logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystor rozruchowy do pierścieniowego - gdzie kupić

koniu333 12 Gru 2006 21:38 3101 4
REKLAMA
  • #1 3324524
    koniu333
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Potrzebuję informacji gdzie można kupić klasyczny ręczny rozruszusznik do silnika pierścieniowego. Czy w ogóle ktoś jeszcze produkuje takie rzeczy.
  • REKLAMA
  • #2 3325493
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    E tam .Kup sobie soft-starta.:D
    Takie rozruszniki oporowe to już antyki.Mam w firmie 2 szt. takiego ustrojstwa do silników o mocy 75kW. No i układy na soft-starcie do łagodnego rozruchu. Też z układem oporowym. Gość który montował wszystko do kupy mógłyby dziś napisać na ten temat pracę doktorską.Tak klął.:D
  • REKLAMA
  • #3 3332931
    ctdrives
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z zastosowaniem softstartów do silników pierścieniowych trzeba byc ostrożnym. Przeważnie i tak trzeba zostawić jedna sekcję oporu rozruchowego bo przy zwartych pierścieniach okaże się często, że silnik nie ma momentu rozruchowego. Falownik można użyć dla pierścieni zwartych ale trzeba przedtem sprawdzić stan izolacji aby nie spalić silnika.
  • REKLAMA
  • #4 3333074
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Jest kilka firm na rynku co takie rzeczy mają w ofercie. Na przykład Radioster z Katowic:
    www.radioster.pl
    Rezystory dla tak dużych silników są cholernie drogie. Zdziwisz się jak bardzo.
    Innym rozwiązaniem jest poszukanie w firmach handlujących zapasami magazynowymi różnych firm. Może akurat trafisz taki, co parametrami będzie Ci odpowiadał, a że 30 lat leżał na magazynie to i cena może być atrakcyjna. Sporo takich firm działa na Śląsku.
    Rezystory takie kiedyś w Polsce robiła łódzka ELTA. Obecnie to chyba Adtranz czy Bobardier Transportation i nadal robią te rezystory.
  • #5 3346290
    koniu333
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję wszystkim za bardzo cenne rady. Rozwiązanie z softstartem, bardzo trafne i w sumie oczywiste (na początku jednak nie myśli się o żeczach oczywistych) skonsultowałem ze znajomym i ponoć się sprawdza (pacjent żyje), przy rozruchu bez obciążenia nawet nie trzeba zostawiać jednego stopnia rezystancji w rozruszniku. Zapomniałem dodać że mój silniczek jest skromniutki bo raptem 7,5kW, jednak i tak rozrusznik do niego będzie pewnie droższy niż softstart (jeszcze nie sprawdzałem). Na razie spróbuję z softstartem (mniej zachodu). Jeszcze raz serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem.
REKLAMA