logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat telefonu Panasonic KX-TC180-B i wartość rezystora L6

Jordan87 17 Gru 2006 10:57 2707 14
REKLAMA
  • #1 3339992
    Jordan87
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Czy ktos mogl by mi podac link do schematu od tego telefonu? Lub ewentualnie wartośc rezystora L6 chociaz nie mam gwarancji czy cos innego nie jest uszkodzonego wiec caly schemat byl by bardzo pomocny, odczytac ze starego niestety nie dam rady gdyż zbytnio się upiekł po zalaniu :P. Na forum znalazlem link do schematu TC 150W, podobno jest bardzo podobny jednak nie moge go sciagnac :/. Był bym wdzieczny za przeslanie tego schematu do mnie na emaila: jordan87(_at_)epf.pl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3340363
    Jordan87
    Poziom 14  
    Umiem poslugiwac sie funkcja szukaj jednak nie mam wystarczajacej liczby pkt zebym mogl sciagnac :/ dlatego chcialem aby ktos wyslal mi go na emaila

edit.
    juz nazbieralem pkt :) i sam sciagnelem

Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

A czy jest mozliwos znalezienia gdzies schematu od sluchawiki do tego telefonu? Stacja juz naprawiona, jednak widze ze jest cos jeszcze ze słuchawka chyba :/
  • #4 3341691
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    to znaczy co się dzieje z słuchawką??
  • REKLAMA
  • #5 3341728
    Jordan87
    Poziom 14  
    Kompletny brak reakcji na cokolwiek, bakteria jest ładowana na pewno bo sprawdzałem mierniczkiem.
  • #6 3341799
    PICIA
    Poziom 33  
    Jordan87 napisał:
    Kompletny brak reakcji na cokolwiek, bakteria jest ładowana na pewno bo sprawdzałem mierniczkiem.

jak to sprawdziłęś??? gdzie sie wpinałeś miernikiem??
    jakie napiecie jest na aku jesli jest wpiete w słuchawkę???
  • REKLAMA
  • #7 3342668
    Jordan87
    Poziom 14  
    Wpinalem sie bezposrednio w wyjscie zasilania na sluchawke, jak równiez pod sama baterie i sprawdzalem po pewnym czasie czy zmienilo sie na niej napiecie, przy podlaczonej bateri napiecie na niej wynosi 4,15V. Przez chwilke przy wywoływaniu sluchawki zabrzeczala, jednak byla to moze z jedna sekunda, napiecie rozplywa sie bez problemu po sluchawce.

edit.

Przy kazdorazowym wcisnieciu przycisku on sluchawka powinna chyba dawac oznaki zycia, zarówno dzwiekowe jak i wizualne. Napiecie podawane z bazy wynosi ok. 9V a podawane bezposrednio na bakterie 7V, czy aby niezbyt wysokie jak na baterie 3.6V?
  • #8 3342909
    PICIA
    Poziom 33  
    napiecie na aku podczas ładowania powinno byc około 4,2V

Powiedz mi jedno
    jesli podepniesz miernik pod aku w słuchawce i ją załączysz to napięcie gwałtownie spada???

Podmieniałes aku na sprawdzony??
  • #9 3342934
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Jeśli jest tak jak piszesz to problem leży w akumulatorze.
    Bez obciążenia napięcie ok. 4V, przy próbie ładowania 7V, pod obciążeniam spada poniżej 3V.
    Najprawdopodobniej masz skorodowane połączenie pomiędzy przewodem a wtyczką. To połączenie zaciskane. Mogło też skorodować samo złącze.
    Powoduje to powstanie dodatkowej rezystancji szeregowej. Stąd takie zachowanie.
  • #10 3342999
    Jordan87
    Poziom 14  
    Niewiem czy dobrze mnie rozumiecie, 7V zasilania daje przy odlaczonej baterii, przy podlaczonej 4,3 wiec chyba jest ok. Przy podlaczonej baterii i próbie wlaczenia kompletny brak reakcji, napiecie pozostaje bez zmian. Niemam innego akumulatorka aby sprobowac na nim, ale to chyba nie w baterii problem.
  • #11 3343672
    PICIA
    Poziom 33  
    OK-to co napisałeś teraz świadczy że ładowanie jest prawidłowe,niemniej jesli słuchawka na bardzo krótko zareaguje może swiadczyć o ubitym prcesorze słuchawki
    ps
    Masz schemat słuchawki??? czy nie??? posprawdzaj czy dochodzą napięcia do procesora
    Załączniki:
    • kx-tc180-b_004.zip (74.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kx-tc180-b_003.zip (90.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 3346162
    Jordan87
    Poziom 14  
    Z tego co mi sie wydaje to na wszystkich nozkach jest tak jak powinno napiecie
  • #13 3358169
    Jordan87
    Poziom 14  
    Mam nowe informacje, gdy odlacze baterie i pobawie sie troche przyciskami na sucho, podlacze spowrotem bakterie słuchawka zaczyna dawac dzwiekowe oznaki zycia przy próbie włączenia, przy kilku wcisnieciach (nawet slychac szumy), może to tylko jakis kondensator?
  • #14 3390487
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Drogi kolego servistel , możesz wrzucić schemat bazy tego telefonu ?? Mam taką usterkę że słuchawka (a nawet dwie)działa bez zarzutu a w bazie nie działa głośnik ani mikrofon. Co może być przyczyną??
  • #15 3390941
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    djandriu napisał:
    Drogi kolego servistel , możesz wrzucić schemat bazy tego telefonu ?? Mam taką usterkę że słuchawka (a nawet dwie)działa bez zarzutu a w bazie nie działa głośnik ani mikrofon. Co może być przyczyną??
    proponuje czytac posty od poczatku ............ a nie od srodka wtedy bys zobaczyl moze link do schematu..... :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu telefonu Panasonic KX-TC180-B oraz wartości rezystora L6, gdyż oryginalny schemat uległ uszkodzeniu po zalaniu. Znaleziono link do schematu podobnego modelu KX-TC150W, który został pobrany po uzyskaniu odpowiednich uprawnień na forum. Problem dotyczył również słuchawki – brak reakcji na przyciski mimo prawidłowego ładowania akumulatora (napięcie około 4,15 V). Sprawdzano napięcia na akumulatorze i zasilaniu słuchawki (około 7–9 V), które wydawały się prawidłowe. Podejrzewano uszkodzenie procesora słuchawki lub kondensatora, gdyż słuchawka czasowo reagowała dźwiękowo po manipulacji przyciskami bez baterii. Sugerowano sprawdzenie połączeń i napięć na nóżkach procesora oraz możliwe skorodowane styki lub złącza. W dyskusji pojawiła się także prośba o schemat bazy telefonu, gdyż występowały problemy z głośnikiem i mikrofonem w bazie, mimo że słuchawki działały poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA