logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy można podłaczyć świetlówki T8 pod statecznik T5?

george07 21 Lis 2006 20:54 13768 7
REKLAMA
  • #1 3248736
    george07
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Chiałem zmodernizować swoje oswietlenie w akwarium (dołożyć ) jednak posiadam już swietlówki T8 30W a inwestycja w T5 jakoś mi sie nie usmiecha więc postanowiłem ewentualnie zastosować statecznik elektroniczny T5 2x39W a swietlówki z zapasów jaki mam czyli 2x30W.Z opisów parametrów stateczników T5 i T8 nie widać jakichś większych róznic ale coś chyba jest na rzeczy bo by nie było podziału na dwa typy. Czy jest taka mozliwość i co z żywotnością tych swietlówek? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3480516
    ppionke
    Poziom 12  
    oczywiscie tak

świetlówki T8 o ile moc sie zgadza mogą dzialas z statecznikami elektronicznymi jak i z dlawikiem, świetlówki T5 z koleji tylko z elektronicznym pomysl o 36W T8 o dlugości 1m sa takie wystarczy poszukać powinno być wszystko w pożądku

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3482282
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Podłączenie świetlówek T8 do statecznika dla świetlówek T5 spowoduje jego uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #4 3482559
    ppionke
    Poziom 12  
    żarówka rtęciowa napisał:
    Podłączenie świetlówek T8 do statecznika dla świetlówek T5 spowoduje jego uszkodzenie.

dlaczego niby??
  • #5 3492567
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Świetlówki T8 mają znacznie większy prąd znamionowy od świetlówek T5.

W katalogach tych świetlówek są informacje na ten temat.
  • #6 3493652
    ppionke
    Poziom 12  
    jezeli zgadza sie napiecie podtrzymania to prad zalezy od mocy ..... tak naprawde uklad zaplonowy to taki zasilacz tylko ze na wyjsciu duze napiecie o wysokiej czestotliwosci. podlaczyc mozna dowolny odbiornik o napieciu znamionowym. Wg twojej opini kazde urzadzenie w sieci 230v musi pracowac z pradem dopuszczalnym (NP. PRZEZ BEZPIECZNIKI A MOZE Z PRADEM ZWARIOWYM ;) )... to sensu nie ma wg mnie jak moc sie zgadza i napięcie podtrzymania to bez przeszkod mozna uzyc t8 w miejsce t5 tylko nie ma po co poniewaz to t5 daja wiekszy strumien swietlny.
  • REKLAMA
  • #7 3526607
    darpajdp
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Na świetlówkach T5 i T8 występuje inny spadek napięć a więc i inny płynie prąd przy zbliżonych mocach znamionowych świetlówek. z tego co czytałem dla T8 prąd jest około 0,35A a dla T5 około 0,21A. Podłączając świetlówkę T8 pod statecznik przeznaczony do świetlówek T5 może spowodować nieprawidłową jego prace lub słabsze świecenie świetlówki T8. Ale to tylko teoria. Jak nie podłączysz to się nie przekonasz.
    Stateczniki elektroniczne dla świetlówek T8 można tanio kupić na Allegro czy innych aukcjach internetowych. A z drugiej strony świetlówki T5 są droższe przy zakupie ale mają 2 krotnie większą żywotność.
  • #8 3568869
    george07
    Poziom 13  
    Witam! Zakupiłem T5 cały zestaw świetlówki i statecznik. Robiłem esperyment przy podłączeniu do statecznika 1 świetlówki T5 a drugiej T8 układ dział jednak T8 słabo świeci, natomias po podpięciu 2xT8 cały układ sie wyłączył. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie, temet uważam za zamknięty.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie świetlówek T8 pod statecznik elektroniczny przeznaczony dla świetlówek T5 jest technicznie możliwe tylko w przypadku zgodności mocy i napięcia podtrzymania, jednak wiąże się z ryzykiem uszkodzenia statecznika lub nieprawidłowej pracy układu. Świetlówki T8 mają wyższy prąd znamionowy (około 0,35 A) niż T5 (około 0,21 A), co powoduje, że statecznik T5 może nie dostarczyć odpowiedniego prądu, skutkując słabszym świeceniem lub wyłączeniem układu. Stateczniki elektroniczne dla T8 i T5 różnią się charakterystyką napięciową i prądową, co uzasadnia ich rozdzielenie na dwa typy. W praktyce eksperyment z podłączeniem jednej świetlówki T8 do statecznika T5 wykazał słabe świecenie, a próba z dwoma świetlówkami T8 spowodowała wyłączenie układu. Zaleca się stosowanie dedykowanych stateczników elektronicznych dla danego typu świetlówek, przy czym świetlówki T5 oferują wyższy strumień świetlny i dłuższą żywotność, choć są droższe w zakupie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA