logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór midbasów do kolumn podłogowych: STX GDN 15-100-8AX vs Visaton W130S

Irvine Kinneas 13 Gru 2006 19:40 1268 5
REKLAMA
  • #1 3327770
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    Witam!
    Jestem w fazie planowania konstrukcji jakoś nie dużych, lecz przyzwoitych kolumn podłogowych. Dokonałem kilku założeń:
    -konstrukcja 2(lub 2.5) drożna
    -głośniki średnio-niskotonowe o średnicy ok 15cm
    -dobry głośnik wysoko tonowy(tutaj mam faworyta Visaton G20SC)
    -regulowana stromość filtra w zwrotnicy
    Największym problemem są głośniki midbasowe. Mam dwie pozycje na oku ale wybór jest trudny więc proszę o pomoc. Napiszcie swoje doświadczenia z tymi głośnikami i jakie macie o nich zdanie. Oto moje propozycje:
    STX GDN 15-100-8AX
    Visaton W130S
    Wiem że STX to nowa konstrukcja ale na diyaudio zachwycali sie nim. Może macie jakieś inne propozycje dobrych głośników w cenie do 150zł za sztuke?
  • REKLAMA
  • #2 3327913
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    http://trimaudio.pl/index.php?a=opis&k=80&kt=3&id=39
    nieco większy :D
    pogadaj z borysem, załatwia je nieco taniej a z Twoim faworytem-tweeterem gra rewelacja (wiem bo miałem)
    W130S i 170S traktuję na równi z arn 150-188, po prostu nie podoba się mi. Kep'y są już sporo droższe, z stx'em jakoś mi nie po drodze :D
    2.5-wey na pożadnych midbasach sporo podroży koszty (zwroty i głośniki)
  • REKLAMA
  • #3 3328405
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Coś mi ten link nie działa :cry: o jaki konkretny model chodziło? Wątpię żeby konstrukcja 2.5 aż tak radykalnie podniosła koszty budowy(to tylko koszt głośników) zresztą jak wygląda zwrotnica dla 2.5? Czy to nie jest tak że oba głośniki grają tym samym pasmem?
  • REKLAMA
  • #4 3329187
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    to jesli chcesz podlogowki to raczej basowiec o srednicy co najmniej 16cm, lub dwa 13cm (komory balastowe to zawsze dodatkowe problemy)... ja bym wolal szczerze mowiac jednego 16cm - np tego monacora :) - poza tym masz po ta konfiguracje zwrotnice juz zaprojektowana...
  • REKLAMA
  • #5 3330716
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Faktycznie 16,5cm jest troche lepszą perspektywą dla kolumn wolno stojących. A co myślicie o głośnikach Peerless CSX-176 są dość tanie i mają ciekawe parametry?
  • #6 3331056
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Irvine Kinneas napisał:
    Coś mi ten link nie działa :cry: o jaki konkretny model chodziło? Wątpię żeby konstrukcja 2.5 aż tak radykalnie podniosła koszty budowy(to tylko koszt głośników) zresztą jak wygląda zwrotnica dla 2.5? Czy to nie jest tak że oba głośniki grają tym samym pasmem?

:!:
    chodziło mi o SPH 176 monacora.
    2.5 wey podroży koszt o kolejne głośniki i bardziej skomplikowaną zwrotę.
    Głośniki grają tym samym pasmem, tylko że jeden gra jako midwoofer (ten bliżej tweetera) natomiast drugi jest obcięty jak woofer (czyli wspomaga pierwszy głośnik)
REKLAMA