logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie głośników w TECHNICS SC-EH760 - inny sposób.....

kolmar 24 Paź 2006 21:44 4963 6
REKLAMA
  • #1 3150002
    kolmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam maly problem. Mam "wieze" firmy TECHNICS model EH760 (posiada wyjscie 5.1). 6 lat temu zaplacilem za ten sprzet 3000 zl :) Moc wyjściowa: 2 x 100 W + 1 x 60 W +2 x 30 W. Jest to wieza ktora ma bardzo kiepsko rozwiazane wyjscie na glosniki (frontowe). Chodzi o to ze w zestawie jest kolumna 3 drozna: z 17-centymetrowym głośnikiem niskotonowym, 12- centymetrowym głośnikiem średniotonowym oraz 6-centymetrowym, kopułkowym głośnikiem wysokotonowym. Zeby polaczyc ta kolumne z wieza trzeba uzyc az 3 przewodow. Osobno na kazdy glosnik nisko, sredni i wysokotonowy w kolumnie. Wielka glupota konstruktorow!!!. Chcialbym sobie polozyc glosniki na segmencie, (ktory stoi po drugiej stronie pokoju) tak zeby mi nie przeszkadzaly, ale ta wiazka przewodow (12 zyl !!!) doprowadza mnie do szalu. Czy mozna np zastosowac zwrotnice tak zeby ciagnac tylko jeden przewod glosnikowy od wiezy do glosnika? Np jedna zwrotnice ktora polaczy 3 przewody przy wiezy a druga przy kolumnie? Prosze o pomoc tej sprawie.
    Prosze ewentualnie o jakies inne porady lub rozwiazania problemu.
  • REKLAMA
  • #2 3158237
    kolmar
    Poziom 11  
    I co zupełnie nic nie da się z tym zrobić ??? Może ma ktoś jakiś dobry pomysł....
  • REKLAMA
  • #3 3158758
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Rzwiązanie wcale nie jest takie głupie jak Ci sie wydaje, opórócz dużej ilości przewodów ma chyba same plusy.
    Zwrotnica aktywna jest dużo lepsza pod względem parametrów od pasywnej :)

Obawiam sie że nie ma prostego sposobu na Twój problem, trzeba byłoby radyklanie przerobic cała konstrukcje wzmacniacza, a to chyba mija sie z celem.

Pozdrawiam[/img]
  • REKLAMA
  • #4 3159347
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Musiał byś pominąć we wzmacniaczu aktywną zwrotnicę i zamontować do kolumny zwrotnicę pasywną. Jakie ma szansę powodzenia punkt 1 nie wiem... natomiast punkt 2, jest jak najbardziej do wykonania. Najprostszym rozwiązaniem by było... wygospodarowanie miejsca i postawienie wieży w segmencie - sterowanie masz z pilota, czyli nie musisz za często do niej biegać.
  • #5 3162465
    kolmar
    Poziom 11  
    Z tym postawieniem wiezy w segmencie to napewno nie wypali. Przerobka wzmacniacza - bez sensu. Czyli jednym slowem nie mam wyjscia. Trzeba dac ta ogromna wiazke przewodow i sprobowac je jakos upchnac do korytka kablowego.....
    Wielkie dzieki za info.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #6 3162482
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Zatem faktycznie nie masz innego wyboru. Jeszcze jedno - nie musisz dawać wszystkich przewodów o dużej średnicy - gruby przewód powinien być dla basowca, dla średniaka i wysokotonowca mogą być bardziej cienkie.
  • #7 3165333
    kolmar
    Poziom 11  
    Tak tez zrobilem. Dla glosnika niskotonowego zastosowalem przewod o grubosci 2x1,5 mm a dla pozostalych 2x1 mm.
    Poukladalem je w korytkach i jakos to wyglada :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia kolumny 3-drożnej do wieży TECHNICS SC-EH760, która posiada wyjście 5.1 i wymaga osobnego przewodu dla każdego głośnika (niskotonowego, średniotonowego i wysokotonowego), co skutkuje koniecznością prowadzenia 12-żyłowej wiązki przewodów. Rozważano zastosowanie zwrotnic pasywnych, aby ograniczyć liczbę przewodów do jednego na kolumnę, jednak ze względu na aktywną zwrotnicę we wzmacniaczu i konstrukcję urządzenia, takie rozwiązanie wymagałoby radykalnej przeróbki wzmacniacza, co jest niepraktyczne. Proponowano również ustawienie wieży bliżej kolumny, co jednak nie było możliwe w warunkach użytkownika. Ostatecznie zasugerowano użycie przewodów o różnej grubości – grubszy dla głośnika niskotonowego (2x1,5 mm²) i cieńszych dla średniotonowego i wysokotonowego (2x1 mm²) – oraz uporządkowanie ich w korytkach kablowych, co zostało zrealizowane z powodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA