logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz stabilizowany - regulacja napięcia z 24V na 12V, doświadczenia?

lukas_sa 28 Gru 2006 12:38 1555 8
REKLAMA
  • #1 3378088
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam,
    Zamierzam zrobić zasilacz stabilizowany wg tego projektu
    Moje pytania to:
    Czy da się nim regulować napięcie?(np. jak input będzie 24V to na wyjściu bedzie 12V)

Czy ktoś z was już coś takiego budował i jak się na nim pracuje
  • REKLAMA
  • #2 3378139
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Można w nim regulować napięcie wyjściowe.
    Trzy uwagi, podane na schemacie 35V AC to za dużo i układ sobie z nim nie poradzi. Po drugie mostek prostowniczy jest na schamecie źle podłączony, a po trzecie to daj sobie z tym spokój i poszukaj na elektrodzie jakiegoś sensownego układu bo autor tego zdaje się napisał co wiedział, choć nie wiedział co pisał.
  • REKLAMA
  • #3 3398278
    krzysiekbass
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam! z pełnym szacunkiem dla twórcy tego schematu ale odradzam ten projekt. Robilem kiedys cos podobnego, ech, same problemy:P
  • #4 3400091
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Ja też uważam, że ten zasilacz to strata czasu, ponieważ przy zwarciu pali tranzystor
  • #5 3400164
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    dziękuję, tym razem jestem "mądry polak przed szkodą" ;)
    P.S. proszę o jakiś link do zasilacza najlepiej regulowanego o jak najprostszej budowie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3483043
    dioda.tychy
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    nie wierze w LM317 - one są daremne
    lepiej już zrobić na LM 338 - tak samo wyprowadzenia ino przewodzi 5A i nie trzeba tego tranzystora i bocznika/reszta tak samo
  • #8 3483111
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    w edw 1.07 jest schemat super zasilacza mogę ci udostępnić schemat jak chcesz
  • #9 3483988
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    mnich13 napisał:
    w edw 1.07 jest schemat super zasilacza mogę ci udostępnić schemat jak chcesz

Tylko załatwcie to przez PW, na elektrodzie nie można zamieszczać tego typu materiałów bez zgody wydawnictwa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości regulacji napięcia wyjściowego w zasilaczu stabilizowanym na bazie podanego projektu, z wejściem 24V i wyjściem 12V. Uczestnicy potwierdzają, że regulacja jest możliwa, jednak wskazują na istotne wady oryginalnego schematu, takie jak zbyt wysokie napięcie transformatora (35V AC), błędne podłączenie mostka prostowniczego oraz ryzyko uszkodzenia tranzystora przy zwarciu. Projekt jest oceniany jako niewłaściwy i niezalecany do realizacji. Zamiast tego polecane są bardziej sprawdzone i proste układy zasilaczy stabilizowanych dostępne na forach takich jak elektroda.pl oraz w publikacjach elektronicznych. Wskazano na alternatywę w postaci układów z regulatorami LM338, które mogą przewodzić prąd do 5A i nie wymagają dodatkowych tranzystorów i boczników, w przeciwieństwie do LM317. Udostępniono również informację o schemacie zasilacza w programie EDW 1.07, jednak z zastrzeżeniem konieczności przesyłania materiałów prywatnie ze względu na prawa autorskie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA