logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diesel nie odpala zimą po wymianie akumulatora i filtra paliwa - co sprawdzić?

klubowicz 20 Sty 2007 19:21 5393 25
REKLAMA
  • #1 3466586
    klubowicz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    witam wswzystkich ostatnio pisalem o tym ze nie odpala zima akumulator wymienilem na akumulator znanej firmy centra filtr paliwa zmienilem co prawda polepszyl sie o wiele rozruch ale to nie jest idealnie po nocy czasami nie odpala za pierwszym razem co jest nie tak swiece sa sprawne moze przewody pomozcie
  • REKLAMA
  • #2 3466608
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam .Tez mam disla samochod , ale moj ma swoja nazwe i rocznik,podaj cos blizej to maze pomege,tez mialem problemy z rozruchem zima.
  • #3 3466645
    klubowicz
    Poziom 12  
    vectra b 1.7 td 1997 czekam na odpowiedz
  • #4 3466768
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    amoja uisterka byla nastepujaca: dwie swiece zarowe spalone, i koncowki wtryskiwaczy.To merc. ale bardzi stary. Byc mozliwe,ze wtwim moga byc koncowki wtryskiwaczy.Przewody od pompy palowowej do wtryskiwacz powinny byc takiej samej dludosci,gdy pompa prawidlowo pracuje,pod palcami wyczuwa sie pulsacje cisnienia paliwa.pozd.
  • #5 3466804
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Jeżeli masz sprawne świece żarowe to sprawdź czy wogule dochodzi do nich napięcie w czasie grzania. Pozdrawiam.
  • #6 3466831
    heniekf.
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam
    aby dobrze zdiagnozowac nalerzy sprawdzic cisnienie cylindrow , swiece zarowe koncowki wtryskiwaczy oraz pompe wtryskowa.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3467009
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    Pewnie masz Isuzu.
  • #8 3467442
    klubowicz
    Poziom 12  
    niom isuzu
  • #9 3467609
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    też nad tym pracuję Astra1.7td z tyłu silnika jest taki mechanizm sterujący pompą w fazie rozruchu na zimnym silniku powinien prawdopodobnie przyspieszyć kąt wtrysku albo dawkę paliwa ale nie działa,ma jeszcze podgrzewacz powietrza elektryczny .
  • #10 3468938
    klubowicz
    Poziom 12  
    a jak ten kat zrobic tzn przyspieszyc?? i ewentualnie jak srpawdzic czy koncowki wtryskow sa sprawne?

Dodano po 2 [minuty]:

a i jeszcz jedno pytanie to moge byc przewody moze z nich ucieka iskra nie dostarczajac odpowiedniej energi do swiec.malo orientuje sie w samochodach wiec napiszcie gdzie one sa badz ewentualnie jakies fotki bylbym wdzieczny
  • REKLAMA
  • #11 3468989
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2098
    klubowicz napisał:
    a i jeszcz jedno pytanie to moge byc przewody moze z nich ucieka iskra nie dostarczajac odpowiedniej energi do swiec.

piszesz o dieslu?
    ktoś może uznać że zalicza się to do:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566200.html
  • #12 3471027
    klubowicz
    Poziom 12  
    no sory ale niektorych rzeczy jeszcze nei wiem na temat diesli
  • #13 3473003
    tryni81
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Zacznij od sprawdzenia grzania świec tz: jak długo grzeją (bo pewnie dłużej niż świeci się kontrolka)
    Możesz to sprawdzić na dwa sposoby albo woltomierzem przekręcasz kluczyk i patrzysz kiedy gaśnie kontrolka a kiedy zanika napięcie na świecach , lub doświadczalnie poczekaj z dziesięć sekund od zgaśnięcia kontrolki i dopiero odpal.
    te silniki tak miały z grzaniem.

co do wtrysków to jak są padnięte i leją to auto kopci na siwo.

a najważniejszą rzeczą w odpalaniu diesla jest ciśnienie sprężania jak ci spadnie to nieda rady i trza silnik robić
    Wynika to z zależności samo zapłonu ropy tz im niższe ciśnienie tym większa temp. potrzebna do zapłonu.
  • #14 3474646
    twalak
    Poziom 12  
    Witam
    tak jak piszą koledzy świece to podstawa, jeżeli chodzi o wtryski i niemasz jak sprawdzić to napisz coś więcej jeżeli chodzi o rozruch np: czy niechce wogóle łapać czy łapie ale gaśnie jak spaliny czy czrne czy siwe a może niebieskie czy szarpie przy rozruchu i jak na ciepło.
    I jeszcze jedno ważne sam układ dostarczania paliwa czy jest szczelny i czy paliwo nie schodzi po "nocy" i nierobi sie pęcherz powietrza diesle są bardzo czułe na tym punkcie.
  • #15 3474806
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Ja też mam diesla isuzu zimą najczęściej odpalam go Nie jak zgaśnie kontrolka grzania tylko czekam aż puści przekażnik grzania świec bo świece grzeją dłużej niż pokazuje to kontrolka.W pompie nie ma przestawiania kąta zapłonu tylko zwiększa się dawka paliwa.Po zapaleniu silnika świece przechodzą w stan dogrzewania i grzeją nap 6V do czasu dogrzania silnika do ok 30-40stC.
  • #16 3480058
    klubowicz
    Poziom 12  
    a wiec co do pytan kolegow to auto zaraz po rozruchu kopci siwym dymem .gdy juz uruchomie auto i troche potrzymam na uruchomionym silniku to bez problemu odpala przez caly dzien zazwyczaj mam klopoty z uruchomienm tylko z rana :(
  • #17 3481258
    klubowicz
    Poziom 12  
    czekam na porady:D
  • #18 3481718
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    Czy auto po nocy dobrze pali, jaki jest dym zaraz po rozruchu, czy dochodzi prąd na świece zarowe, czy po nocy po odpaleniu auto rowno pracuje?

Dodano po 1 [minuty]:

Zajmuje sie dieslami na codzien, takze i pompami wrtyskowymi i przyczyn moze byc duzo, musisz opisac dokladne objawy.
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #19 3481839
    twalak
    Poziom 12  
    Witam
    Ja na twoim miejscu sprawdziłbym na początek kompresje te silniki przy kompresji poniżej 28 tak mają.
  • #20 3481956
    klubowicz
    Poziom 12  
    co do pytan czy ałto po nocy dobze pali ,jaki jest dym zaraz po rozruchu,czy dochodzi prąd na świece zarowe,czy po nocy po oppaleniu auto rowno pracuje,
    ,,,kolegi napisalem kilka psotow wyzej ale napisze jezscze raz

auto po nopcy nie chce odpalic za pierwszym razem dym jest siwy swiece sa sprawne auto gdy juz odpali rowno pracuje

Dodano po 29 [sekundy]:

twalak jak sprawdzic ta kompresjeE??
  • #21 3482190
    twalak
    Poziom 12  
    musisz mieć przyrząd do sprawdzania kompresji ale taki do diesla bo diesel ma dużo wyższą kompresje od benzyny. Wykręcasz wszystkie wtryski i pokolei w w miejsce po wtryskach wkręcasz ten przyżąd i kręcisz rozrusznikiem koło 10sek kiedy przestanie już nabijac ciśnienie odczytujesz wskazania dla każdego cylindra po kolei.Ważne mieć dobry akumulator i pomiar robić na zimnym silniku.
  • #22 3482484
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Z jakim przebiegiem jest to autko?Czy bierze olej Jeśli tak to ile na 1000km?
  • #23 3482683
    hezek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja miałem kiedyś problemy ze świecami ale w starszym silniku 1.6 D najprościej mozna je sprawdzic wykręcając wszystkie, połączyc je żeby miały masę tylko musi byc to dobre połączenie podłączyc na krutko do akumulatora i sprawdzic czy wszystkie sie równo nagrzewają.

zastosowałem kiedyś tansze jakieś czeskie iskry jednak to działały przez rok Bosha sa owiele trwalsze...
    i powinieneś jeszcze sprawdzic taśme łączącą silnik z karoserią po pewnym czasie pęka u mnie była przykręcona do skrzyni warto ja odkręcic i wyczyścic łączenia, opel ma masę przykręcaną do karoseri więc taśma ma spore znaczenie podczas rozruchu.
  • #24 3484116
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    mysle ze wystarczy jak kopisz zawozek i załozysz go miedzu filtrem a pompa sa takie mam nawet u siebie na 90%pomoze

Dodano po 4 [minuty]:

a ten biały dym to kolega twalk ma racje moze nie byc cisnienia na cylidrach a moze tez byc puzny kont wtrysku moze wymieniałes ostatnio pasek rozrzadu albo juz długo tego nie robiłes
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • #25 3484260
    hezek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    czy ten silnik potrafi odpalic ze strzału? mój opelek juz był podjezdzony ale na ciepło tak potrafił, rano dwa do trzech obrotów i juz chodził jak miałem uszkodzony zaworek zwrotny to po dwóch godzinach postoju musiałem go pochetłac, w zeszłą zime odmówił dopiero jak temp spadła poniżej 20*C mimo że olej też mu smakował ;) jakby było mało to zrobił jakies 80 000 km na czystym oleju opałowym! myślę ze przy tegorocznych temp to musiałby ten silnik naprawde byc w kiepskim stanie zeby miec problemy z uruchomieniem...

a ten siwy dym może byc wynikiem niedogrzania którejś z komór i w wyniku czego jej zalaniem, po uruchomieniu silnika zaczyna przepalac i dlatego kopci a do tego śmierdzi olejem napędowym.
    (stawiam na nierówne podgrzewanie sie świec) :)
  • #26 3487763
    tryni81
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Sprawdź trzy rzeczy.
    1 czy paliwo ci się nie cofa po dłuższym postoju i czy nie idą bąble podczas pracy
    2 czy wtryski nie leją (to obstawiam) albo wyciągając i dając do sprawdzenia albo się przejedz za swoim autkiem i sprawdź czy nie przydymia jak mu wciskasz na SIWO
    3 ciśnienie sprężania

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy diesla Opel Vectra B 1.7 TD z 1997 roku, który po wymianie akumulatora i filtra paliwa zimą nie odpala za pierwszym razem po nocy, mimo sprawnych świec żarowych. Objawem jest siwy dym zaraz po rozruchu, a silnik pracuje równo po uruchomieniu. Zalecane jest sprawdzenie: napięcia na świecach żarowych podczas grzania, ciśnienia sprężania cylindrów (minimum 28 bar), szczelności układu paliwowego, czy paliwo nie cofa się po postoju oraz czy wtryskiwacze nie przeciekają. Wtryski powinny mieć równe przewody od pompy paliwowej i pulsację ciśnienia. Wtryski można sprawdzić na obecność przecieków i równomierność pracy. Ważne jest także prawidłowe działanie mechanizmu sterującego kątem wtrysku lub dawką paliwa w fazie rozruchu na zimnym silniku oraz podgrzewacza powietrza. Problemy mogą wynikać z uszkodzonych końcówek wtryskiwaczy, niewłaściwego ciśnienia sprężania, nieszczelności układu paliwowego lub niewłaściwego dogrzewania świec żarowych. Diagnostyka powinna obejmować pomiar kompresji za pomocą specjalnego przyrządu do diesli, kontrolę napięcia na świecach podczas grzania, sprawdzenie szczelności układu paliwowego oraz ewentualne testy wtryskiwaczy. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia masy silnika i połączeń elektrycznych, które mogą wpływać na rozruch.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA