logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz komputerowa działa nieprawidłowo, samoczynne klikanie, brak wykrycia w Windows

MR 27 Sie 2003 11:14 2442 18
REKLAMA
  • #1 306334
    MR
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Mam problem z myszą.Chodzi praktycznie jak chce.Czasem jest efekt jakby sama klikała to prawym to lewym przyciskiem.Wygoniłem troche wirusów, ale dalej cos sciemnia.
    Czyzby jeszcze wirusy?
    A czasem przy odpalaniu WIN pisze,że nie wykryto myszy. :(
  • REKLAMA
  • #2 306357
    Kert17
    Poziom 13  
    Najprawdopodobniej problem z gniazdem, albo kable w myszce sie wyrwaly lub cos w tym stylu, sproobooj poruszac kablem przy gniazdku, ja mialem taki problem ze od klawiatury bylo trzeba kabel do gory uniesc maxymalnie przy wtyczce. Moze pomoze. PozdrOO
  • #3 306455
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    moim zdaniem po prostu padła (czy to jest mysz na PS/2)

sprawdź jeszcze czy jak idziesz kursorem do górnej części ekranu to wtedy tak zaczyna wariować.

Dokładnie to samo miałem u siebie. Zainstalowałem sterownik A4Techa i zaczęło działac poprawnie. Nowej myszki też początkowo nie wykrywało. czy masz windows 98 first edition?

spróbuj zainstalowac jeden z tych ster. (do myszy z kułkiem + 3 klawisze)

http://www.a4tech.pl/content.php?strona=sterowniki

po prostu spróbuj pomieszać coś w sterownikach
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 306806
    wojtas
    Poziom 15  
    Tremolo: z A4Techem to w ogole sa niezle historie:) Odpowiedni sterownik od myszy to podstawa! Ale skoro dzialala a przestala, to moze tak jak wspomniano kabelek, albo jakis trojan jeszcze zostal? albo wirus? Sprawdzany byl komp skanerem antywirusowym?
  • #5 306815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 306857
    Tremolo
    Poziom 43  
    hehe tamta co mnei się zepsuła to był po prostu wysłużony wyłysiały już Genius, na wpół połamany... teraz mam jednego z nowszych A4tech i jest wszystko OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 307460
    duh85
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Miałem niedawno taki sam problem,ale wymiana na nowa myszkę nic nie pomogło.Dopiero po podłączeniu jakieś starej myszki zaczeła chodzić.Najprawdopodobieej jest po przyczyną złego napiećia na PS2.Jednak z czasem samo sie jakoś naprawilo i przerzuciłem sie już z powrotem na dobrą mysztę.
  • REKLAMA
  • #8 307763
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->Tremolo
    Też miałem na początku Geniusa, i zawieszała komputer, kiedy powędrowało się nią do lewego górnego rogu ekr. +efekty z głośników. Samo ustąpiło.
  • #9 307998
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ona mnie tak nagle zaczęła wariować, potem ze względu na starość wymieniłem ją na a4, mogło to być związane z tym , że od pewnego czasu działałem na dwóch myszkach na raz (PS/2 + szeregówka) . Na nowej ni mru mru wszystko działa ,a już po aktualizacji biosu płyty pcchips na AMI nic się nie dzieje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 308052
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    mysle ze powinienes uciac z 5 cm kabla przy myszce i dolutowaxc do gniazda. powinno byc ok
  • #11 310582
    bumek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    moim zdaniem pomoże ponowne zainstalowanie sterowników do karty sieciowej :-)
  • REKLAMA
  • #12 310694
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Z myszami czesto tak bywa. Ja od zawsze uzywam trackball-a. Moj pierwszy firmy truedox chodzil mi bez problemu przez 10 lat az zuzyly mu sie rolki. Niedawno kupilem na Allegro taki sam model (nowy, choc produkcja skonczyla sie ze 4 lata tamu) za 30 zl i mam nadzieje na 10 lat spokoju.
  • #13 310727
    Tremolo
    Poziom 43  
    nie mam trackballa niestety (niektóre klawiatury mają) . Mam oczywiście mysz bez nazwy trójprzyciskową ale przy obecnym tempie pracy nie nadaje sie ona do zabawy, gdyz strasznie daje po łapach - trzeba używac naprawde duzo siły do klikania... bolą strasznie więzadła w paluchach. Ogólnie u mnie wszystko się psuje - klawiatury tracą farbe na klawiszach (AWERSZCBNMHJKLUIOP) juz prawie nie widać. Jest to już 3 lawiatura która tak się szybko zużyła. Myszy miałem 5 w ciągu 3 lat egzystencji na PC. Jedna najstarsza (chyba z 8 lat - uzywana żadko to ta co tak te paluchy obciąża) jest nie do zatrzasnięcia, niestety klapka sie zgubiła. Pierwsza mysz straciła jedną fotokomórke BezNazwy. Druga kulke A4TECH, trzecia spaliła sie GENIUS, czwarta to ta łamopaluchowa BEZ NAZWY i teraz A4TECH. Strasznie mnie irytuje te dziadostwo jeszcze w czasach commodore można było 10 lat działac ostro na klawiaturze i żaden klawisz się nie rozmazał, joysticki robili coraz lepsze... no ale to co teraz robią w PC to tyko po to aby ładnie wyglądało a potem na śmietnik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 310862
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Trackballe przy klawiaturze to sprawa zupelnie niepowazna i niewygodna. Zdecydowanie polecam kotka osobnego. Z moich doswiadczen wynika, ze lepiej sprawdzaja sie te, ktore kulke maja pod kciukiem. Co do klawiatur to zupelnie inna historia. U mnie rozne Acery, Samsungi, BTC i Chicony wytrzymywaly nie wiecej niz 1 rok przy bardzo intensywnym korzystaniu. Od pewnego czasu mam klawisze Logitecha i na razie jestem zadowolony.
  • #15 310995
    Tremolo
    Poziom 43  
    No logitechy sa bardzo drogie, kumpel ma dzielonego microsofta (podział na pół systemu klawiszy) BTC naprawde bardzo szybko ida podobnie jak Tracer, Turbo Trak... Już nawet chciałem wsadzić sobie jakąś przestarzalą klawiature albo co najmniej od niej klawisze i chyba tak zrobie kupie za pare groszy klawiature i miejmy nadzieje że będą do niej pasowały klawisze obecnie mój tracer jest multimedialny, mam z niego skróty do notatników kalkulatorów itp.. a najważniejsze jest zgłaśnianie i sciszanie volume!

a tak nawiasem sprawdzałem tego geniusa nadal działa więc to była przypadość typowo softwarowa...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 312425
    MR
    Poziom 28  
    -mam mysz A4 Tech z przyciskiem do przewijania pod kciukiem(zielony)
    -znalazłem sporo dziwnych programów(WIRUSÓW), na twardym i po usunięciu mysz jakby działała lepiej,
    - nie mam poprawnie zainstalowanej karty sieciowej, bo wciało mi sterowniki do niej,
    - nie grzebałem nic sprzętowo(podmiana myszy) bo wydaje mi się ,ze muszę zrobic porządek z wirami.Sprawdzam AVAST-em.

Dzięki, napiszę o wynikach
  • #17 312470
    mqss
    Poziom 12  
    może jednat twój gryzoń komputerowy jest jednak sprawny kwestja była inna, może miałeś zainstalowane programy do zdalnego sterowania komputerem (wirusy: trojany) które mogą powodować że twoja myszka "chodziła", albo masz walnięty kabel w myszce , sprawdź omomierzem (najlepiej wskazówkowym ) czy kabel nie jest przerwany

Pozdrawiam :D
  • #18 326620
    darmin
    Poziom 12  
    Miałem podobny problem z myszą Logitech w W2k. Ustąpił po zmianie drivera do karty TV na inny.
  • #19 326878
    MR
    Poziom 28  
    -wygonione wirusy,
    -zainstalowana karta sieciowa,
    -przerywał kabelek przy myszy(obcięty,zalutowany na nowo )

I wszystko OK.
    POZDROWIONKA :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem z myszą komputerową objawiał się samoczynnym klikanie lewym i prawym przyciskiem oraz komunikatem o braku wykrycia myszy w systemie Windows, prawdopodobnie Windows 98. Przyczyną mogły być uszkodzenia mechaniczne, takie jak przerwane lub ukruszone kable przy wyjściu z myszy, zwłaszcza w modelach A4Tech, lub problemy z gniazdem PS/2. Wskazywano także na możliwe infekcje wirusowe lub trojany, które mogły powodować nieprawidłowe działanie myszy. Rozwiązania obejmowały sprawdzenie i naprawę kabla (ucięcie i przylutowanie), reinstalację sterowników myszy (np. dedykowanych sterowników A4Tech), a także sterowników karty sieciowej i karty TV, które mogły wpływać na stabilność systemu. W niektórych przypadkach problem ustępował po wymianie myszy lub aktualizacji BIOS-u płyty głównej. Dyskusja poruszała także kwestie trwałości i jakości myszy oraz klawiatur różnych marek, wskazując na częste awarie i zużycie sprzętu. Ostatecznie problem został rozwiązany po usunięciu wirusów, reinstalacji sterowników i naprawie kabla myszy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA