logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic kx-tc1520B - brak reakcji bazy i słuchawki, poszukiwany schemat

Piorun2002 22 Paź 2006 11:13 1758 14
REKLAMA
  • #1 3140905
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Mam uszkodzonego Panasonic kx-tc1520B, najpierw sluchawka stracila kontakt z baza a teraz dodatkowo w ogole nie daje oznak zycia sama baza.

Czy ktos ma moze schemat do tego modelu (nie ma go niestety w przepasnych zasoba Elektrody) lub moze ktos wie jak inny schemat Panasonica jest w miare podobny i mogly mi posluzyc do wstepnej diagnostyki.
  • REKLAMA
  • #2 3141012
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    przedewszystkim napisz co juz sprawdzałes???
    -zasilacz???
    -akumulatorek jakie ma napiecie
    - czy słuchawka reaguje na co kolwiek?? jesli tak to jak załaczysz słuchawkę to jakie jest wtedy napiecie na AKU???

Baza

- sprawdzałeś zimne luty w bazie okolice zasilania???
    - na wyswietlaczu cokolwiek się pokazuje -od sekretarki???
    -baza reaguje jak się podłaczy liniie telefoniczną??? oraz zasilacz???mozesz coś wybrać???

co do utraty połaczenia z bazą to sprawdzałeś srodkowy styk na bazie-tam leci synchronizacja
  • #3 3153151
    Piorun2002
    Poziom 15  
    @servistel - dzieki za odpowiedz choc troche nie na temat, pytalem jaki schemat jest podobny do 1740 zeby moc zaczac diagnostyke.
    Wiecc jak by ktos mial podobny problem to donosze ze pasuje 'z grubsza' schemat od 1740 (na elektrodzie), 1040, 1500.

A teraz do zeczy, udalo mi sie podniesc baze ale nie komunikuje sie ze sluchawka.

Do sluchawki wlozylem aku o nieco wiekszej pojemnosci (1000mA) maja teraz okolo 3,8V.
    Kiedy sluchawka jest podniesiona pomiedzy na gniezdzie '+' i '-' jest 8,9V ok, kiedy poloze sluchawke to napiecie spada do 1.8V - to chyba nie jest za dobrze?

Slychawka dziala, mozna probowac wywolac baze - ale polaczenia nie uzyskujemy.
  • REKLAMA
  • #4 3153237
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    Rozbierz zespół styków komunikujących bazę z odłożoną na niej słuchawką. Najczęściej sprężynkowe styki wewnątrz tego modułu nie działają właściwie.
    Stamtąd pochodzą problemy z ładowaniem i z brakiem kontaktu radiowego pomiędzy bazą a słuchawką.

Napięcie ok. 9V na nieobciążonych stykach - wartość normalna. Obwody ładowania akumulatorów są w układzie (sterowanego) źródła prądowego.
    Wartość 1,8V świadczy o złym styku wewnątrz w/w modułu.
    Rozbieraj ostrożnie i z uwagą. W pewnej chwili wysypuje się wszystko :).
  • #5 3153303
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Styki juz wczesniej przeczyscilem (poczytalem wczesniejsze rady w podobnych przypadkach).

Zastanawiam sie czy te 1,8V to nie jest efekt ze aku sa na maxa naladowane i dla tego zrodlo prodowe ich nie laduje ?

Czy sluchawka moze sie rozstroic (ponoc kilka miesiecy temu zanim telefon trafil do szafy) zdarzlo mu sie czasami 'gubic' baze po podniesieniu sluchawki.
  • REKLAMA
  • #6 3153401
    PICIA
    Poziom 33  
    napięcie na aku powinno byc wiele wyzsze-mam podobnego na stole z takim samym napięciem jak ty
    wymiana kau pomogła

zwarcie na celi aku
  • REKLAMA
  • #7 3153739
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    cyt.:
    "Styki juz wczesniej przeczyscilem (poczytalem wczesniejsze rady w podobnych przypadkach)."

Czy mam rozumieć, że w tym celu rozbierałeś moduł styków i oczyściłeś (chemicznie np KONTAKT 60), czy tylko przeczyściłeś ich zewnętrzną część stykającą się ze słuchawką?

cytat 2:
    "Kiedy sluchawka jest podniesiona pomiedzy na gniezdzie '+' i '-' jest 8,9V ok, kiedy poloze sluchawke to napiecie spada do 1.8V - to chyba nie jest za dobrze?"

Rozumiem z powyższego, że to wynik pomiaru napięcia na stykach a nie na akumulatorze.
  • #8 3153744
    Piorun2002
    Poziom 15  
    >napięcie na aku powinno byc wiele wyzsze
    ?? jedno ogniwo ni-cd/ni-mh ma 1.2V x3 daje 3.6V, ja mam 3.74 wiec chyba nie jest zle ?

Aku wymienie jutro, ale wydaje mi sie ze problem jest w zlodle prodowym i polecia tranzystor sterujacy Q311.

Czy jesli aku ma 3.8V i ladownie nie dziala to baza dogada sie ze sluchawka - czy ktos moze to kiedys testowal ?

Czy da sie jakos sprawdzic przy odlozonej sluchawce ze baza dogadala sie ze sluchawka ?
    >Rozumiem z powyższego, że to wynik pomiaru napięcia na stykach a nie na akumulatorze.

Zeby upewnic sie ze nie ma problemow na stykach, pomiar napiecia wykonalem bezposrednio na aku (po diodzie) i na wyjsciach z plytki bazy.
  • #9 3153752
    PICIA
    Poziom 33  
    jesli jest poprawne ladowanie powinno byc ponad 4V-zazwyczaj ok 4,2V
    i tak jak pisano wyżej sprawdz zwłaszcza srodkowy styk
  • #10 3157808
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Udalo mi sie zlokalizowac 'uszkodzenie' - telefon trafil do mnie po tym jak juz ktos probowal go naprawic.
    Slysznie zwracaliscie uwage ze trzeba sprawdzic styki - co tez ta osoba zrobila, ale niestety skladajac gniazdo ladowania zamienila '+' i '-' !@!#.
    Dlatego pisalem ze cos mi nie pasuej ze zrodlem pradowym (Q311 troche sie grzal, a napiecie ladowania bylo 1,5V).

Dzieki wszystkim za pomoc, zamykam temat
  • #11 3157887
    PICIA
    Poziom 33  
    niezły magiik był z poprzednika- nawet bym na to nie wpadł...zarazem inni-to takjakby wlutowac odwrotnie scalak i nie zauważyc wizualnie ze do tego doszło.Najgorzej ejst wtedy jak sie po kimś poprawia
  • #12 3800104
    Mruks
    Poziom 2  
    Poszukuję instrukcji obsługi do tego telefonu, czy może mi ktoś pomóc??

Wielkie dzięki, proszę o info na email o ile to możliwe. alex.mruk(_at_)wp.pl
  • #14 3800196
    Mruks
    Poziom 2  
    Dziękuję :) ale czy ma Pan może Polską wersję?? :oops:
  • #15 3804057
    PICIA
    Poziom 33  
    Mruks napisał:
    Dziękuję :) ale czy ma Pan może Polską wersję?? :oops:

niestety nie ale po angielsku tez można sie doczytać-co chcesz wiedzieć???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Panasonic KX-TC1520B miał problem z brakiem komunikacji między słuchawką a bazą oraz całkowitym brakiem reakcji bazy. Poszukiwano schematu do diagnostyki, wskazując na podobieństwo do modeli 1740, 1040 i 1500. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie zasilacza, napięcia akumulatora (około 3,7-3,8 V), zimnych lutów oraz styków komunikacyjnych między bazą a słuchawką. Pomiar napięcia na stykach wykazał spadek z około 8,9 V do 1,8 V po położeniu słuchawki, co sugerowało uszkodzenie lub złe styki w module łączącym słuchawkę z bazą. Po dokładnym czyszczeniu styków i wymianie akumulatora problem nie ustąpił. Ostatecznie wykryto, że podczas wcześniejszej naprawy zamieniono biegunowość w gnieździe ładowania, co powodowało nieprawidłowe ładowanie i przegrzewanie tranzystora Q311 sterującego źródłem prądowym. Po poprawnym podłączeniu problem został rozwiązany. Dodatkowo udostępniono link do instrukcji obsługi, choć brakowało polskiej wersji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA