logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować pomiar U i I dla silnika 3f za pomocą mikrokontrolera?

Ukasz 04 Sty 2007 18:17 1617 7
  • #1 3405060
    Ukasz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

czy ktoś realizował jakiś układ do pomiaru prądów oraz napięć za pomocą uC
    i mógłby praktycznie podzielić się swoimi spostrzeżeniami, na jakim układzie najlepiej to zrealizować, ewentualne odnośniki

poprzez wyszukiwarkę znalazłem trochę postów, ale wszystkie dotyczyły pomiarów małych wartości

potrzebuję zrealizować układ nadzorujący pracę silnika 3f, czyli potrzebuję pomiary prądów w poszczególnych fazach oraz napięcia w nich

zastosowanie dla różnych silników, wiec zakładam pomiar na przekładnikach, zarówno prądowym jak i napięciowym (ewentualnie mogę ograniczyć się do max. 0.4 kV jeśli istnieją sprawdzone rozwiązania z pominięciem przekładnika)

przewiduję też możliwość pomiaru dla silnika ~1f stąd poprzednie założenie dla pomiarów poszczególnych faz z osobna

nie wiem do jeszcze jaką dokładność założyć, myślę, że na początek +/- 0,1 A / 5 V

byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc
  • #3 3405461
    Ukasz
    Poziom 12  
    jeśli chodzi o dokładność to nie widze problemu, żeby była lepsza

dokładniej chce mierzyć parametry pracy silnika prąd, napięcie, obroty silnika, może temperatura - parametry wyświetlane na LCD i dalej komunikacja uC z PC, zapis tych danych w plikach txt i dalsza analiza w formie wykresów

muszę wykonać pewien projekt i na razie zastanawiam się teoretycznie nad powyższym, czy zabierać się za to czy nie
  • #4 3409894
    Ukasz
    Poziom 12  
    czy jest to rzeczywiście aż tak skomplikowana sprawa, że nikt nie miał z czymś podobnym do czynienia ?
  • #5 3412477
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Ja takowe ustrojstwo musiałem zrobić (jako dodatkowa funkcja w
    pewnym urządzeniu ) - pomiar prądu stałego - pulsującego odkształconego tzn. RMS zrobiłem to za pomocą przekładnika LEM
    i uP T89C51AC2 --- za pomocą całki ze 100 próbek / 10 połówek --
    pomiar co 1ms i wpis do tablicy (wartości wyskalowanej).
    Skorzystaj z definicji na RMS.
    Teraz bym tego w tablicy nie robił (szkoda pamięci -- 400 bajtów !)
    Albo nawet za pomocą scalonego przetwornika true RMS.
  • #6 3415732
    Ukasz
    Poziom 12  
    a czy kolego orientujesz sie moze w cenach przekladnikow LEM ?

gdyby skorzystac z AD8361 to i tak jakos trzeba to pomierzyc i usrednic wartosc, jesli nie tablica to co bys wykorzystal ?
  • #8 3416286
    Ukasz
    Poziom 12  
    dzieki serdeczne, jak znajde chwilke to przyjrze sie blizej temu zagadnieniu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji pomiaru prądów i napięć w silniku trójfazowym za pomocą mikrokontrolera. Autor poszukuje praktycznych wskazówek dotyczących doboru układów pomiarowych, zwłaszcza dla wartości prądów i napięć typowych dla silników 3-fazowych, z możliwością pomiaru także silnika jednofazowego. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie przekładników prądowych i napięciowych, z uwzględnieniem ograniczenia napięcia do 0,4 kV. Wskazano na wykorzystanie przekładników LEM, szczególnie modelu LTS 25-NP, dostępnego w polskich sklepach, jako sprawdzonego elementu do pomiaru prądu. Do pomiaru wartości skutecznych (RMS) zalecane jest stosowanie scalonych przetworników true RMS lub obliczanie wartości RMS programowo na podstawie próbek. Przykładowa implementacja wykorzystuje mikrokontroler T89C51AC2, który dokonuje pomiarów co 1 ms i oblicza całkę z próbek. Dyskusja podkreśla potrzebę określenia wymaganej dokładności pomiaru, sugerując na początek tolerancję około ±0,1 A i ±5 V. Autor planuje wyświetlanie wyników na LCD oraz komunikację mikrokontrolera z komputerem w celu zapisu i analizy danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA