logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FP-7813 - błąd E2 20 i świecąca kontrolka Paper Jam po czyszczeniu czujników

ul1002 26 Sty 2007 09:57 1547 12
  • #1 3488983
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Witam , na początku co kilka kopi wurzucało pusta kartke i błąd E2 20 , wyczyściłem oba czujniki papieru choć korzystam tylko z podajnika ręcznego , po złożeniu wystąpił problem jak w temacie , cóż mogłem zepsuć w tej maszynie - może się coś pomieszało procesorowi ? jest funkcja reset ?, jakoś ze względu że nie znam języka nie mogę się doczytać tego w serwisówce .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • Pomocny post
    #2 3489086
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Witam.

Procesorowi się nic nie pomieszało :D bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie czujnika optycznego żadko ale się zdaża i/lub uszkodzenie listwy kierunkującej przed rejestracją.

machina
  • #3 3489231
    ul1002

Poziom 35  
    Która to listwa ? ksero po włączeniu nawet nie rusza , od razu jest kontrolka .
    Oba czujniki wykazują na mierniku diodowym takie same parametry .
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #4 3489320
    Janusz.P
    Ocena: 224
    jak otwożysz z boku to na dole poniżej registracji czarna wąska listewka
  • #5 3489561
    ul1002

Poziom 35  
    No jeśli chodzi o taką ruchomą listwe wyjmowaną bez odkręcania to jej tam w ogóle nie ma i nie było ponieważ był jakis problem jak była zamontowana .

Wyczyściłem jeszcze czujnik w sekcji grzewczej i po złożeniu i załączeniu ani drgnie od razu błąd i świeci jeszcze kontrolka power , ja wejdę w serwis to gaśnie ale jak przełączam tryby to wchodzi F5(zapala się Paper Jam) - F8 F1 F2 i tu zapala się znów kontrolka power po czym nie można juz przełączać trybów , można tylko wyjść .
    Konto firmowe:
  • #6 3489776
    machina73
    Ocena: 8
    Witam

Musisz się przyjżeć dokładnie wszystkim czujnikom któryś powoduje błąd lub jes zablokowany, zwróć uwagę na czujnik przed rejestracją. Czy waść dłubałeś w skanerze?

machina
  • #7 3490107
    ul1002

Poziom 35  
    Wcześniej czyściłem tylko zespół lampy z filmem i dwa małe lusterka ale po tym zabiegu ksero się załączało prawidłowo .

Stało sie to ewidentnie po czyszczeniu czujnika tego nad kasetą , coś tam zmaściłem albo jakims cudem uszkodzony jednak jest czujnik , czy ten sam błąd jest przy uszkodzeniu którego kolwiek czujnika ? czy zamiana miejscami ma sens tak jak ja to zrobiłem ?
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #8 3492428
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ojojoj. W tej maszynie są dokładnie 3 czujniki papieru.
    1. pod bębnem- zobacz czy prawidłowo się odchyla
    2. przed rejestracją. Najlepiej odkręć czarny plastik- ten pod rolkami rejestracji i zobacz czy działa prawidłowo
    3. W piecu - i tu mała uwaga. W modelach 7813 często wypada czujnik z mocowania w plastiku pod wałkiem dociskowym. Sprawdź to!! Jak coś możesz dzwonić!!

601559611
  • #9 3492814
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    jes jes te czujniki w utrwalaniu czesto wyskauja, sprawdz to, a jak to nie to bedziem dalej myslec!!!! POZDRO600
  • Pomocny post
    #10 3496336
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1230
    Dlaczego nie korzystasz z możliwości trybu serwisowego F4?

W C00 i C01 możesz sprawdzić działanie wszystkich 3-ch czujników.
    Oczywiście kopiarkę załączasz przy otwartej pokrywie bocznej blokując wcześniej wodzik wyłącznika.
  • #11 3501222
    ul1002

Poziom 35  
    Wyniki testu są następujące - czujniki wszystkie sprawne po podstawieniu do najniższej wtyczki ( czujnik od kasety ) zapala się bez czujnika dolna dioda kontrastu , z czujnikiem nie świeci , środkowy czujnik ( podajnika ) reaguje zapalając środkową diodą kontrastu , natomiast bak reakcji na czujnik sekcji grzewczej po wykonaniu C00 zapala się tylko power bez względu na to czy tam jest czujnik czy nie . Sprawdzę przewody i połączenia .

edit:
    Dokonałem pomiaru odczepów on/of czujników i wszystkie są sprawne , ale czujnik przy grzałce jak jest podłączony nie wykazuje zmian ( niekiedy wchodzi 1,1V ) więc wygląda to na uszkodzoną elektronikę , co za pech .
    Sprawdzę w miare możliwości czy na pewno i dam znać .
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #12 3503653
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1230
    Reakcję na poruszanie wodzikiem czujnika wyjścia papieru z sekcji utrwalania możesz zauważyć w (chyba, nie pamiętam) F4 C01 lub C02.
    Na pewno nie w C00. Dość dawno tego nie sprawdzałem.

Co do podanego przez Ciebie napięcia to rozumiem, że mierzyłeś je na tranzystorze czujnika.
    Pomiar miernikiem jest miarodajny tylko wtedy, gdy masz pewność, że dioda transoptora jest zasilana napięciem stałym (nie kluczowanym).
    1,1V na tranzystorze oznaczałoby, że nie pracuje on w nasyceniu.
    Najlepiej byłoby pomierzyć to używając oscyloskopu.
    Wtedy wyjdzie - płyta czy czujnik.
  • #13 3505384
    ul1002

Poziom 35  
    Wszystkie czujniki mają wspólną linie +5V i mase , środkowy odczep fototranzystora to przełączanie 0/5V , posprawdzam jeszcze co się da .

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Jakieś cuda , wyciągnołem elektronikę sprawdziłem w innej kopiarce i okazała sie sprawna , czujnik pod grzałką działa na C03 a te 1.1V jest prawidłowe , wkładam elektronikę i maszyna działa :crazyeyes: :) .

Dzięki za rady i wsparcie . pozdr
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Panasonic FP-7813 pojawiał się błąd E2 20 oraz świeciła kontrolka Paper Jam po czyszczeniu czujników papieru, mimo korzystania tylko z podajnika ręcznego. Problem nie wynikał z uszkodzenia procesora, lecz najprawdopodobniej z uszkodzenia jednego z trzech czujników papieru: pod bębnem, przed rejestracją lub w sekcji grzewczej (utrwalaniu). Szczególną uwagę zwrócono na czujnik w sekcji grzewczej, który w tym modelu często wypada z mocowania. Testy w trybie serwisowym (F4, C00, C01, C02, C03) wykazały, że czujniki są sprawne, jednak czujnik przy grzałce nie wykazywał prawidłowej reakcji, co sugerowało uszkodzenie elektroniki. Po wymianie elektroniki na sprawną kopiarek zaczął działać poprawnie. Pomiar napięć na fototranzystorach czujników wymagał uwagi, najlepiej oscyloskopu, aby rozróżnić uszkodzenie czujnika od płyty. Wskazano również na możliwość braku ruchomej listwy kierunkującej przed rejestracją, co może powodować błąd. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana elektroniki sterującej, a czujniki okazały się sprawne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA