logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mam zbudować obudowę do głośnika o średnicy 20 cm ?

lukaszzz17 31 Paź 2006 22:20 1808 15
REKLAMA
  • #1 3174267
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    mam mały problemi jaka mam zbudowac obudowe do głośnika o srednicy 20 cm ? mozna go zobaczyc na tej stronce..

http://allegro.pl/item137868033__potega_basu_audion_20cm.html

:D:D:D

mam nadzieje ze szybko ktos mi pomoze z gory dzieki pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!
    Raportowany...

• REKLAMA
  • #2 3174352
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Brak parametrow do wyliczenia obudowy. Czyli strzelamy na oko = 30L zamknieta, mozesz poprobowac z tunelem Bass-Reflex i dobrac dlugosc na ucho ale efekty moga byc mierne.

W dziale DIY Akustyka byl chyba sub na takim glosniku, poszukaj.

Acha, kupiles juz ten glosnik czy masz zamiar go kupic? I jaki masz do niego wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #3 3174359
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    witam
    a do czego on ma byc??Ja bym proponowal dolozyc te pare zlotych i kupic cos z tesli lub stx bo sa duzo lepsze a tego bym wsadzil w 60l.
    pozdrawiam
  • #5 3174477
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Szkoda, że nie zapytałeś na elektrodzie o warty zakupienia głośnik w cenie tego Audiona. Jeśli możesz go jeszcze zwrócić, to radzę tak zrobić... Za mniejsze pieniądze mógłbyś mieć np. STX GDN 27/150, który ma podane realne parametry i gra przyzwoicie jak na tą cenę.

Jeśli zamierzasz zostać przy tym głośniku i zależy Ci na stosunkowo małej obudowie, to daj go tak, jak sugeruje kolega Armosus w obudowę do ok. 30l - zamkniętą, mocno wytłumioną (gąbką, watolną). Wstawiania tunelu BR raczej bym nie próbował.
  • REKLAMA
  • #6 3174517
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    a to co ten glosnik nie jest zbytnio dobry?? czy cena?? no a jak wzmacniacz bedzie sie nadawał?? ale ten glosnik zapowiada sie dobrze bo u znajomego on gra wysmienicie :)
  • #7 3174586
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    To bude zrob taka jak ma znajomy - proste.

duzydiablo :arrow: 60L? do glosniczka 20cm? 60L zamknieta by bylo do glosnika 30cm.

A wzmacniacz nie ma wiecej niz 2x25wat wiec zbytnio nie poszalejesz...
  • REKLAMA
  • #8 3174609
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    a jaki polecasz wzmachol w miare nie drogi a dosc konkrętny ?? :)) nio obudowa 60l bedzie za duza.. on ma 30 i wystarcza :) a jeszcze jedno pytanko czy ma to jakas roznice z jakiego drewna bedzie obudowa?? co polecacie??
  • #9 3175005
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    sorka bylem wczoraj bardzo zemczony i nie doczytalem do konca i myslalem ze ona ma 30cm sorki.Obudowe z tego co wiem to najlepiej sie robi z plyty wiorowej bo jest dobra jak na swoja cene.Jezeli masz blisko gdzies obi to podejc tam oni ci wytna na wymiar wszystko i bedziesz tylko musial to skrecic.Potem mozesz to okleic okleina lub fornirem ja bym proponowal fornir bo ladniej wyglada a jest drozsz tylko o kilka tam zlotych.
    pozdrawiam
  • #10 3175257
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    Nioo spoko spoko nic sie nie stało :) no ja mysle ze do tego glosnika bedzie najlepiej jak obudowa bedzie 25L ?? tylko teraz jakie to wymiary musz byc?? czy 30x30x40 beda dobre?? a propo jeszcze tej plyty wiurowej to jaka byla by cena na taka obudowe jak moja??
  • #11 3175620
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    no ja w gdynia kupuje plyte wiorowa 18mm z przycieciem na wymiar za 16.95 ale czytalem kiedys na forum ze w krakowie plyty wiorowe kosztuja 29 zlotych wiec musial byc sie popytac i najlepiej jak bys zrobic jakies usztywnienie lub urzebrowanie w sroku.Jak bedziesz jzu mial zrobione to podaj fotki
    pozdrawiam
  • #12 3176884
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    hymmm czy musze wzmacniasz obudowe?? i czy potrzebne jest cos jeszcze do obudowy i tego glosnika ..?? nie wiem jakies kondesatorki czy cos.. ?? i czy musi byc jakis kabel specjalny??pozdrawiamm .. a propo juz plan jest na obudowe tylko teraz to wszystko zbudowac ale dopiero biore sie za to w piatek jak wroce ze szkoly.. materiał tez juz jest czyli plyta wiorowa.. no i jakim kablem podlaczyc wzmachol do kąpa?? pozdroo :))
  • #13 3177682
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    niemusisz wzmacniac ale moim zdaniem lepiej by bylo ale nie jest to konieczne to tego przydal by sie jakis filter ale to chyba tez niemusi byc ale niejestem pewien niech sie ktos wypowie co sie bardziej zna kabel niemusi byc tam jakis za 200-300 zlotych bo to niema sensu kup zwykly na allegro np. ten http://allegro.pl/item136405392_2x1_5mm_miedz_beztlenowa_ofc_1m_99_9_oxy_free_.html do podlaczenie glosnika z terminalem a sygnalowy np. taki http://allegro.pl/item138771388_kabel_maly_jack_2xrca_5m_podl_pc_do_wiezy_.html lub http://allegro.pl/item137816105_komp_wieza_jack_2xrca_7_5m_firma_wejdz_warto_.html no i to chyba wszystko
    pozdrawiam
  • #14 3209866
    lukaszzz17
    Poziom 10  
    witam juz sprzet zrobiony mam nadzieje ze uda mis ie dodac fotki tylko narazie nie mam apartu :(( nio i efekt nie jest az taki zły ani wysmienity ale gra juz dosc pozytywnie bass jest dosc ciekawy :))
  • #15 3210772
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    jak zrobisz fotki to zapodaj tu fotki lub podaj link dam gdzie mozemy je zobaczyc
    pozdrawiam
  • #16 3211158
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Filtr aktywny, obudowa, wzmacniacz (im mocniejszy tym lepszy - starczy około połowa tego co napisali na obudowie i tak 50% szans że się przy tym spali), estetyka więcej nic nie trzeba. O mierzeniu parametrów domowym sposobem i doboru ew. BR do glośnika NoName sa juz osobne tematy.

Gotowe konstrukcje wystawiamy gdzie indziej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy obudowy do głośnika o średnicy 20 cm, model Audion 20 cm. Brak szczegółowych parametrów technicznych głośnika utrudnia precyzyjne wyliczenie objętości obudowy, dlatego zalecane jest wykonanie obudowy zamkniętej o pojemności około 25-30 litrów, mocno wytłumionej materiałem tłumiącym (gąbka, watolina). Tunel bass-reflex jest możliwy, lecz jego strojenie na ucho może dawać słabe efekty. Obudowa powinna być wykonana z płyty wiórowej o grubości 18 mm, z ewentualnym usztywnieniem wewnętrznym. Cena płyty wiórowej z przycięciem na wymiar waha się około 17-30 zł w zależności od regionu. Do podłączenia głośnika zaleca się zwykły kabel miedziany beztlenowy 2x1,5 mm², a do wzmacniacza kabel sygnałowy jack-2xRCA. Filtr (kondensator) nie jest konieczny, ale może poprawić jakość dźwięku. Wzmacniacz o mocy około 2x25 W jest wystarczający, lecz można rozważyć mocniejszy model dla lepszych efektów. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych głośników, takich jak STX GDN 27/150 lub produkty Tesla, które mają lepsze parametry i mogą wymagać większej obudowy (np. 60 l dla 30 cm). Ostatecznie autor zbudował obudowę i uzyskał zadowalający efekt basu, choć nie wybitny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA