logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocenić sprawność i wartość lamp z telewizorów?

klaczol 07 Sty 2007 00:17 9800 14
REKLAMA
  • #1 3415519
    klaczol
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam posiadam lamy takie jak te https://obrazki.elektroda.pl/97_1168010100.jpg (znalazłem zdjęcie w innym temacie) mam ich dużo większość wymontowanych ze starych telewizorów

1 Czy jest jakiś prosty sposób aby sprawdzić czy te lampy są w dobrym stanie i działają

2 Ile takie lampy mogą być warte
  • REKLAMA
  • #2 3415652
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Widze tam pcl 86 to najlepsza lammpa na pierwszy wzmacniacz lampowy (sam kiedys zrobie), i jakas podwójna triode chyba e/pcc88 to najbardziej "chodliwe lampy", no najlepiej sprawdzic przez zmonowanie w najprostszym układzie, ale najwazniejsze to sprawdzenie zazenia
  • REKLAMA
  • #3 3415886
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Podaj symbole, skad wiesz że masz takie jak te, widziałem wiele lamp ale ich nie rozrózniam po budowie wewnętrznej (w większosci przypadków). Na oko poza jedną dziwna lampą masz wszysktie najpopularniejsze, tanie lampy - chyba że masz coś zupelnie innego.

Aczkolwiek chodliwe (PCL 86) dwie sztuki do tego ECC83 i masz wzmacniacz mocy. Do tego transformator glosnikowy i będzie grać.

Możesz sprawdzić żarzenie, poprzez podpiecie odpowiedniego pradu i napięcia pod piny żarzenia www.tubedata.org, sprawdzić barwy "na szkle" przykopcenie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 3419147
    klaczol
    Poziom 12  
    na 100 % mam Lampy
    EF1830,
    PCL86
    PL500 lub PL50C nie mogę dokładnie się rozczytać
    EY86
    EAA91
    PCF802 (z drugiej strony tej lampy pisze HP10)
    PCF802 (troszkę większa od poprzedniej ale tylko o kilka milimetrów a z tyłu jej pisze chyba 020 KB)
    PL604
    PCF82
    EF186(chyba)
    ogólnie zostało mi ich 20 sztuk bo kilka mi się zbiło reszty nie potrafię zidentyfikować
  • #5 3419179
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    klaczol napisał:

EF1830,

Raczej EF183

klaczol napisał:
    PL500 lub PL50C nie mogę dokładnie się rozczytać

PL500

klaczol napisał:
    PL604

Czegoś takiego nie było, nawet do niczego nie podobne.

klaczol napisał:
    EF186

EF183 lub EF184, innych nie było.

Najlepsza metoda to użycie do tego celu testera do lamp, jak nie masz do niego dostępu, to musisz zbudowac układ testowy - na siatki i anodę podac katalogowe napięcia i zmierzyć prąd anody, a następnie porównać go z katalogiem - jak się zgadza to lampa prawie na pewno jest dobra. Metoda ta niestety wymaga posiadania przynajmniej trzech zasilaczy - anodowego, żarzenia i siatkowego.
  • REKLAMA
  • #6 3419314
    klaczol
    Poziom 12  
    Posiadam jeszcze stary Radioodbiornik Wyprodukowany w zakładach "diora" w dzierżoniowie Model MENUET 6204 wyprodukowaby 20Sierpnia 1964. Mam Do niego schemat ideowy który był razem z instrukcją jutro dam jego zdjęcie.

1Wie ktoś jak przerobić go aby zwiększyć jego moc

Oto lampy jakie są w nim zastosowane
    2razy ECH21(pod spodem pisze RF)
    EBL21
    AZ1(pod spodem pisze VII-64)
    EM80((pod spodem pisze ZZ)
  • #7 3419380
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Nie próbuj zwiększać mocy Menueta, "nie ma takiej opcji"!
    Ograniczeniami są: transformator sieciowy, prostownik, lampa końcowa w klasie A, transformator głośnikowy i głośnik. Ponadto: zwiększenie mocy o 50% nie jest wykrywane uchem, a dysponując tym, co masz, nie osiągniesz nawet 25% większej mocy.

Twoje lampy: PL604 nie było, ale była PL504.

Najprostszy sposób sprawdzenia lampy, "czy żyje": zasil żarzenie i dołącz omomierz miedzy katodę(-) a siatkę 1(+), jeżeli omomierz wykazuje przepływ prądu, to lampa "żyje", choć o jej jakości nie można powiedzieć niczego pewnego.
  • #8 3419796
    klaczol
    Poziom 12  
    jeżeli chodzi o PL604 to możliwe że jest to 504 ponieważ niewyraźnie widać PL?04 cyfra pod znakiem zapytania nie jest dobrze widoczna ta lampa jest prawie takiej samej wielkości jak PL500

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze jedno czy z tych lamp co mam mogę zrobić jakiś dobry wzmacniacz jeśli tak to jakiej mocy oczywiście resztę mogę dokupić (kondensatory itp.)
  • #9 3420046
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    klaczol napisał:

a jeszcze jedno czy z tych lamp co mam mogę zrobić jakiś dobry wzmacniacz jeśli tak to jakiej mocy oczywiście resztę mogę dokupić (kondensatory itp.)

Trochę ci zabraknie lamp. jak chcesz mono to możesz zrobić na PCL86, około 3-4 watów, albo na PL500 lub PL504 + PCF802 jako stopień wstępny. Jak chcesz stereo, to oczywiście komplety takie musisz miec pdwójnie. Z tym, że nie są to najlepsze lampy do audio.
  • #10 3420529
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Na stopień końcowy przeciwsobny nadają się lampy PL500 (PL504 jest konstrukcyjnie taka sama jak PL500, ale ma podwyższoną trwałość katody dla pracy impulsowej - w oryginale stopień końcowy odchylania poziomego w TV).
    Stopień wstępny można zrobić na PCF82 (lub PCF802), pentoda jako stopień wzmacniajacy, a trioda jako odwracacz fazy dla stopnia przeciwsobnego. Czułość bedziesz miał ok. 300mV, moc wyjściowa ok. 25W. Transformator wyjściowy trzeba sobie samemu nawinąć, bo gotowego dla tych lamp nie dostaniesz. Taki trafor trzeba bardzo starannie izolować i impregnowac, bo chwila pracy bez obciążenia (ktos kopnął w kabel głośnikowy i wtyczka wyleciała) może spowodować powstanie zbójeckich przepięć na traforze i wtedy "słabsze" sztuki "lecą".
    Problemem będzie też transformator sieciowy, bo żaden typowy Ci nie "podejdzie", żarzenie musisz połączyc szeregowo i zasilać z uzwojenia, które Ci da ok. 60V/0,3A (+ termistor dla łagodnego startu)
    Tu stopnie "lampowe" sie kończą, przedwzmacniacz dla "ambitnych" celów - jak choćby mikrofon, gitara lub regulacja barwy - wymaga choćby ze 2 tranzystorów.
    Oczywiście, cały czas mówimy o wzmacniaczu mono, bo dla stereo całość trzeba podwoić.
  • #11 3420927
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Jerzy Węglorz napisał:

Tu stopnie "lampowe" sie kończą, przedwzmacniacz dla "ambitnych" celów - jak choćby mikrofon, gitara lub regulacja barwy - wymaga choćby ze 2 tranzystorów.
    .

brednie. Moje wzmacniacze nie mają tranzystorów (ani jednego) a z gitarą grają bardzo dobrze...
  • #12 3421619
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Brednie ..., pewnie miałeś więcej lamp do wyboru, a nie ten szczątkowy zestaw ...
  • #13 3422144
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Jerzy Węglorz napisał:
    Brednie ..., pewnie miałeś więcej lamp do wyboru, a nie ten szczątkowy zestaw ...

Jakoś nie uzmysłowiłem sobie że w gre wchodzi nie ogólna prawda ale ten szczatkowy zestaw. Nie wynikało to jakoś z twojej wypowiedzi.
  • #14 3423300
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    painlust!
    To była moja odpowiedź na post klaczola z 08 Stycznia 2007, z godziny 00:22.

A mój pierwszy w życiu wzmacniacz na 1 lampie ECL11 zrobilem w jesieni 1952, natomiast moją konstrukcję z połowy lat 60-tych (końcówka 2xEL84) naprawialem kilka lat temu, wzmacniacz jeszcze pracował, ale elektrolity wyschły i buczał.
  • #15 3428790
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: klaczol
    Temat dotyczył sposobu sprawdzania lamp jednak w sposob nieuprawniony znalazły się tam kolejne wątki (MENUET, budowa wzmacniacza) oraz polemika nie związana z tematem: Jerzy Węglorz-painlust.
    Nie ma i nie będzie zgody na takie postępowanie w tematach. Forum to nie gadu-gadu, to miejsce na konkrety i tematyczną całość.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny sprawności i wartości lamp elektronowych pochodzących ze starych telewizorów. Najczęściej wymieniane modele to PCL86, EF183, PL500 (lub PL504), EY86, EAA91, PCF802, PCF82, EF186 oraz lampy stosowane w odbiorniku Diora Menuet 6204 (ECH21, EBL21, AZ1, EM80). Podstawową metodą sprawdzenia działania lampy jest zasilenie żarzenia i pomiar prądu anodowego w układzie testowym, porównując wyniki z danymi katalogowymi. Prostszy test to sprawdzenie żarzenia i pomiar rezystancji między katodą a siatką. Wartość lamp zależy od modelu i stanu, ale popularne lampy takie jak PCL86 są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Z lamp można zbudować wzmacniacz lampowy, np. mono na PCL86 o mocy około 3-4 W lub wzmacniacz z PL500/PL504 i PCF802 o mocy do 25 W, jednak wymaga to dodatkowych elementów, takich jak transformator głośnikowy i zasilacze. Transformator wyjściowy dla tych lamp trzeba wykonać samodzielnie, a zasilanie żarzenia często łączy się szeregowo z odpowiednim napięciem i zabezpieczeniem termistorem. Próby zwiększenia mocy odbiornika Diora Menuet 6204 są niezalecane ze względu na ograniczenia transformatora, lamp końcowych i głośnika. Dyskusja kończy się uwagą o konieczności zachowania tematyczności i konkretów w wątkach forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA