logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do zmiany prędkości obrotów silnika z jednym uzwojeniem?

bpjl 07 Lis 2006 18:25 2193 9
REKLAMA
  • #1 3198654
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    witam. chciałem zbudować przełącznik obrotów silnika elektrycznego. do tej pory jego obroty przełączało się włączając dopływ prądu na jedno z trzech uzwojeń. niestty sprawne pozostało już tylko jedno i własnie chciałbym dorobić jakiś układ przy pomocy którego byłaby możliwa zmiana prędkości obrotów tego silnika. niestety nie wiem kompletnie jak sie za to zabrać.

tak mniej wiecej przezentował się układ do tej pory, na czerwono przekreślone są martwe uzwojenia.

Jak zbudować układ do zmiany prędkości obrotów silnika z jednym uzwojeniem?

na "3 biegu" silnik może dostawać pełne napięcie aby uzyskać pełne obroty.. ale jak zrobić aby na 2 wcześniejszych "biegach" były stosunkowo mniejsze?

przepraszam za rysunek ale MS Paint to nie jest moja naljepsza strona :]
  • REKLAMA
  • #2 3198676
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

A czy nie lepiej zrobić regulator w oparciu np. U2008 gdzie bedziesz mieć płynną regulację ?

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3198679
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Jaki to silnik? Komutatorowy, czy indukcyjny? Jaka moc tego silnika? Gdzie jest zamontowany?
  • REKLAMA
  • #4 3198785
    bpjl
    Poziom 12  
    cyberdar,07 Lis 2006 18:29 napisał:

A czy nie lepiej zrobić regulator w oparciu np. U2008 gdzie bedziesz mieć płynną regulację ?

niestety odpada

Błażej,07 Lis 2006 18:29 napisał:

Jaki to silnik? Komutatorowy, czy indukcyjny?

a jak to rozpoznać bo jestm całkeim zielony :(

Jaka moc tego silnika?

nie mam pojęcia bo nigdzie nie ma jego symbolu a tabliczka znamionowa jest tak upaprana że ciężko się czegokolwiek doczytać

Gdzie jest zamontowany?

to jest wyciąg powietrza z okapu kuchennego
  • #5 3201759
    bpjl
    Poziom 12  
    doczytałęm się czegoś takiego "MAX 230W" i to tyle co wiadomo, silnik zasilany oczywiście napięciem sieciowym 220V
  • #6 3202018
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Jak w okapie kuchennym, to jest to silnik indukcyjny. Akurat w tego typu silnikach obroty dość ciężko się reguluje.
    Najprościej byłoby regulować obroty zmianą wartości napięcia zasilającego. Ale to daje tylko zakres około 10% w dół od prędkości znamionowej. Można jeszcze zwiększyć rezystancje w obwodzie silnika, ale na oporze wystąpią duże straty mocy.
    Optymalnym rozwiązaniem jest tu falownik, ale to drogie rozwiązanie.
    Sprawdź czy to padły uzwojenia, czy tylko sam przełącznik.
    Te uzwojenia były bezpośrednio na silniku, czy jakoś dodane obok silnika?
  • #7 3202297
    bpjl
    Poziom 12  
    sprawdzałęm omomierzem przełączniki i wszytskie działają bez zarzutów. od nich kable idą bezpośrednio do silnika więc po tym wnioskuję że jest to rozwiązanie na zasadzie uzwojeń.

przemierzyłem także uzwojenia ia na 2 z 3 wskazówa nawet nie drgnęła.. nie wydawało mi się żeby uzwojenia mogły mieć aż taki opór aby nic się nie uszyło dlatego sądze że są one przepalone.
  • REKLAMA
  • #9 3202834
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Silnik od okapu kuchennego jest na tyle tani,że stosowanie falowników,
    przezwajanie nie wchodzi w rachubę.Gra nie warta "świeczki".
  • #10 3205513
    bpjl
    Poziom 12  
    dzieki wszystkim za odpowiedzi w temacie. sprawa została rozwiązana gdyż okazało się ze znajomy osiada identyczny silnik z identycznego wyciągu i jako że już go nie używa (nie pasuje mu do nowego wystroju kuchni czy coś tam takiego) pozwolił mi wziąć całość i wykorzystać co mi się przyda..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu do zmiany prędkości obrotowej silnika elektrycznego z jednym sprawnym uzwojeniem, po uszkodzeniu pozostałych dwóch. Silnik pochodzi z okapu kuchennego, jest zasilany napięciem sieciowym 230 V i ma moc około 230 W. Ze względu na charakterystykę silnika indukcyjnego, regulacja prędkości obrotowej jest utrudniona. Proponowano zastosowanie regulatora opartego na układzie U2008 do płynnej regulacji napięcia, jednak zakres regulacji napięcia w silnikach indukcyjnych jest ograniczony do około 10% zmniejszenia prędkości. Inne metody, takie jak zwiększenie rezystancji w obwodzie, powodują straty mocy. Optymalnym, lecz kosztownym rozwiązaniem jest zastosowanie falownika. Sprawdzono przełączniki i okazało się, że działają poprawnie, natomiast dwa uzwojenia są przepalone. Ostatecznie problem rozwiązano przez wymianę silnika na identyczny, pochodzący z innego okapu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA