logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić wzmacniacz lampowy WM101Bis na piec gitarowy z preampem Marshall JMC900?

koragreg 20 Paź 2007 17:11 1942 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4397097
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Jak brzmi pytanie? Bo to jest jak widze tylko deklaracja. Podobnie jak moja, że chce wygrać w totka.
  • REKLAMA
  • #3 4397262
    koragreg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    painlust napisał:
    Jak brzmi pytanie? Bo to jest jak widze tylko deklaracja. Podobnie jak moja, że chce wygrać w totka.

Właściwie masz racje, a wiec w jaki sposob przerobic wymieniony ww wzmacniacz na piec gitarowy wykorzystujac przedwzmacniacze podane powyzej?
  • #4 4397302
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Pytania pomocnicze:

1. Ile siedzisz w technice lampowej?
    2. Chcesz to robić sam czy komuś zlecić?

Chociaż odpowiedź na postawione pytanie jest prosta: Wstawić preamp JCM900 lub 5150 i dostosować do niego końcówkę wykorzystując lampy końcowe i transformatory. Nie wiem tylko czy taka odpowiedź cię satysfakcjonuje.
  • REKLAMA
  • #5 4397596
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Zależy jeszcze czy chcesz to zostawic w tej obudowie cz zrobic od nowa heada na nowym chassis. Ja przerobiłem 3 bisy tylko że zawsze przerzucając je na nowe chassis i wtedy od nowa robiłem ładny zasilacz do wszystkiego itd.
    Jak chcesz jakieś wskazówki to pisz na pw, to podam moje gg.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4398483
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    koragreg napisał:
    witam
    posiadam wzmacniacz lampowy WM101Bis i chciałbym go przerobić na piec gitarowy i o ile to możliwe
    z wykorzystaniem przedwzmacniacza typu Marschala JMC900 z podwojnym GEIN lub PEAVEY5150

Witam! Jako że jest to stopień mocy to z dorobieniem samego przedwzmacniacza nie powinno być większych problemów. Natomiast problem może być w zrobieniu tego jako piec gitarowy. Bis jest bardzo ciężki i durzy, na do datek faktycznie ma te, 100W, co wiąże się z zastosowaniem minimum dwóch garów gitarowych po 100W każdy, bo przy słabszych i pod przesterem będą one narażone na uszkodzenie!
    Wydaje mi się lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji, zrobienie z niego osobnego wzmacniacza, jako głowy a do tego jakąś porządną paczkę, od razu na czterech garach. Kolega Zibisund bardzo ładnie to przerabia, napisz do niego, niech podeśle Ci fotki takiego przerobionego wzmacniacza jak oko pocieszysz to pewnie dostaniesz większego zapału
    Pozdrawiam
  • #7 4409249
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Moim zdaniem żeby to zrobić całkiem serio to trzeba zrobić wszystko od nowa i z Bisa wykorzystać tylko transformatory, podstawki i lampy.Chassis i tak trzeba zrobić nowe bo na konstrukcji Bisa wyjdzie potworek który nie przypomina prawdziwego wzmacniacza gitarowego.Wszystko można robić "inaczej" ale to prowadzi na manowce i tu też lepiej zrobić tak jak to się normalnie robi, nie jeden produkt rodem z PRL poległ przez to że "my to zrobimy inaczej".Taki "inny" wzmacniacz też będzie grał ale funkcjonalnie będzie gorszy niż zrobiony wg. zasad tej sztuki.Czyli nowe chassis i powielony z firmowych konstrukcji układ Peavey albo Marshall.Dalej można (może trzeba?) to modyfikować wg. własnych preferencji.
  • #8 4417070
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.
    Ja wycinam z chassis Bisa kwadrat blachy z podstawkami lamp mocy
    i płytką rezystorów i montuję go po chassis ok . 3 cm niżej. Trafa też są wpuszczone w chasis po to, aby zmniejszyć wysokosć obudowy.
    Uzwojenia trafa głośnikowego trzeba połączyć równolegle i wtedy będzie dopasowanie na 8 om.
    Załączam zdjęcia wzmaka i pozdrawiam - Zygmunt.

Dodano po 4 [minuty]:

Niestety, moje zdjęcia są na elektrodzie i trzeba je odszukać, bo system je teraz odrzuca.

Dodano po 4 [minuty]:

Wpisz w wyszukiwarkę BIS-101 i tam znajdziesz zdjęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki wzmacniacza lampowego WM101Bis na piec gitarowy z wykorzystaniem przedwzmacniacza typu Marshall JMC900 lub Peavey 5150. Podstawową metodą jest wstawienie przedwzmacniacza JMC900 lub 5150 i dostosowanie końcówki mocy z lampami i transformatorami do nowego układu. Zaleca się wykonanie nowego chassis, gdyż oryginalna obudowa WM101Bis jest ciężka i nieoptymalna dla pieca gitarowego, a także aby uniknąć problemów konstrukcyjnych i uzyskać lepszą funkcjonalność. Wzmacniacz WM101Bis ma moc około 100W, co wymaga zastosowania odpowiednich głośników o mocy co najmniej 100W każdy, najlepiej w konfiguracji czterogłośnikowej. Przeróbki obejmują także modyfikacje układu zasilania i montaż transformatorów oraz podstawek lamp mocy, często z wykorzystaniem elementów oryginalnego wzmacniacza, takich jak transformatory i lampy, ale na nowym chassis. Wskazane jest również równoległe połączenie uzwojeń transformatora głośnikowego dla dopasowania impedancji 8 omów. Przeróbka wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej z zakresu elektroniki lampowej i konstrukcji wzmacniaczy gitarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA