logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiptuning TDI- jak wycisnąć z 110'tki 160 KM za 300 zł

xmarek 08 Lis 2006 11:02 269785 216
REKLAMA
  • #61 4946438
    Pantadeo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Panowie pozwólcie aby każdy mordował własny samochód w swój ulubiony sposób. Czy aż tak bardzo boli was że kasa za tuning nie trafiła do waszej kieszeni ?. Niestety w tej sytuacji trzeba będzie spuścić z tonu i obniżyć ceny albo wrócić do montażu alarmów. pzdr
  • REKLAMA
  • #62 4950931
    rakoczy42
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Wszystko fajnie ale bardzo mnie ciekawi jak samochodem ktory ma przejechane 300 tysiecy da sie dalej jezdzi po podkreceniu mu mocy, teoretycznie w trakim samochodzie chcac poddac go tunigowi trzeba wykonac szereg prac:

- sprawdzic zawieszenie
    - hamulce
    - skrzynie
    - i co najwazniejsze silnik - z doswiadczen wiem ze silnik po takim przebiegu nadaje sie przed tuningiem do kompletnego remontu

Ale kazdy ma swoje racje.
  • #63 4987979
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    rakoczy42 napisał:
    Wszystko fajnie ale bardzo mnie ciekawi jak samochodem ktory ma przejechane 300 tysiecy da sie dalej jezdzi po podkreceniu mu mocy, teoretycznie w trakim samochodzie chcac poddac go tunigowi trzeba wykonac szereg prac:

- sprawdzic zawieszenie
    - hamulce
    - skrzynie
    - i co najwazniejsze silnik - z doswiadczen wiem ze silnik po takim przebiegu nadaje sie przed tuningiem do kompletnego remontu

Ale kazdy ma swoje racje.

po pierwsze zawsze należy sprawdzić stan przed za chipowanem !
    po drugie przebieg nie ma tak wielkiego znaczenia jak stan silnika
    po trzecie osobiście widziałem silnik nie mający 100 tyś kilometrów a się wysr.. (serwisowany w ASO i bez kręcenia)
    nie urażając Twojej wiedzy, ja na silkiku 1.6 TD zrobiłem do remontu 450 tyś a ogólnie 650 tyś i być może jeszcze bym nim jeździł gdyby nie to że pewien szaleniec wjechał mi w kufer i zrobił hamburgera z mojego autka
  • #64 4988016
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    and1111 napisał:
    \300000 km przebiegu.W takim samochodzie teoretycznie nie ma juz silnika.

Pomykasz na co dzień Trabantem i robisz kapitalke co 30 tyś? W trabi to szybko idzie...
    Dzisiejsze motorki nawet koreańskie dobrze i regularnie smarowane do 300k sie solidnie docierają...
  • #65 5030423
    kamior
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    jeśli moge się wtrącić to silniki typu 1,9 tdi ASZ 131 km można kręcić do 163 km, vw i audi bardziej skupiło się na spalaniu taką 130 depta się do 3,5 tys obr. i spalanie żeby nie cyganić 7,5 l , bo wyżej sie nie opłaca komputer większej dawki nie puści, po samych wykresach chiptuningowych widać że do 3,5 tys. dużo się silnika nie podkręci dopiero powyżej wykresy rosną i spalanie, a seryjenie po 3,5 wykres jest równy. przykładem jest seat ibiza cupra seryjne montowane w fabryce mają 160 jest tylko lepsza turbina i większy intercooler a silnik jest ten sam tylko seat na to wpadł żeby sobie podkręcić ten silnik który i tak wytrzyma tą moc, tylko spalanie jest większe. więc jeżeli ktoś chce podkręcić moc tdi to tylko musi więcej kasy wydać na paliwo, żywotnoś w takim silnik nie wiele sie skróci tylko trzeba dbać o niego ( wymiana olei, wszystkich filtrów mniej więcej co 15 tys. i sprawdzać normy olejów zalecane przez producenta nie jakieś siki wlewać) tak jak już wszyscy więdzą nie gazować od razu na zimno dopiero jak sie silnik zagrzeje, i uważać przy gaszeniu żeby turbo wyrównało obroty bo jak wyłączacie silnik to pompa olejowa przestaje chodzić i nie ma smarowania na turbo a turbina ma nawet do 9 tys obr. to wtedy pare takich odcięć i zatarcie 100 % a panewki korbowody to dopiero trzeba inwestować jeżeli naprawde chce sie zwiększac moc do 230 . to tyle ode mnie pozdro :)
  • #66 5031581
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    kamior napisał:
    nie ma smarowania na turbo a turbina ma nawet do 9 tys obr. to wtedy pare takich odcięć i zatarcie 100 %

Poprawię po koledze kilka błędów, obroty na turbinie sięgają nawet 140000obr/min (zasilane powietrzem) wtedy łopatki rozgrzewają się praktycznie do czerwoności, natomiast poprzez pasek (z tego co pamiętam ok 12000-18000obr/min. Co do chiptuningu również nie masz racji bo dobrze zrobiony chip powinien nawet ograniczyć spalanie, a różnica pomiędzy samochodami, które porównałeś to nie tylko turbo i IC ale dodatkowo podmieniono kilka innych rzeczy.
  • #67 5038018
    eswaq
    Poziom 11  
    witam

Jaka jest różnica między silnikami Vw tdi 90 . 110 i 130 stosowanych w passatach b5 . Silnik jest ten sam, a tylko chip jest inny (sterowanie slinika)? proszę o odp./
  • #68 5038107
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    eswaq napisał:
    witam

Jaka jest różnica między silnikami Vw tdi 90 . 110 i 130 stosowanych w passatach b5 . Silnik jest ten sam, a tylko chip jest inny (sterowanie slinika)? proszę o odp./

To zupelnie rozne silniki, wspolne mają chyba tylko to ze sa 8 zaworowe, roznica miedzy 90 a 110 nie jest duza, ale miedzy 110 a 130 kolosalna :) pierwszy ma tradycyjny system wtrysku, drugi pompowtryskiwacze.
    Zaletą 110 jest to ze ma w miare wystarczajca moc i pojedzie na wszystkim ;) a 130 sie dobrze podkreca, ale wrazliwa jest na jakosc paliwa, 90 jest za slaba, choc takze na wszystkim pojedzie ;).
  • #69 5039424
    Oloo66
    Poziom 13  
    Ocena: 116
    130 nie jest bardziej wrazliwa na paliwo niż inne silniki. Fakt że nie próbowałem jeździć na oleju z biedronki czy smalcu, ale ....Pompowtryski pracują pod cisnieniem chyba 20bar (teraz nie pamiętam) i przepchną wszystko :-) Należy jednak uważać na np. wodę itp. czyli wszystkie ciecze o gęstości większej od 860kg/m3 (olej napędowy). Większa gestość powoduje wzrost ciśnienia i możliwe uszkodzenie pompek. Myślę że mogę polecić wlanie 1l denaturatu do dwu pełnych zbiorników. Ja tak zrobiłem i chyba ten dodatek przeczyścił pompki i cały układ. Tak dużej poprawy nie dał żaden dodatek do paliwa. Dodam, że było to 30000km temu i nadal jest ok. Cały czas używam dodatków, ale nie mogę nic polecić konkretnego.
    Dobrym wyznacznikiem poprawnego ustawienia jest wskaźnik zużycia na biegu jałowym - 0,7l/h. Myślę, że wiąże się to z czystością i odpowiednim smarowaniem pompek - poprawnie wtryskują dawki pilotujace. Efektem jest rozwijanie pełnej mocy i łagodna praca silnika.
  • REKLAMA
  • #70 5100063
    tyskacz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Prez8s jak ogólnie wiadomo ford-y to złomy. (nie zależnie czy diesel czy benzyna) Złom to złom. Teraz ich wartość wzrosła bo troszkę cena za kilogram jest większa.

Czytam i czytam ten wątek i się śmieję. Ponieważ sam mam chipowanego 1,9 TDI 1Z przy 230 000 km. Zrobiłem na nim od chipa już 50 000 i dalej ciągnie jak oszalały. BMW 318 CI nie dają rady po mimo 140KM!!!

Ale nie to chciałem powiedzieć. Spójrzcie na to ile tak naprawdę można jeździć autem?! Kiedyś trzeba zmieć "bolida". Chodź sam mam paska z 1990 roku 1,8 PF 107KM z oryginalnym przebiegiem 830 000KM !!!(to nie żart). Ale jest to jeden z wielu samochodów przed domem (sentyment).

Pozdrawiam wszystkich liczących każdy przejechany kilometr (jadących do supersamu na wiosce i bojących się wypalonych tłoków) i czekających na kapitalny remont silnika. Wiem, że to są koszty, ale jak chce się jeździć to trzeba się z tym liczyć i płacić w przeciwnym razie PKS lub PKP WITA (w weekendy podobno są zniżki)

:D

P.S

Ostatnio zauważyłem, że fora robią się bardziej do pyskówek niż do wymieniania konkretnych informacji i faktów. Chcąc znaleźć coś przydatnego w 99% natrafia się na bez użyteczne wypowiedzi i kłótnie. Jest to bardzo żałosne, ponieważ u naszych zachodnich i wschodnich sąsiadów, aż roi się od konkretych informacji i serwisówek.

Pozdrawiam

Rafał
  • #71 5100161
    prez8s
    Poziom 33  
    tyskacz napisał:
    ...Zrobiłem na nim od chipa już 50 000 i dalej ciągnie jak oszalały. ...
    Rafał

To teraz wyciagnij bagnet na zapalonym cieplym silniku.
  • #72 5100716
    tyskacz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    prez8s napisał:

I co niby mam zobaczyć? Stan oleju?
  • #73 5101050
    hoosar
    Poziom 11  
    Hmm, ja z ciekawosci przetestowalbym jak to dziala w mojej ibizce. Tylko zastanawiam sie, gdzie moge kupic wtyczki do pompy? Szukalem w internecie, ale nie bardzo moge znalezc :/.
  • #74 5101243
    prez8s
    Poziom 33  
    tyskacz napisał:
    prez8s napisał:

I co niby mam zobaczyć? Stan oleju?

Czy nie zapiernicza ci dym z bagnetu.
  • REKLAMA
  • #75 5112767
    pivvo
    Poziom 23  
    prez8s napisał:

Czy nie zapiernicza ci dym z bagnetu.

a po co tak komplikować sobie życie :?: przecież jest też korek wlewu oleju, a tak na marginesie do czego ma służyć ta operacji :?: i co maja przedmuchy do chiptuningu :?: czyż by to kolejna klątwa która spadnie na domowych chiptunerów :?:
  • #76 5113406
    prez8s
    Poziom 33  
    Wcale nie zadna klątwa, moja ztuningowana astra diesel, po niecałym roku eksploatacji z podkreconym silinikem, wali juz spalinami z bagnetu i pluje olejem :(, jak to ostatnio zobaczylem to sie nie lada zdiwiłem:( poprostu pierscienie nie wytrzymały, co dziwne spalin pod korkiem nie widac. Wczesniej tego nie było. Zwiększenie cisnienia i wieksza dawka musi sie skonczyc źle w kazdym silniku, prędzej czy puźniej, nie ma nic za darmo. W dodatku znajomego zachipowana beemeka niedawno wys..ała olej przez dziure w tłoku i silnik do remontu. Zobaczcie na moje posty z przed roku, jak to sie cieszyłem ze swojej podkreconej asterki, a teraz? ... szukam nowego auta, bo remont silnika sie zbliża :(
    Aha, kiedys na TVN turbo oglądałem jak to jednemu klientowi firma tuningowa podkrecila passata tdi i po miesiacu poszły tłoki, myslalem ze to jakas bujda, ale po tej beemce znajomego to nie wiem juz co o tym wszystkim myslec.
  • #77 5114180
    pivvo
    Poziom 23  
    jeśli osobiście doświadczyłeś na własnym autku nie mam prawa tego kwestionować po za tym nie wszystkie silniki da się kręcić, ale chciałbym podkreślić że zabieram głos w obronie hobbystów jakim ja jestem, sam sobie przygotowałem chipa, lecz właśnie największy problem jest ze zdobyciem informacji, kupując chipa na Allegro miałem pewność tylko które mapy muszę zmienić, a o ile zwiększyć dawki np. paliwa powietrza itp, sam decydowałem, faktem było że chip z allegro miał ciśnienie doładowania 2,4 atm (bezwzględnego), a moja turbina co prawda dawała nawet 2,5, lecz nie wydala z lbm (czyli masy powietrza) i przy 4 tyś obrotów wychodziła poza 60% sprawności czyli tylko grzała powietrze, co skutkowało jeszcze mniejszą ilości wtłaczanego tlenu, a co w konsekwencji na dłuższą metę zniszczeniem turbiny, i tu jest moja konkluzja napisałem do klienta o modyfikację powietrza do 2.25 bo tyle maksymalnie może dmuchnąć (wychodzi to z wyliczeń) a temu tunerowi wzór na wyliczanie lbm, i gdyby na forach było więcej informacji to na pewno nie było by tyle złej roboty, a moje apele dotyczą właśnie dzielenia się wiedzą a dzięki temu podnoszenia jakości co przekłada się na więcej klientów i na lepsze zarobki :D
  • #78 5117677
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    a tyle zlej roboty jest przez to ze biora sie za to ludzie ktorzy nie powinni i nie maja o tym pojecia. Udostepnianie danych jeszcze to by pogorszylo bo by zaczeli wkladac paluchy tam gdzie sie nie powinno.

Za zajmowanie sie tym hobbystycznie akurat jestem, ale jak ktos zabiera sie za to uczciwie, a nie czeka na gotowca. Jak ktos sie chce bawic to niech nauczy sie assemblera procesora na ktorym jest oparte ECU i przeanalizuje caly program w jakims disassemblerze. Bedzie wiedzial co i jak sie zmienia w chipie.

Inna sprawa to wiele informacji odnosnie roznych samochodow jest dostepna na zagranicznych boardach, niestety wielu tez nawet podstaw angielskiego nie chce sie uczyc. Wiec co tu poradzic na brak wiedzy.

Osobiscie sam siedzialem nad sterownikami Nissana zaczynajac od podstaw, czyli dowiedzenie sie jaki jest procesor, rozrysowanie schematu ECU, analiza calego oprogramowania. Oczywiscie chetnych do pomocy bylo wielu...

Zajelo mi to okolo dwuch lat, teraz moge sobie samemu zmienic soft lub napisac nowy taki jak mi sie podoba i z jakiej racji mam sie dzielic ???

Po to aby ktos zarabial na tym na allegro ??? Udostepnilem czesc napisanych narzedzi i troche informacji jak co mniejwiecej dziala... wiec i tak duzo.

Wiec naprawde trudno sie dziwic ze nikt kto dlubie samemu i poswieca na to sterte czasu i pieniedzy, nie chce sie dzielic (zwlaszcza ze posluzy to glownie cwaniaczkom z Allegro).

A tym ktorym brakuje tanich rozwiazan i marudza ze nie ma informacji proponuje wziasc sie za robote - jak maja chec to moga udostepnic swoje osiagniecia :)

Inna sprawa ze ktos kto nie do konca sie zna i bedzie chcial sobie zrobic tuning z tak opublikowanych danych (bo tanio), moze sobie narobic wiecej szkody...
  • #79 5117954
    pivvo
    Poziom 23  
    wolny kraj chcesz to się dzielisz nie to nie, ja aby rozczytać sterownik nie byłem zmuszony z chodzić do poziomu asemblera, sterowniki od VW ze względu na popularność są rozpisane na wyższym poziomie czyli winols itp, praca do wykonania to tylko, która mapa czym steruje, bierzesz vagcoma logujesz parę sekcji przed za chipowaniem, potem po znowu logujesz porównujesz, poprawiasz albo nie i to cała robota, jak jesteś dobry to 1,5 h = 1500 zł ale w ostateczność chcesz popracować to 1 dzień pracy, może trochę przejaskrawiam, co do ceny, (zaczyna działać konkurencja) ale czasochłonność jest dobra.
    A teraz meritum dlaczego robić tajemnicę z tego jaka mapa czym steruje :?: i tak tą mapę modyfikuje do konkretnego silnika, wolny kraj chcesz dosypać paliwa :D dajesz (może uda się wypalić tłoki) chcesz uwalić turbo ustawiasz na 3 atm, i tak dalej.
  • #80 5121221
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Akurat nie siedze w Turbo Dieslach, ale za to dobrze w benzynie. To za co odpowiada konkretna mapa to nie jest problem, problemem jest jak ja zmienic. I napreawde w przypadku dobrego strojenia nie jest to 1.5h (w przypadku benzyny). Praktycznie bez dysponowania hamownia obciazeniowa
    to kupa jazdy po roznym terenie i weryfikacja wynikow. Owszem w TDI jak i benzynie Turbo mozna podniesc np. doloadowanie czy dolac sobie paliwa... i cos sie tam zyska. Tylko takie strojenie nie jest optymalne dla silnika, nie wspomne juz o jego bezpieczenstwie. Do tego jak nie masz hamowni dochodza dwa pomiary za ktore trzeba gdzies zaplacic (przed modyfikacja i po). Przynajmniej to wynika z mojej praktyki odnosnie benzyny. Nie wyobrazam sobie oddania auta kumplowi (bo nie robie tego komercyjnie tylko znajomym), bez konkretnych pomiarow z hamowni, do tego EGT + AFR. Nawet posiadajac szerokopasmowy AFR tez masz koszty, bo sondy w warunkach takiej pracy (pomiary - wkladanie sondy w wydech) szybko padaja - a nie sa tanie.

Owszem tunerzy wiele wyjaskrawiaja, tak samo jest wiele duzych firm co odwalaja maniane. Jednak nie mozna tego tez tak upraszczac jak ty to robisz. Mozna to robic samemu, ale trzeba sobie zdawac tez sprawe ze to nie jest tak piekne jak sie nie ma sprzetu. Inna sprawa to jesli ktos robi chip i go sprzedaje za iles tam nie masz prawa go krytykowac - od to jego
    praca w wykonaniu map. Jesli sie zgadzasz kupujesz, jesli nie to nie kupujesz i robisz samemu. Jednak nie mozesz wymagac aby ktos to robil
    tanio bo takie masz widzimisie.

Widze ze jestes z Wroclawia, jak bede w Wrocku cos robil to chetnie cie zaprosze, zobaczysz na wlasne oczy jak sie stroi auto na 300-400KM albo i wiecej. To dosc czesto kila nie przespanych nocy aby wszystko byko ok :)
    I nie jest to tak hop-siup zmienie sobie wedlug wzoru kilka cyferek...
  • #81 5121756
    pivvo
    Poziom 23  
    Oczywiście zgadzam się z Tobą że strojenie i to benzyny jest pracochłonne, i na pewno bardziej kosztowne, wypowiadałem się w wątku TDI i tylko o wykorzystani zapasu mocy w tych silnikach, myślę że jak ktoś chce z takiego silnika (90 PS) wycisnąć 200 PS to koszty strojenia są nie wielkim procentem z kosztami na częściami które musi wymienić, aby taką moc osiągnąć.
    Mówię o czymś takim jak jeszcze nie było komputerów, to na pompie zwiększało się dawkę wykręcając śrubę dawki , :D teraz nie ma już śrubki i jakoś trza sobie radzić.
  • REKLAMA
  • #82 5165965
    guri-eta
    Poziom 11  
    bardzo ciekaw jestem tych przeróbek. mam alfe 156 1,9 jtd. Spróbuję zmontować takii chip. Narazie nie wiem o co pytać, jeśli macie jakieś sugestie - to proszę.
  • #83 5183940
    pivvo
    Poziom 23  
    Ja osobiście znaczą bym od allegro kupił wiedzę czyli jakie mapy są ruszane porównał z swoim oryginałem, a potem zładował, lub inna opcja to pogadał z Włochami przecież to ich autko http://www.ecu-tuning.it/forum/
  • #84 5184047
    dominik_85
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    .........i w tym cała Tunerska zabawa...............
  • #85 5404248
    XZOMBI
    Poziom 1  
    JAK JUZ PISZEMY O TUNINGU JA OSOBISCIE BYLEM W TEJ FIRMIE V...... SA NAPRAWDE DRODZY . ZA CHIP BOXA ZAWOLALI 1600ZL NIESTETY DOSTALEM PODOBNY ROBIACY TO SAMO CO ICH CHIP ZA 500 Z NIEMIECKIEJ FIRMY. ZMIERZYLEM AUTO NA HAMOWNI I DODAL ON MI 38KM WIECEJ..
    A TAK JAK MOZNA SPYTAC SIE TO WLASNIE ROBILEM REMAPPING MOJEGO SPRINTERA I MALY PROBLEM POWSTAL PODCZAS .

PODCZAS ZGRYWANIA MAP MOJ KOMP WYLACZYL SIE (BRAKLO PRADU W BATERI) I PROBLEM MAPA ZOSTALA ZGRANA I ROZPOCZELO SIE WGRYWANIE NOWEJ ALE PO PIERWSZYCH PARU PROCENTACH KOMP PADL I D..... PO ZDIAGNOZOWANIU NA MOIM ECU NIE MA ZADNEJ MAPY JEST CZYSTY LUB MA PARE PROCENT NOWEJ MAMY .
    PYTANIE JAKIM PROGRAMEM ALBO JAK MOGE WGRAC NOWA MAPE PONIEWARZ UZYWAM KWP2000+ I PODCZAS PROBY WGRANIA NOWEJ MAPY WYSKAKUJE BLAD NIE POZWALAJACY NIC DALEJ ZROBIC

CZEKAM NA POMOC

POZDRAWIAM:?::?::D
  • #86 5407653
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Rwanie...
  • #87 5407934
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Akurat wspomniana firma V-... ma nieefektywne boxy i programy(300KM znajomego mechanika vs 300KM V-... - wygrało auto znajomego). Żeby poprawnie zchipować silnik, trzeba udać się do bardziej obeznanej firmy niż wspomniana w tym temacie, np. C... czy M.... T.....(nazwy na pm) lub D..... Programy w tych firmach są pisane pod samochód, sprawdzane i poprawiane tak, by jak najmniej szkodziły silnikowi.

pozdrawiam
  • #88 5470865
    111lisu
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    XZOMBI napisał:
    JAK JUZ PISZEMY O TUNINGU JA OSOBISCIE BYLEM W TEJ FIRMIE V...... SA NAPRAWDE DRODZY . ZA CHIP BOXA ZAWOLALI 1600ZL NIESTETY DOSTALEM PODOBNY ROBIACY TO SAMO CO ICH CHIP ZA 500 Z NIEMIECKIEJ FIRMY. ZMIERZYLEM AUTO NA HAMOWNI I DODAL ON MI 38KM WIECEJ..
    A TAK JAK MOZNA SPYTAC SIE TO WLASNIE ROBILEM REMAPPING MOJEGO SPRINTERA I MALY PROBLEM POWSTAL PODCZAS .

PODCZAS ZGRYWANIA MAP MOJ KOMP WYLACZYL SIE (BRAKLO PRADU W BATERI) I PROBLEM MAPA ZOSTALA ZGRANA I ROZPOCZELO SIE WGRYWANIE NOWEJ ALE PO PIERWSZYCH PARU PROCENTACH KOMP PADL I D..... PO ZDIAGNOZOWANIU NA MOIM ECU NIE MA ZADNEJ MAPY JEST CZYSTY LUB MA PARE PROCENT NOWEJ MAMY .
    PYTANIE JAKIM PROGRAMEM ALBO JAK MOGE WGRAC NOWA MAPE PONIEWARZ UZYWAM KWP2000+ I PODCZAS PROBY WGRANIA NOWEJ MAPY WYSKAKUJE BLAD NIE POZWALAJACY NIC DALEJ ZROBIC

CZEKAM NA POMOC

POZDRAWIAM:?::?::D

Próbuj dalej może zaskoczy :-)
  • #89 5476177
    pivvo
    Poziom 23  
    111lisu napisał:

Próbuj dalej może zaskoczy :-)

Proszę się nie udzielać takich informacji, myślę ze albo pomagamy albo nie zabieramy głosu, Dee Jay Gucio napisał rwanie i ja też nie widzę innej metody
  • #90 5485512
    111lisu
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Pivvo "Proszę się nie udzielać takich informacji"
    Nie rozumiem, kogo prosisz :-)

Natomiast XZOMBI chętnie pomogę niech wyśle sterownik
    to mu wgram dumpa w kostki/ę...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego podnoszenia mocy silników TDI, zwłaszcza 1.9 TDI o mocy fabrycznej 110 KM, do około 160 KM za niską cenę (około 300 zł). Poruszono temat tanich boxów tuningowych, które fałszują sygnały z czujników, co może prowadzić do zwiększonego zużycia paliwa i ryzyka uszkodzeń silnika, takich jak wypalenia tłoków czy uszkodzenia turbosprężarki. Wskazano, że profesjonalne firmy tuningowe stosują indywidualne mapy sterujące, dostosowane do stanu technicznego silnika i jego przebiegu, co zapewnia lepszą trwałość i bezpieczeństwo eksploatacji. Omówiono różnice między boxami a modyfikacją oprogramowania ECU (chip tuningiem), podkreślając, że dobrze wykonany remapping może nawet obniżyć zużycie paliwa. Wskazano na konieczność monitorowania parametrów pracy silnika (temperatura sprężarki, katalizatora, oleju, wyprzedzenie zapłonu, dawka paliwa) oraz na ryzyko związane z nieprofesjonalnym tuningiem, zwłaszcza w autach z dużym przebiegiem. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące różnic między silnikami TDI o różnych mocach (90, 110, 130 KM), wpływu konstrukcji silnika, pompowtryskiwaczy, turbosprężarek i jakości paliwa na trwałość i efektywność tuningu. W dyskusji pojawiły się opinie o firmach tuningowych z Niemiec (np. bs-chiptuning, SJK digital, Fastech) oferujących gotowe mapy i chipy w przystępnych cenach, które w niektórych przypadkach działają skuteczniej niż droższe, indywidualne strojenie. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania hamowni do pomiarów mocy i momentu oraz na ryzyko uszkodzeń mechanicznych przy nadmiernym podkręcaniu silnika bez odpowiednich modyfikacji mechanicznych. Wątek obejmuje także praktyczne porady dotyczące montażu chipów, programowania ECU, a także ostrzeżenia przed tanimi, nieprofesjonalnymi rozwiązaniami, które mogą prowadzić do kosztownych napraw silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA