się opłaca (nawiasem mam 2 trafa, każde 1kW 2x58V).
    Może ktoś z forumowiczów wypowie się czy lepiej naprawić końcówkę Smound K1200 czy wpakować do środka drugie trafo i 2 moduły MOS400.
    Zaznaczam że ma to napędzać tylko doły.
    Tak nawiasem jakie w tej konstrukcji są konsekwencje braku rezystorów na wyjściach?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza MOS400 z transformatorem 1kV 2x50V, który został zakupiony do testów. Użytkownicy zwracają uwagę na kilka istotnych kwestii technicznych: zbyt mały radiator dla mocy wzmacniacza, konieczność stosowania rezystorów emiterowych o mocy co najmniej 5W przy tranzystorach mocy, brak zabezpieczeń termicznych oraz problemy z przekaźnikiem, który może się skleić przy zwarciu na pełnej mocy. Wzmacniacz zawiera elementy SMD i małe scalaki, co budzi kontrowersje co do trwałości przy dużych prądach. Brak schematu utrudnia ocenę konstrukcji, jednak użytkownicy wskazują, że wzmacniacz dobrze radzi sobie z niskimi tonami i ma solidną moc, zwłaszcza przy odpowiednim zasilaniu i transformatorze. Pojawiły się opinie, że konstrukcja jest przeciętna i lepsze są wzmacniacze własnej roboty lub Holtonik 400. Wzmacniacz jest polecany do napędzania subwooferów, choć wymaga poprawy w zakresie zabezpieczeń i chłodzenia. Link do projektu i zdjęć płytki jest dostępny na stronie Cartonaudio oraz hiaudio.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA