Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Eberspacher [Webasto] SHARAN

back 30 Dec 2006 20:41 11465 11
    back
    Level 10  
    Witam !!!
    Mam sharana ze zwykłą klimą jest tu wstawione ogrzewanie postojowe Eberspacher B5 WS lub D5 WS nie jestem pewien. Gdy kupiłem samochód ogrzewanie wogle się nie odzywało kumpel podpowiedział że to świeca i miał rację po wymianie świecy coś się dzieje tz. po załączeniu sterownik wszystko testuje odpala słychać stuk pompki paliwa po ok. 90 sek pompka przestaje podawać paliwo i ogrzewanie gaśnie pracuje pompa wody i dmuchawa wewnątrz ogrzewania po ok 2 min cykl się powtarza. Wydaje mi się że jest zrywany płomień tylko nie wiem czemu. Mierzyłem czujnik płomienia miał 1.05 kilo oma zimny. byłem w serwisie Eberspacher Powiedzieli że to dmuchawa w Eberspacher ale przecież ona działa chcieli za naprawę 1000 zł. podziękowałem ślicznie. ..
    Życzę najlepszego w Nowym Roku.
    Pozdrawiam
    stomat
    Level 37  
    A jaką metodą doszli do wniosku że to dmuchawa ? Jest możliwe że dmuchawa działa ale nie osiąga odpowiednich obrotów.
    fructon
    Level 33  
    jezeli jest z 2000 roku i wyzej to ogrzewanie jest objete diagnoza z vaga i mozna podejrzec jego prace w blokach pomiarowych adres sterownika 18
    back
    Level 10  
    Podpinali się z urząedzeniem diagnozującym. Dmuchawa jak się rozkręci to aż gwiżdże więc obroty są dość wysokie.

Dodano po 48 [sekundy]:

Jest to auto z 1997r. 1.9 TDI
    fructon
    Level 33  
    sprawdz jeszcze wydatek pompy paliwa to ze stuka wcale nie oznacza ze podaje odpowiednia ilosc paliwa lub jest jakies uszkodzenie w samym sterowniku lub czujniku plomienia, czujniku przegrzania, lub temperatury czynnika chlodniczego pomierz je wszystkie zgodnie z tabelą
    back
    Level 10  
    według autoryzowanego serwisu Eberspacher w Olsztynie sterownik pompa i czujniki są ok.Bo byłem na sprawdzeniu.
    fructon
    Level 33  
    to ze sprawdzał to autoryzowany serwis nie znaczy ze nie mogli sie pomylic przyczyna gdzies jest niestety na odległosc juz ci nie pomoge jezeli wszystko skontrolujesz o czym wczesniej pisałem to pozostanie tylko sterownik do wymiany
    back
    Level 10  
    Jak odpowietrzyć układ paliwowy
    azer7
    Level 11  
    miałem podobne objawy w ogrzewaniu D 1LC(diesel,nadmuch powietrza )-sterownik wyłączał ogrzewanie awaryjnie przy spadku napięcia zasilania poniżej 10,5 v, ważna jest też czystość siateczki osłaniającej świecę żarową
    back
    Level 10  
    poszukuję dmuchawę powietrza do EBER D5 WS nr. katalogowy 201759 01 00
    stomat
    Level 37  
    To jednak coś nie tak z dmuchawą ?
    back
    Level 10  
    Tak to jednak dmuchawa pochodzi chwilkę robi się gorąca i czuć już spalenizne najprawdopodobniej przegrzana

Dodano po 40 [sekundy]:

i co za tym idzie pobiera duży prąd