logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zniekształcenia we wzmacniaczu klasy AB 30W 8 Ohm?

Siwy22 11 Gru 2006 21:11 1335 3
REKLAMA
  • #1 3320840
    Siwy22
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.

Mam do zaprojektowania wzmacniacz klasy AB na elementach dyskretnych o parametrach podanych w temacie. Poniżej aktualny schemat układu, który jak na razie nie chodzi(sygnał na wyjściu jest mocno zniekształcony - obcina górę i dół sinusoidy i bardziej przypomina piramidę) VAMPL napięcia wejściowego jest 10mV, Nie wiem za bardzo co z tym zrobić, żeby w końcu przypominało sinusa na wyjściu. Ogólnie rzecz biorąc nie jestem w tym za dobry, a projekt trzeba oddać no i musi działać elegancko, więc proszę o pomoc i wskazówki jak to poprawić, żeby było dobrze. Oczywiście będę musiał to wszystko policzyć, ale to już inna kwestia, na razie potrzebuję działający schemat w Pspice.
    Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Pozdrawiam.
    Jak poprawić zniekształcenia we wzmacniaczu klasy AB 30W 8 Ohm?
    https://obrazki.elektroda.pl/index.php
    Ładuj obrazki na forum
  • REKLAMA
  • #2 3321059
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    no piknie, ale coś zapomniałeś dorysować na tym schemacie... :D
    Mianowicie; a co z polaryzacją tranzystora Q7? Jaki jest jego punkt pracy, dopływa gdzieś do jego bazy prąd polaryzujący?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3321087
    Siwy22
    Poziom 2  
    No właśnie nie, ale nie wiem jak to zrobić. Ten schemat jest z książki i tam tego nie było. Pomcy!
  • #4 3321124
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Siwy22 napisał:
    No właśnie nie, ale nie wiem jak to zrobić. Ten schemat jest z książki i tam tego nie było. Pomcy!

skoro tak, to poproszę zamieścić tu; autor, tytuł, wydawnictwo, stronica, na której jest ten niedokończony schemat.

Pozdrawiam
REKLAMA