logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stroboskop dyskotekowy na trafopowielaczu 12kV? Schemat i kondensatory

Luki B. 04 Sty 2007 21:29 1047 2
REKLAMA
  • #1 3405995
    Luki B.
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Mam w na stanie niepotrzebne trafo wysokiego napięcia koło 12kV i dużej mocy, prawdopodobnie napędzało niegdyś neony. Moim pytaniem jest jak wykonać z tego stroboskop dyskotekowy coś w stylu J-23 tylko żeby można było podpiąć pod niego ze 2 lampy lub jedną dużej mocy? Czy ktoś mógłby narysować schemat tego układu żeby był jak naj prostszy ponieważ nie jestem zaawansowanym elektronikiem i jakich kondensatorów musiał bym użyć aby mogły zmagazynować ładunek potrzebny do błysku? Za pomoc bardzo dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 3407333
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    A po cholere Ci aż 12kV. Palnik IFK120 ma maksymalne napięcie pracy 300V. Po mojemu to tak 40 razy mniej.... Poza tym jak jesteś początkujący nie bierz się za 12000V bo z tym nie ma żartów. Schemat - mało to tego?? Zasilacz do palników to, pisze po kolei. Bezpiecznik, mostek prostowniczy, kondensator filtujący. Jak chcesz dwa palniki to z plusa kondensatora filtrującego dwa rezystory mocy na kondensatory magazynujące energie dla palnika. Układ wyzwalania jest ogólnie znany, wiec ze znalezieniem nie powinno być problemu. Jeszcze czepie się Twojego niedużego doświadczenia. Lepiej kup gotowy zestaw i go poskładaj. Wyjdzie taniej a juz na pewno bezpieczniej. Nawet zaprojektowanie płytki drukowanej, która będzie bezpieczna dla otoczenia przy 230VAC nie jest bardzo łatwe. Tak ogólnie transformator to troche cos innego niż trafopowielacz.
  • #3 3407924
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Zgadzam się z przedmówcą , nawet w stroboskopach dużej mocy jest takie samo malutkie trafko jak w jabu i kosztuje ono grosze więc po co utrudniać sobie życie jakimś trafem od neonów. Wnoszę o zamknięcie tematu.
REKLAMA