logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ankieta: Wasze doświadczenia z technikum - specjalności i wspomnienia

PCMAN 25 Lip 2003 13:09 84922 297
  • #1 299554
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Odpowiedzcie proszę w ankiecie, czy chodziliście (chodzicie) do technikum.

Napiszcie też (jeśli chcecie): jaką specjalność miał (ma) wasza klasa, jak wspominacie te czasy (lub jak Wam tam jest teraz - dla uczących się) i jaka konkretnie to była (jest) szkoła (nazwa, adres, może coś o nauczycielach).
  • #2 299556
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    technikum elektroniczno-elektryczne w Koszalinie spec. Radiotechnika i telewizja
    ukonczone w 1999r - wspominam 2 nauczycieli bo tylko oni cos umieli reszte mozna bylo zaginac bo bazowali na ksiazce ktora znali na pamiec i nic ponad to a szkolne czasy oj fajne fajne zwlaszcza godziny pozaszkolne

a teraz hehe duzy zwrot studia kier informatyka i ekonometria :))
    elektronika hobbystycznie pozostala i ciesze sie z tego niezmiernie :))
  • #3 299567
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Technikum Energetyczne w Rybniku - klasa Elektryczna i elektroniczna automatyka przemysłowa, potem Politechnika Śląska - wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki,kierunek elektronika i telekomunikacja. Technikum skończyłem w 96 r, studia w 2001.
    Jak było? A różnie - bywało i wesoło, bywało smętnie...
    Co jak co, alepostudiowałoby się jeszcze...
  • #4 299667
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zespół Szkół Technicznych w Bytomiu - technik elektronik - specjalność elektroniczne maszyny i systemy cyfrowe :)
  • #5 299685
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    5 vklasa , Zespół Szkół Elektronicznych w Zduńskiej Woli, profil TELEKOMUNIKACJA......co tu dużo mówić......takiego składu nauczycielskiego jaki ma moja szkoła nigdzie indziej nie ma.....:)

może za rok Wrocław................
  • #6 299689
    kkuki
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Ucze sie w Zespole Szkół Elektronicznych w Rzeszowie, w technikum. Narzekam jak każdy ale w gróncie rzeczy jest to wspaniała szkoła. Nazywamy ją zakonem męskim gdyż na całą szkołe przypada nie więcej jak 15 dziewczyn. Jest ona dla mnie oazą spokoju, enklawą wolną od dziewczyn, które tylko sie malują,czeszą włosy, kupują ubrania itd. Kadra nauczycielska jest wspaniała. Mamy wspaniałe dyskoteki, kilka razy do roku. Jesteśmy jedyną szkoła w Rzeszowie, w której wstęp na dyskoteki jest otwarty dla wszystkich ludzi a zwłaszcza dziewczyny z innych szkół. Mogłbym jeszcze długo pisac ale jak to elektronik, po prostu już mi się nie chce. Pozdrawaiam wszystkich uczących się, pracujących i zorientowanych w naszej profesji. Re5pect
  • #7 299723
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    ... Technikum Elektroniczno-Mechaniczne im. M. Kasprzaka, Warszawa. Specjalność: Urządzenia elektroniczne. O Boże, kiedy to było... :cry:
    Pozdrawiam,
  • #8 299735
    PCMAN
    Poziom 17  
    Hehehe - wszyscy piszą, a ja sam o sobie zapomniałęm napisać :wink:

Ja chodzę do Zespołu Szkół Nr 8 w Wałbrzychu Al. Wyzwolenia 5 - IV klasa(dawniej Zespół Szkół Elektroniczno Energetycznych w Wałbrzychu) specjalność - technik elektronik.

Wyposażenie - średnio na jeża (większość sprzętów pamięta czasy górnictwa), ale jest coraz lepiej dzięki dyrektorowi (chyba tylko dzięki niemu ta szkoła się trzyma).

Nauczyciele - no cóż - z wszystkimi nie miałem jeszcze styczności, ale co jeden to lepszy aparat (większość ma dużą wiedzę, ale mało kto potrafi ją przekazać grupie uczniów - pojedyńczemu w rozmowie po lekcji zazwyczaj im wychodzi).

Uczniowie podbnie jak u kkuki - prawie sami panowie (dopiero w poprzednim już roku szkolnym coś się z kobietami ruszyło, ale i tak panowie liczebnie prowadzą). Zabaw raczej się nie organizuje - no cóż dyrektor nie jest idealny - jak słyszy o zastąpieniu czymś innym lekcji to wariuje - tylko nauka i nauka (może i mu kiedyś za to podziękujemy, ale teraz...)
  • #10 299869
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Technikum Górnicze w Bytomiu (już nie istnieje), automatyka przemysłowa specjalność elektronika.
    Ale tradycję szkoły przejęła szkoła
    Zespół Szkół Technicznych.
  • #11 300040
    PCMAN
    Poziom 17  
    Proszę samouków o pisanie jak konkretnie się uczyli (tzn. jęsli pamiętają: z jakich książek kożystali, czasopism lub innych źródeł - troszke wspomnień proszę).

Stundenci niech opisują swoje uczelnie.

W ten sposób w jednym miejscu możemy zgromadzić piękny informator dla początkujących (i nie tylko) elektroników, w którym znajdą opinie o techanikach, uczelniech (zwłaszcza dla obób wybierających się na studia) i bibliografię. :D
  • #12 300063
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Technikum elektroniczne w Bydgoszczy, fajna buda ale niestety teraz przekształcili w jakieś szmaciarstwo ( liceum profilowane).

Obecnie telekomunikacja i elektronika w Bydgoszczy.
    Fajnie tylko częściej trafia się na asystentów i niestety czasami wykładowców którzy sami nie rozumieją o czym mówią :wink:

PS Jeśli jest nie chodziłem do technikum ale studiuję(ałem) powinno być chodziłęm i studiuję :wink:
  • #13 300067
    8ball
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    chodzilem do zespolu szkol elektryczno-mechanicznych w nowym saczu di liceum technicznego profil elektroniczny a bylo jej tyle co kot naplakal ale wsumie niezaluje
  • #14 300068
    PCMAN
    Poziom 17  
    Jeśli ktoś chodził do technikum i studiuje, a chce się podzielić z nami wspomnieniami lub przeżyciami z tym związanymi, to niech poprostu to napisze w poście.

W ankiecie chodzi mi przede wszystkim o chodzenie do technikum, lub innej szkoły średniej kształcącej zawodowo lub w "pobliżu zawodu" (np. liceum techniczne), a te osoby które nie miały w czasach szkoły średniej styczności z takimi szkołami, ale w czasie akademickim już tak, to jest taka opcja w ankiecie.
  • #15 300081
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    uwaga bastion II RP - Śląskie Techniczne Zakłady Naukowe w Katowicach (Śl. TZN) - technikum elektroniczne dające tytuł technik elektronik o specjalizacji systemy sieci komputerowe. O przeżyciach w technikum mozna pisac długo szkoda, ze sie to już wszystko skończyło. Mało lasek dużo teorii ale dużo też się nie dowiedziałem. Jedyne co robiliśmy to monitory i raz wzmacniacz. Ewenementem była naprawa polskiego VIDEO szpulowego. praca na tokarkach, w kuźni w nawijalni - moze zamieszcze mój dzienniczek praktyk na prawde ewenement jak na coś komputerowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 300106
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Ja uczęszczam jeszcze do Zespołu szkół Elektryczno - Mechanicznych im. mikołaja kopernika w Legnicy. Technikum Elektroenergetyczne o profilu technik elektryk.

Szkoła dość ciekawa pod względem nauczania.
    Co prawda przyrządy pomiarowe nie najnowszej generacji (co prawda udało mi ssię znaleść przyrząd z 1952 r.) ale nie o to chodzi.
    nauczanie i nauczyciele są wpozio, co prawda wszystkich nie znam bo jest to prawie niemożliwością...

Uczniowie też są cool.. wyluzowani..

szkoła ma nie łatwy poziom, ale nie narzekam.. jest spoko, a co ważniejsze.. można się "pobawić" sprzętem elektronicznym :)

Pozdrawiam
  • #17 300139
    Malpa_gk
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Chodziłem 4 lata do technikum elektronicznego i jeszcze 1 rok będe chodził. Chwilowo mam przerwe :D
  • #18 300154
    PCMAN
    Poziom 17  
    Mając na uwadze fakt, że na forum www.elektroda.pl są także kobiety (co prawda mała grupa, ale jednak jest) postanowiłem zunifikować tytuł tematu, tytuł ankiety i warianty odpwiedzi dla obydwu płci :P

W zwiąku z tym zapraszam także panie elektroniczki do udzielania odpowiedzi w postach i w ankiecie :wink:
  • #19 300169
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    EEE troche nie sprawiedliwa ta anikieto ja nie podlegam pod zadną z tych szkło, jestem zwykłym człowiekiem który kończył LO a potem mgr. Ekonomiczne :)
    A Elektroniką i tak się interesuję :P

pozdrawiam cię PCMAN i resztę ferajny oczywiście też.
  • #20 300786
    ACULA
    Poziom 34  
    djlexus napisał:
    EEE troche nie sprawiedliwa ta anikieto ja nie podlegam pod zadną z tych szkło, jestem zwykłym człowiekiem który kończył LO a potem mgr. Ekonomiczne :)

Jeżeli nigdy nie uczyłeś się elektroniki w szkole ani nie jesteś samoukiem to są dwie odpowiedzi:

a)Gratuluję, rzadko zdaża się żeby ktoś urodził się z całą wiedzą elektroniczną i potem nie musiałby zdobywać wiedzy

b)Bardzi mi przykro, że kolejny człowiek nie mający żadnego pojęcia o elektronice ma aż tyle punktów
    :wink:

PS Popieram poprzedni post, trzeba dodać opcję: "a co to jest elektronika.... " :wink:
  • #21 300803
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Cytat:
    NIE - jestem samoukiem (kożystałem/-am/ tylko z książek, czasopism, Internetu itp., rozbierając wszystko co popdanie, uczył mnię fachowiec (np. kolega, znajomy, ojcieciec lub inny członek rodziny etc.))

Ogólnie to podlegam pod w/w punkt, ale mi chodziło o szkolę, ze szkoda ze nie ma w ankiecie jeszcze zwykłego LO.
    Acula a z tą niewiedzą i punktami to troche przesadziłeś :)
  • #22 300808
    rzuber
    Poziom 20  
    HM... jeśli chodzi o moją szkołę, to szczerze mówiąc nie nauczyli mnie tam zbyt przydatnych rzeczy....prawda jest taka, że szkoła nie zrobi z ciebie speca, jeśli sam nie będziesz do tego dążył....całą swoją wiedze jaką posiadam zaczerpnąłem z gazet, książek i internetu. Zajwięcej zaś robi praktyka.
    Także fakt, że ktoś jest po LO a jest dobry w tej tematyce wcale mnie nie dziwi.
    pozdrawiam
    PS. tak wogóle to jest tu jaka kobitka?
  • #23 300812
    ACULA
    Poziom 34  
    Jeżeli napisałeś że nie zaliczasz się do żadnej to zostały tylko dwie możliwości.
    Z tą niewiedzą oczywiście żartowałem

PS Ta ankieta chyba dotyczy elektroniki a nie oceny szkół nieelektronicznych, inaczej powinno być dopisane: przedszkole, gimnazjum, była podstawówka, liceum profilowane, technikum drzewne itp.
  • #24 300819
    rzuber
    Poziom 20  
    nie zozumiałeś mojego wywodu Acula.
    chodziło w nim o fakt, że tak naprawde szkoła [a w szczególności średnia] nie ma wpływu [a przynajmniej jeśli to niewielki] na wiedzę w danej tematyce.
  • #25 300831
    ACULA
    Poziom 34  
    :arrow: MACBArtek Bo nawet go nie przeczytałem, zacząłem pisać przed Tobą, a skończyłem po Tobie więc mój post odnosił się do Twojego przedmówcy.

W moim przypadku szkoła miała dość duży wpływ, w technikum trafiłem na prawdziwych fachowców, którzy potrafili czegoś nauczyć, bo chcieli uczyć :)
    Szkoła powinna wskazywać kierunki, dawać wyzwania a my z pomocą nauczycieli powinniśmy znajdować rozwiązania. Bez innych źródeł ani rusz.
    Jak ktoś miał pecha w wyborze to tylko zmarnował 5 lat na przysypianiu w ławce i rzeczywiście szkołaą nie miała wpływu.
  • #26 300905
    PCMAN
    Poziom 17  
    W ankiecie chodzi mi przede wszystkim o przygotowanie do zawodu elektronika na poziomie szkoły średiej. Jedyne dwa wyjątki to "samouk" (nie miał styczności z fachową szkoła, ale nauczył się sam) i "student politechniki" (nie miał styczności z fachową szkołą na poziomie średnim, ale swój "błąd" naprawił na studich), "liceum techniczne" - nie jest to technikum, ale daje wykształcenie trochę zbliżone do technikum.

:arrow: MACbartek: szkoła ma znaczenie, ale oczywiście sama w sobie nie wystarczy - możesz uczyć krowę matematyki, ale ona i tak się nie nauczy bo jej to wszystko wisi (takie małe porównanie do przyrody ld azobrazowania), czyli poprostu nie tylko muszą Ciebie uczyć pożądnie, ale i ty musisz chcieć się czegoś nauczyć, a jak chcesz być naprawdę dobry, to musisz zwariować na tym punkcie i wykraczać w trybie pozaszkolnym dlaeko poza materiał.

:arrow: djlexus: dzięki za pozdrowienia - również Cię serdecznie pozdrawaiam i cała resztę także

:arrow: Acula: dodałem opcję dla tych, którzy o elektronice nie mają pojęcia, zobaczymy jak to jest na elektrodzie (jeśli się oczywiście przyznają).

A tych, którzy nic nie umieją, a chcą się nauczyć zachęcam do pisania tutaj - piszcie dlaczego akurat wybraliście elektronikę, od czego zaczynacie - może ktoś Wam trochę pomoże.

Kobiety elektrody - gdzie jesteście :?: :P
  • #27 301096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 301653
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Zespol Szkol Elektrycznych w Bialymstoku - technik elektronik, II klasa
    Fajna szkolka, fajni ludzie i wiekszosc nauczycieli tez, a w szczegolnosci Arkadiusz Żanowski (moj wycho :P) :)
  • #29 301805
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Ja chodzę do Technikum w Zespole Szkół Elektronicznych w Rzeszowie. Jestem w drugiej klasie ale już nie mogę :sm10:
  • #30 301844
    Bedi
    Poziom 13  
    ZSZ nr 1 teraz Centrum Edukacji w Zabrzu
    technikum elektroniczne spec: sysetmy i sieci komputerowe
    szkoła jak szkoła ale najwięcej nauczyłem się przez ostatni rok dzięki facetowi od Pracowni i własnej zabawie ze sprzętem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń z nauki w technikach elektronicznych i pokrewnych szkołach średnich w Polsce. Uczestnicy opisują różne specjalności, takie jak technik elektronik, technik elektryk, automatyka przemysłowa, systemy i sieci komputerowe, telekomunikacja, radiotechnika, elektroenergetyka, mechatronika czy urządzenia audiowizualne. Wspominają konkretne szkoły i ich lokalizacje, m.in. Zespół Szkół Elektronicznych w Rzeszowie, Zespół Szkół Technicznych w Bytomiu, Technikum Energetyczne w Rybniku, Zespół Szkół Łączności w Krakowie, Technikum Elektroniczne w Bydgoszczy, Zespół Szkół Mechanicznych, Elektrycznych i Elektronicznych w Toruniu, Technikum Kolejowe w Skarżysku Kamiennej, Technikum Elektroniczne w Warszawie, a także Policealne Studium Elektroniczne.

Wielu uczestników podkreśla, że poziom nauczania bywał różny – od bardzo dobrego, z praktycznymi zajęciami i doświadczoną kadrą, po teoretyczny i niedostatecznie praktyczny. Często wskazywano na konieczność samodzielnej nauki z książek, czasopism, internetu oraz praktyki pozaszkolnej, aby zdobyć realne umiejętności. Wspomniano o problemach z wyposażeniem pracowni, przestarzałym sprzęcie oraz braku wystarczającej liczby zajęć praktycznych.

Wielu absolwentów kontynuowało naukę na politechnikach, studiując kierunki takie jak elektronika, telekomunikacja, automatyka, robotyka, elektrotechnika czy informatyka. Dyskusja porusza także kwestie płci w technikach elektronicznych, gdzie dominują mężczyźni, oraz różnice między technikum a liceum profilowanym. Pojawiły się opinie, że technikum samo w sobie nie gwarantuje pełnej wiedzy i umiejętności, a kluczowa jest motywacja i samokształcenie.

Wielu uczestników wspominało konkretne doświadczenia z praktyk zawodowych, realizacji projektów dyplomowych, a także atmosferę szkolną, relacje z nauczycielami i kolegami. Niektórzy podkreślali znaczenie praktycznych zajęć w zakładach pracy i klubach krótkofalowców. Dyskusja zawiera także prośby o materiały edukacyjne i wskazówki dla samouków rozpoczynających naukę elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA