logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znowu stx ale inn jak wszystkich !

jedwabistykarol 07 Lis 2006 21:56 3719 17
REKLAMA
  • witam niedawno zrobiłem sobie suba na bardzo popularnym głośniku na tym forum a mianowicie stn 300 4 AP ale mam inne obicie .Wszelkie pytania , sugestie i oceny prosze piaś śmiało :D
    Załączniki:
    • Znowu stx ale inn jak wszystkich ! Obraz 005.jpg (164.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Znowu stx ale inn jak wszystkich ! Obraz 004.jpg (158.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    jedwabistykarol napisał 46 postów. Mieszka w mieście krk. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3199759
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    no widzę, że jestem pierwszy ;)
    no nawet fajna konstrukcja zwłaszcza to obicie tez myślalem żeby tak zrobić.
    Niedługo tez obije tak swojego suba.
    Powiedz co siedzi tam w środku jaka zwrotnica?
    No i najważniejsze litraż i moc czym ti naoędzasz??
    Jakie wrazenia odsłuchowe??
  • #3 3199953
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam!

Jak dla mnie to całkowicie nie pasuje to obicie do tego głośnika....

Zresztą dużo na fotkach nie widac... ;)

Ale dam te 4/6 ;)

Pozdrawiam
    Misian@
  • REKLAMA
  • #4 3200363
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Właśnie gdzie Wy te suby wsadzacie? do samochodu? o0, pozd
  • #5 3200432
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    Ja pod takim kocykiem śpie :)) Ciepły jest ;p. Fajna konstrukcja
  • REKLAMA
  • #6 3201225
    Stanley121
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ogólnie konstrukcja udana i dobrze zrobiona...
    Ale podaj wiecej szczegółów: czym to bedziesz napedzać, jaki litraż,
    Jakie strojenie i wrażenia odsłuchowe:D
  • #7 3202728
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    :D litraż?? hmm niepamietam
    narazie to będę napędzał mostkiem tda 7294 bo miemam kasy ale jak uzbieram to zrobie hexfeta 400w wtedy dopiero dędzie śmigał:D
  • #8 3203607
    Misian@
    Poziom 27  
    Heh coś ten mostek Ci chyba szybko padnie pod tym głośnikiem, jak wogóle bedzie pracować.. prędej załączą ci sie zabezpieczenia nadpradowe i termiczne nim go rozkręcisz do 1/3 mocy... ten głośnik ma 3,2Ω a Ty jeszcze chcesz mostek podłączyć...lepiej by to grało na samym tda niz na mostku...
  • #9 3204392
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    jeszcze niewiem co zrobie najazie jest nieuzywany moze zrobiepoprostu tda i będzie git ale narazie się martwie o filtr dolnoprzepustowy od altrona bo niechce odpalić tzn działa ale coś trzeszczy
  • REKLAMA
  • #10 3204589
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    To, czy mostek TDA 7294 przeżyje 3ohm zależy głównie od zasilania, wielkości radiatora i rozsądnego kręcenia gałką - ja mam trafo 20V i spory radiator ok. 20x10x3 - przez ponad rok czasu nie stało się nic złego podczas napędzaniu AP (oczywiście nigdy nie grał długo na maksymalnym wysterowaniu). Fakt, mostek TDA w takiej konfiguracji nie jest najlepszym pomysłem, ale lepsze to niż nic...
  • #11 3204620
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    jedwabistykarol napisał:
    witam niedawno zrobiłem sobie

jedwabistykarol napisał:
    :D litraż?? hmm niepamietam

coś krótka pamięć.
    Kolejna konstrukcja, polegająca na zrobieniu stolarki i wepchaniu głośnika i b-r + różne wariacje kocyka. :D
    Zmierz obudowę(podaj czy wymiar wew. czy zew. ijaka grubość płyty) i rozmiar b-r i podaj.
  • #12 3205648
    barszcz17
    Poziom 14  
    z takim obiciem pasuje do przedszkola:)
  • #13 3205853
    przemo-lukas
    Ocena: 144
    Słaby ten materiał do obicia, albo nie przyłożyłeś się w tej robocie.
    a - miejsca, w których widać niedociągnięcia
    b - cały dół jakiś nietęgi
    Załączniki:
    • Znowu stx ale inn jak wszystkich ! obraz_004_1714.jpg (46.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3205987
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Patrząc na to coś odnosze takie same wrażenie jakie mam widząc faceta w garniturze pod krawatem i sportowym obuwiu.
    Przyjrzyj się "dizajnowi":D tego AP coś z pogranicza chrom i aluminium a Ty go w kocyk!? Nawet stx na to nie zasługuje.

hehe...Stanley121...hehehe... prosze Cie... hehehe... - Ogólnie ciężko zgadnąć czy:
    Cytat:
    Ogólnie konstrukcja udana i dobrze zrobiona...

jak się nie wie przynajmniej:
    Cytat:
    Ale podaj wiecej szczegółów: czym to bedziesz napedzać, jaki litraż, Jakie strojenie

Ogólnie to zajrzałem na to forum i na dzień dobry "serduszka walentynki", no dobra - pomyślałem - jak dziewczyna lubi to w końcu wolny kraj, powędrowałem szybko gdzie indziej, niestety... odwiedziny pewnego bagażnika w VW Polo pozostawiły trwały ślad - teraz wykańczanie płyt kartonowo gipsowych zawsze będzie mi się kojarzyć z subami. I gdy wydawało się że nie może być już gorzej... ufff... może chociaz w telewizji nie trafie dzisiaj na ministra edukacji.
  • #15 3207004
    jedwabistykarol
    Poziom 11  
    dół niewygląda ciekawie bo jest jeszcze nie przyklejony i zrobiłem fotki zeby pokazać go tak mniejwięcej oczywiście naciągnę i przykleje , a co wy chcecie od tego kocyka mi się podoba a pozatym taki miałem pod ręką i nawet nieżle wyszło .Subek narazie będzie w domu a jak wkońcu zrobie prawko to zmienie obicie na czarne i wsadzę do samochodu
  • #16 3207324
    McRancor
    Ocena: 123
    Popraw chociaż błąd w temacie, na tym forum panują również zasady interpunkcji.
  • #17 3208134
    Paweł007
    Poziom 22  
    Witam.

A mi już te suby bokiem wychodzą jeden daje kocyk taki jak tu drógi okleja fornirem ale zamiast kleju to są gwoździe moze zaprzestać już pokazywania subów na elektrodzie bo to jest bezsenst wszystkie te konstrukcje sa podobne do siebie bo maja takie same założenie i co tu oglądać inny kolor kocyka no.....
  • #18 3209352
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    N I E MA OPISU. Napisz jak zbudowales co i jak a nie dajesz foty i co sobie myślisz??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy subwoofera zbudowanego na popularnym głośniku STN 300 4 AP z nietypowym obiciem. Użytkownicy komentują estetykę obicia, wskazując na niepasujący materiał i niedociągnięcia wykończenia, zwłaszcza w dolnej części obudowy. Pojawiły się pytania o parametry techniczne, takie jak litraż obudowy, rodzaj zwrotnicy, strojenie oraz moc wzmacniacza. Autor planuje napędzać subwoofer mostkiem na układzie TDA7294, jednak inni zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia wzmacniacza przy impedancji 3,2 Ω i sugerują użycie pojedynczego TDA zamiast mostka. Wspomniano też o problemach z filtrem dolnoprzepustowym marki Altron, który działa, ale generuje trzaski. Subwoofer na razie jest używany w domu, a w przyszłości planowane jest przeniesienie do samochodu po zmianie obicia na czarne. W dyskusji pojawiły się także krytyczne uwagi dotyczące powtarzalności konstrukcji subwooferów na forum oraz prośby o dokładniejsze opisy techniczne i wymiary obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA