logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Końcówka mocy +/-25V 120W - buczenie i wypychanie głośnika 8Ω

krolik54 21 Sty 2007 12:21 1254 6
REKLAMA
  • #1 3468970
    krolik54
    Poziom 11  
    Witam

Zmontowałem końcówke taka jak na schemacie, mam problem z jej odpaleniem, mianowicie po podłączeniu zasilania i głośnika , koncówka buczy i mocna wypycha głośnik do przodu.

końcówke mocy zasilam napieciem +/- 25v trafo 120w, głośnik podpięty ma 8om

tu temat z schematem ----> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic86102.html#415311

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3469058
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    A jak sie zachowóje wzmacniacz różnicowy na wejściu? Jakie napięcie jest na wyjściu z głośnikiem? A bez? Wydaje mi się że albo masz bardzo niedopasowane tranzystory w przedzwmacniaczu albo jakiś błąd w montarzu.
  • REKLAMA
  • #3 3469084
    krolik54
    Poziom 11  
    na głośniku mam 20v, próby bez głośnika nie robiłem, na wejściu nie mam podlaczonego nawet potencjometra.
  • REKLAMA
  • #4 3469499
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Po pierwsze odłącz głośnik, chyba że chcesz go spalić. Zewrzyj wejście, zmierz napięcie stałe na wyjściu, sprawdź poprawność montażu.
    Jaki prąd pobiera wzmacniacz (bez głośnika)? Nie bardzo rozumiem po niemiecku, ale jest tam mowa o zasilaniu 2x30 do 2x50 V, Ty masz trochę mniej, może to jest problem.
  • #5 3470585
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Schemat jest ogólnie poprawny. Przedewszystkim darlingtony nie lubią małych wartości Re dlatego na wstępie należy je zwiększych do 0,47R (np). Absolutny brak stabilizacji prądu spoczynkowego (Diody D1,2,3 umieśc na radiatorze bądź zastąp je tranzystorem z pr'ką). Napięcie zasilania jest wystarczające. Jeżeli zasysa głośnik to tranzystor połówki PNP zostaje otwarty. Sprawdź czy nie jest przebity. Jeżeli tranzystory końcowe są sprawne szukaj błędu przy montowaniu ukłądu. Sparuj ze sobą różnicówke i zapewnij by tranzystorki miały wysokie bety (150-200). Sprawdź także betę tranzystora T4.R7 i R8 mają nie potrzebnie tak małe wartości. Zwiększ je do 2.2k 0.5W
  • #6 3470868
    krolik54
    Poziom 11  
    w pierwszej kolejności postaram sie wymienic t4 i tranzystory wzmacniacza różnicowego. Zobaczymy co dalej bedzie i dzieki za podpowiedzi ;-)
  • REKLAMA
  • #7 3474613
    krolik54
    Poziom 11  
    a wiec wymieniłem wszystkie BC556 i BD241 na BD243 ( taki akurat miałem ) okazalo sie ze jeden z tranzystorow BC nie mial wzmocnienia...teraz po wymianie wzmacniacz sie bardzo mocno wzbudza i dalej nie wiem co jest nie tak ;/

....podlaczylem wyjscie wzmacniacza pod oscyloskop i wychodzi mi bardzo znieksztalcona sinusojda

Podsumowanie tematu

✨ Zmontowano końcówkę mocy zasilaną napięciem +/-25V i obciążoną głośnikiem 8Ω, która po podłączeniu zasilania powoduje buczenie i silne wypychanie głośnika. Na wyjściu przy podłączonym głośniku zmierzono napięcie stałe około 20V. Sugerowano odłączenie głośnika i pomiar napięcia stałego na wyjściu oraz sprawdzenie poprawności montażu i prądu pobieranego przez wzmacniacz. Schemat jest poprawny, jednak zalecane jest zwiększenie wartości rezystorów emiterowych tranzystorów Darlingtona do około 0,47Ω oraz poprawa stabilizacji prądu spoczynkowego przez umieszczenie diod D1, D2, D3 na radiatorze lub zastąpienie ich tranzystorem z rezystorem. Napięcie zasilania jest wystarczające, ale możliwe jest uszkodzenie tranzystora połówki PNP, który może być przebity i powodować otwarcie. Zalecane jest sparowanie tranzystorów różnicówki o wysokim wzmocnieniu (beta 150-200) oraz zwiększenie wartości rezystorów R7 i R8 do 2,2kΩ. Po wymianie tranzystorów BC556 i BD241 na BD243, wzmacniacz zaczął się silnie wzbudzać, a na wyjściu oscyloskopu pojawiła się silnie zniekształcona sinusoida, co wskazuje na dalsze problemy z układem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA