logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie szeregowe uzwojeń wtórnych transformatorów o różnych natężeniach

JanKow 31 Sie 2003 12:17 1757 15
REKLAMA
  • #1 311514
    JanKow
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak zachowałoby się napięcie i natężenie gdybym połączył szeregowo dwa uzwojenia wtórne dwóch transformatorów tak aby napięcie się zsumowało ( napięcia na jednym i grugim byłyby takie same), ale natężenie byłoby różne. Czyli z jednego źródła byłoby niższe a z drugiego wyższe.
    Wiem, że tak się nie robi, ale gdyby...
  • REKLAMA
  • #2 311518
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Napiecia sie zsumuja a max prad bedzie taki jaki max prad z mniejszego trafa
  • #3 311519
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Oczywiście napięcia sie dodają, prad popłynie taki sam przez obydwa uzwojenia, dlatego możesz czerpać tylko taki jaki wytrzymuje słabszy transformator (uzwojenie).
    Chodzi o przekrój przewodu nawojowego.
  • REKLAMA
  • #4 311522
    JanKow
    Poziom 10  
    A co by się stało gdybym chciał pobrać większy prąd niż daje słabszy transformator?
  • #5 311535
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Przeciążyłbyś słabszy transformator. Spadłoby też napięcie mniejszego transformatora. Przy dużym przekroczeniu maksymalnego prądu słabszy transformator mógłby się spalić.
  • #6 311560
    JanKow
    Poziom 10  
    Abym lepiej zrozumiał oco chodzi niech odpowie mi ktoś na podstawie przykładu. Na jeden transformator podawane jest 50V i 1A na drugi 50V i 3A, a ja chce z tego szeregowego połączenia pobrać 50V i 2A.
  • REKLAMA
  • #7 311587
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 311593
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    1. Przy polaczeniu szeregowym napiecia Ci sie dodaja wiec bedzie 100V :idea:
    2. Skoro masz traffa 50v/1A i 50V/3A i potrzebujesz 50V/2A to po co je laczyc :?: :?: Wykorzystaj samo trafo 50V/3A :idea:
  • REKLAMA
  • #9 311597
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

"JanKow" a nie pomyliłę się 50 V 2A, to bez problemu możesz z tego trafo 50V/3A.
  • #11 311601
    JanKow
    Poziom 10  
    Stankow ma racje
    Chodzi mi o czystą teorię
    Opiszę wam to dokładniej
    Mam dwa źródła z jednego pobieram 50V i 1A czyli 50W - max. moc wyjściowa ,
    Z drugiego moge pobrać więcej niż 1A przy napięciu 50V
    Np: 2A 4A 10A itd., ma bardzo dużą moc wyjściową. I teraz chce podłąnczyć do tego odbiornik, który pobiera np: 7A przy napięciu 100V.
    Jako, że chodzi mi o teorię to wykluczam możliwość spalenia się transformatora pod wpływem wydzielonego ciepła. Jak czysto teoretycznie zachowa się napięcie i natężenie?
  • #12 311647
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Przy szeregowym polączeniu musisz uważac na fazy (jak i równoległym) żeby oby dwa trafa pokrywały swoje sinusoidy. Pamietaj że przez całą wydzieloną gałąź w kazdym punkcie płynie taki sam prąd.

Jeśli trafa bedą miały odwrócone fazy względem siebie to prąd jak każda fala bedzie się znosił, pod warunkiem, że podepniesz do skrajnych uzwojeń obciążenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 312565
    JanKow
    Poziom 10  
    Fazy i częstotliwość będą się zgadzały
  • #14 313870
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Skoro masz np. U1=50V I1=1A , U2=50V I2=3A to po podłączeniu szeregowym uzwojeń wtórnych masz U=U1+U2=50+50=100V natomiast prąd tak jak wspomniano I=1A(możliwy do pobrania czyli wydajność prądowa najsłabszego trafa ).
  • #15 314156
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No ale jeżeli przeciążymy słabszy transformator ( a o to chyba chodzi JanKow) to napięcie na nim spadnie. Nie wiem o ile, ale to zależy od trafa i od tego, czy znasz jego prawdziwe parametry, może się zdarzyć, że wytrzyma trochę więcej, a może się zdarzyć, że przy połowie dopuszczalnej mocy już napięcie spadnie (made in China).
  • #16 314506
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Wszysko to są rozwarznia teoretyczne i dość uproszczone . Oczywiście ,że istnie soś takiego jak spadek napięciaprzy przeciążeniu a także wiele innych . W szczególności SUPER JAKOŚĆwykonania , lecz to wszystko i tak temat rzeka i to przy :sm21:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy teoretycznego połączenia szeregowego uzwojeń wtórnych dwóch transformatorów o jednakowym napięciu (np. 50V) lecz różnej maksymalnej wydajności prądowej (np. 1A i 3A). W połączeniu szeregowym napięcia sumują się, więc uzyskujemy łączną wartość napięcia równą sumie napięć obu transformatorów (np. 100V). Jednak prąd płynący przez oba uzwojenia jest taki sam i ograniczony przez transformator o mniejszej wydajności prądowej (np. 1A). Próba pobrania prądu większego niż dopuszczalny dla słabszego transformatora spowoduje jego przeciążenie, spadek napięcia na tym uzwojeniu, a w praktyce może doprowadzić do uszkodzenia transformatora. W dyskusji podkreślono konieczność zgodności faz i częstotliwości obu transformatorów, aby uniknąć anihilacji napięć. Przykład: dwa transformatory 50V/1A i 50V/3A połączone szeregowo dają 100V przy maksymalnym prądzie 1A. Z praktycznego punktu widzenia takie połączenie nie ma sensu, lepiej użyć transformatora o odpowiedniej wydajności prądowej. Wskazano również, że parametry transformatorów i ich jakość wpływają na zachowanie napięcia przy przeciążeniu.
REKLAMA