logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować porty 8080 i inne u usługodawcy Dialog?

18 Lip 2003 20:27 3562 22
REKLAMA
  • #1 292327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 292357
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jeżeli nie działa kaza to byc może wycinają po stringu ('X-Kazaa') i nic z tym nie zrobisz. Jeżeli nie wycinają po stringu ale porty, to przestaw kaze na jakiś ogólnodostępny, tylko że jak np admin się wq... to ci wytnie też np. stronki. W sumie to go popieram - należy tępić to badziewie wszelkimi sposobami, ale to moje prywatne zdanie.
  • #3 292360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 292461
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a jak masz to ujete w umowie? moze ograniczac ci dialog dostep do internetu? doczytaj w regulaminie i umowie.
  • #5 292492
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Czy połączenia przez jakiekolwiek inne porty działają?
  • REKLAMA
  • #6 292619
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jesli laczysz sie przez proxy W3cache.dialog.net.pl, to zapwne korzystasz z uslugi dialnet JUNIOR. Jest to pakiet dostepu do sieci internet oferowany glownie dla dzieci i dlatego proxy filtruje pakiety, aby wykluczyc strony o tresci erotycznej i inne. Proponuje zakupic pakiet Dielnet co Dzien, gdyz na tym co masz nic nie zdzialasz...
  • #7 293002
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    To ja się przyłączę:
    Kaza nie działa (connecting... cały czas), porty nie działają z wyjątkiem 80 i 21 (co dalej nie wiem, ale FTP inne niż Port 21 też nie chce), a Kaza nie działa nawet po przestawieniu na 21, czy 80. Firewall: WatchGuard.
  • #8 293084
    elektryk
    Poziom 42  
    MCbx napisał:
    Kaza nie działa nawet po przestawieniu na 21, czy 80. Firewall: WatchGuard.
    Ten port który sie usawia w kazza to port pod który PRZYCHODZĄ połaczenia od innych urzytkowników a nie port NA którym działa kazza.
  • #9 298766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 298794
    MCbx
    Poziom 28  
    ->maliniak17
    Albo shareware'owy HTTP-Tunel. Też nawet dobry, chociaż czasami się wiesza.
  • #11 298797
    elektryk
    Poziom 42  
    MCbx napisał:
    Albo shareware'owy HTTP-Tunel.
    Tunel jak sama nazwa mówi musi mieć 2 końce, jeden jest u Ciebie a gdzie jest drugi?
  • #12 298995
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a drugi jest na serwerku firmy od programu, a jak go nie zarejestrujesz to transfer jest tami ze szkoda pisac.
  • #13 299816
    MCbx
    Poziom 28  
    ->pc486
    zarejestrujesz, albo wykorzystasz program TYLKO do celów edukacyjnych :-)
  • #16 300884
    MCbx
    Poziom 28  
    ->CrazyLucas
    Nie wiem, czy odbiera, czy co innego, ale łączy się przez 21. Też mam blokadę portów i FTP tylko przez 21 działa (jak są serwery na inne porty, to łączy się w nieskończoność).
  • REKLAMA
  • #17 326065
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    A co zrobic jak madra głowa co wycięła kazaa'e utrupiła przy okazji FTP'a?
    Chodzi o to ze w całej podsiatce nie ma ani ftp'a ani kazaa'y.
  • #18 326335
    elektryk
    Poziom 42  
    CKsrv napisał:
    Zadzwonić do wielkiej mądrej głowy żeby zrobiła z tym porządek.
    PS a możesz się połączyć ale nie ściągać plików? Jeśli tak to sprawdź tryb pasywny. A jeśli nie działa ani pasywny ani normalny to znaczy że admin jest dupa i nie wie jak zrobić FTP przez maskarade.
  • #19 326497
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Heheh Dzisiaj około godziny 6.00 wysłałem wielce wymownego maila (ale bez przecinków, epitetów i wulgaryzmów) do mądrej głowy admina i co?
    Jest juz 17.00 i jest FTP.
    Kurde mać jak z dziecmi - jak nie opieprzysz, nie zjedziesz to sami nic nie zrobia z "własnej inicjatywy".
    Heheh moze jeszcze klapsa dac? :)))))
  • #20 326507
    elektryk
    Poziom 42  
    Mówiąc Wielka Mądra Głowa miałem na myśli szefa Mądrej Głowy, ale ciesze się że to pomogło :D
  • #21 327174
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Sprubuj zainstalowac jaks najnowsza wersje Kaazy z tego co wiem ze laczy sie na losowych portach. Jezli niemasz w umowie ze admin blokuje wyszczegulnione porty to niech wypier**** jakim prawem moze blokowac porty. Sprubuj przeskanowac porty na serwerze i zobacz ktore sa otwarte. i napisz mu zey sobie jaj nie robil.
  • #22 2546643
    hajduk1234
    Poziom 11  
    Jeżeli nie działa kaza to byc może wycinają po stringu ('X-Kazaa') i nic z tym nie zrobisz. Jeżeli nie wycinają po stringu ale porty, to przestaw kaze na jakiś ogólnodostępny, tylko że jak np admin się wq... to ci wytnie też np. stronki. W sumie to go popieram - należy tępić to badziewie wszelkimi sposobami, ale to moje prywatne zdanie.
    CKsrv napisał:
    Zadzwonić do wielkiej mądrej głowy żeby zrobiła z tym porządek.
    PS a możesz się połączyć ale nie ściągać plików? Jeśli tak to sprawdź tryb pasywny. A jeśli nie działa ani pasywny ani normalny to znaczy że admin jest D... i nie wie jak zrobić FTP przez maskarade.
    Sprubuj zainstalowac jaks najnowsza wersje Kaazy z tego co wiem ze laczy sie na losowych portach. Jezli niemasz w umowie ze admin blokuje wyszczegulnione porty to niech wypier**** jakim prawem moze blokowac porty. Sprubuj przeskanowac porty na serwerze i zobacz ktore sa otwarte. i napisz mu zey sobie jaj nie robil.
    Czy kolega widzi że odpisuje na posty z przed trzech lat ? (TJT)
  • #23 2548214
    cyberkid
    Poziom 15  
    hajduk1234 napisał:
    Jeżeli nie działa kaza to byc może wycinają po stringu ('X-Kazaa') i nic z tym nie zrobisz.

Przecież pisali poprzednicy, że tunel załatwi sprawę.

Co do samej kazy to sprobuj sobie ściągnąć bardziej aktualną bazę supernodów - może tu jest pies pogrzebany. Zresztą napisz może czy inne klienty sieci p2p u Ciebie też działają.

Podsumowanie tematu

✨ Usługodawca Dialog blokuje porty takie jak 8080, co wymusza korzystanie z serwera proxy w3cache.dialog.net.pl na porcie 8081, szczególnie w pakiecie Dialnet JUNIOR, który filtruje ruch internetowy i ogranicza dostęp do niektórych usług, w tym P2P i Kazaa. Blokady portów i filtrowanie mogą być realizowane przez firewalle takie jak BlackICE czy WatchGuard. Próby zmiany portów w Kazaa na standardowe (21, 80) nie przynoszą efektu, ponieważ port ustawiany w Kazaa służy do przyjmowania połączeń, a nie do działania samego programu. Rozwiązaniem może być użycie tunelowania HTTP lub SOCKS (np. programy SOCKS2HTTP, HTTP-Tunel), jednak wymagają one serwera pośredniczącego i często mają ograniczenia transferu w wersjach shareware. W umowie z operatorem warto sprawdzić zapisy dotyczące blokowania portów. W przypadku problemów z FTP zaleca się sprawdzenie trybu pasywnego oraz kontakt z administratorem sieci, który może odblokować porty po interwencji użytkownika. Aktualizacja klienta Kazaa do najnowszej wersji, która korzysta z losowych portów, może częściowo pomóc. Generalnie, blokady portów przez operatora są trudne do obejścia bez zmiany pakietu na mniej restrykcyjny lub zastosowania tunelowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA