logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak łączności baza-słuchawka Panasonic KX-T9300 po testach na innej bazie

remont 27 Gru 2006 19:21 1128 5
REKLAMA
  • #1 3375610
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Chciałem sprawdzic swoja słuchawke czy sprawna,połozyłem na brata bazie tej samej marki Panasonic KX-T9300 i telefon brata przestał działać.
    Nie ma łączności baza-słuchawka.Telefon był sprawny.Moze mi ktos pomoże-wiem że nie upublicznia sie tajemnic,ale może na PW?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3376254
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Nie zrobiłeś nic złego. To przypadek. Zacznij od najprostszego - zamień akumulatorki miejscami.

Ten model nie ma tzw kodu dynamicznego. Baza i słuchawka stanowią (programowy) komplet. I w bazie, i w słuchawce zapisane są informacje umożliwiające rozpoznanie "swojej" bazy/słuchawki.

Problem w tym, że ten model ma b. wiele punktów regulacji. Potencjometr zawsze kusi. A są tam takie, które na pozór działają niewinnie. Wystarczy lekko pokręcić i np słychać nas głośniej.
    Nie wiedomo, czy aparat brata nie był wcześniej regulowany "na ucho".
    Taka regulacja skutkuje niepoprawną pracą - m. in. okresowym brakiem kontaktu radiowego.
    Ale to tylko mój domysł.
  • REKLAMA
  • #3 3376351
    remont
    Poziom 14  
    Ale nic nie było krecone,aparat działał-po połozeniu słuchawki przestał działac.Może słuchawka od mojego telefonu niedziałajacego(nie wiem czy baza uszkodzona czy słuchawka i dlatego chciałem sprawdzic na brata telefonie) uszkodziła bazę?
  • REKLAMA
  • #4 3376574
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Słuchawka nie może uszkodzić bazy. Nawet zwarcie styków ładowania poza niegroźnymi skutkami cieplnymi niczego nie uszkodzi.

Problem w tym, że do zdiagnozowania potrzebny jest przynajmniej oscyloskop. Przydałby się też miernik częstotliwości na wypadek konieczności skorygowania zestrojenia obwodów 455KHz.
    Robota to dość niewdzięczna bo nie ma dostępu do wszystkich punktów pomiarowych.
    W starszych wersjach G (na Niemcy), w głowicach w. cz. dostępne były trymery obwodów PLL. W wersji PD już tylko trymer generatora częstotliwości wzorcowej do PLL. I lepiej.

Przy braku łączności należy zacząć od upewnienia się, czy owa częstotliwość jest na poziomie 12800KHz.
    Trzeba posprawdzć kilka miejsc. Słowem - wiele żmudnych czynności w aparacie wartym 10÷30 zł.
    (Na giełdzie już nie do kupienia ze względu na niekorzystny wskaźnik wartości [zł] do masy [kg])

Ogólnie robota dla pasjonata.

Poza tym w tym modelu dość często spotyka się skorodowane "przelotki" - metalizowane (kiedyś) otwory łączące ścieżki obu stron. To powód do złożenia broni.
  • REKLAMA
  • #5 3376615
    remont
    Poziom 14  
    Ok. wiem wszystko,ale mi głupio że przez moją ciekawość brata tel.przestał działać. Jest to wersja G.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3453496
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    telem się wylogował i nic innego ci nie pozostaje jak zalogować na nowo.... Baza i słuchawka muszą być wyłaczone--- wcisnij 1 9 * trzymaj wsisnięte razem włącz zasilanie słuchawki, wciśnij P (słuchawka jest teraz w trybie serwisowym) wciśnij sw 1 na bazie i trzymaj włącz zasilanie bazy (pisk) (baza w trybie serwisowym) na słuchawce wcisnij PROGRAM następnie przycisk P wprowadz 7cyfrowy kod (dowolny np. 1234567 ) wciśnij przycisk P potem 1 następnie P wprowadz kod rejonu 02 ( polska ) i wciśnij P wprowadz 001 i naciśnij P (słuchawka powinna połączyć się z bazą ) wciśnij P wprowadz 101 wciśnij program i wyłącz zasilanie słuchawki następnie wcisnąć sw na bazie i wyłączyć zasilanie bazy.... i już słuchawka jest zalogowana... teraz włącz baze i słuchawke i miłego dzwonienia........
REKLAMA