a tyle zlej roboty jest przez to ze biora sie za to ludzie ktorzy nie powinni i nie maja o tym pojecia. Udostepnianie danych jeszcze to by pogorszylo bo by zaczeli wkladac paluchy tam gdzie sie nie powinno.
Za zajmowanie sie tym hobbystycznie akurat jestem, ale jak ktos zabiera sie za to uczciwie, a nie czeka na gotowca. Jak ktos sie chce bawic to niech nauczy sie assemblera procesora na ktorym jest oparte ECU i przeanalizuje caly program w jakims disassemblerze. Bedzie wiedzial co i jak sie zmienia w chipie.
Inna sprawa to wiele informacji odnosnie roznych samochodow jest dostepna na zagranicznych boardach, niestety wielu tez nawet podstaw angielskiego nie chce sie uczyc. Wiec co tu poradzic na brak wiedzy.
Osobiscie sam siedzialem nad sterownikami Nissana zaczynajac od podstaw, czyli dowiedzenie sie jaki jest procesor, rozrysowanie schematu ECU, analiza calego oprogramowania. Oczywiscie chetnych do pomocy bylo wielu...
Zajelo mi to okolo dwuch lat, teraz moge sobie samemu zmienic soft lub napisac nowy taki jak mi sie podoba i z jakiej racji mam sie dzielic ???
Po to aby ktos zarabial na tym na allegro ??? Udostepnilem czesc napisanych narzedzi i troche informacji jak co mniejwiecej dziala... wiec i tak duzo.
Wiec naprawde trudno sie dziwic ze nikt kto dlubie samemu i poswieca na to sterte czasu i pieniedzy, nie chce sie dzielic (zwlaszcza ze posluzy to glownie cwaniaczkom z Allegro).
A tym ktorym brakuje tanich rozwiazan i marudza ze nie ma informacji proponuje wziasc sie za robote - jak maja chec to moga udostepnic swoje osiagniecia
Inna sprawa ze ktos kto nie do konca sie zna i bedzie chcial sobie zrobic tuning z tak opublikowanych danych (bo tanio), moze sobie narobic wiecej szkody...